Preţul boabelor de cacao, la cel mai ridicat nivel din 2011

Creşterea consumului de ciocolată în Asia va împinge preţul boabelor de cacao la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, deoarece firmele de specialitate caută să achiziţioneze cantităţi mai mari pentru a face faţă cererii, estimează firma de cercetare Euromonitor International, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 15 iul. 2014, 09:09
Preţul boabelor de cacao, la cel mai ridicat nivel din 2011

Boabele de cacao sunt procesate şi transformate în pudră sau unt, utilizate ulterior în producţia de ciocolată. O ofertă redusă de cacao înseamnă costuri mai mari pentru producătorii importanţi, cum ar fi Lindt & Sprungli, Nestle, Barry Callebaut AG.

În timp ce în Asia, unde sunt aproximativ 3,7 miliarde de locuitori, creşte cererea pentru ciocolată, piaţa va creşte aproape dublu faţă de restul lumii în următorii patru ani, se arată în analiza Euromonitor International Ltd.

Barry Callebaut, cu sediul în Zurich şi cel mai mare producător de ciocolată vrac din lume, şi-a dublat capacitatea în Asia din 2009, după ce firmele Cargill şi Archer-Daniels-Midland şi-au construit fabrici de procesare a boabelor de cacao.

Majorarea cererii în Asia a contribuit la un avans semnificativ al preţului boabelor de cacao, ingredientul cheie al ciocolatei, care în 3 iulie a ajuns la New York la 3.149 dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din august 2011.

Sporirea consumului pe pieţele emergente, inclusiv China şi India, ar putea face ca cererea de cacao să depăşească producţia, deficitul global fiind estimat la un milion de tone metrice până în 2020, estimează firma de cercetare Hardman & Co.

‘Pe termen lung, deficitul de cacao de calitate reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru întreaga noastră industrie’, a avertizat directorul general al Barry Callebaut, Juergen Steinemann.

Luni, la bursa ICE Futures US New York, preţul boabelor de cacao se situa la 3.083 dolari pe tonă, anul acest fiind înregistrat un avans de 14%.

Consumul de produse din ciocolată în regiunea Asia-Pacific a fost în medie de 200 de grame de persoană în 2013, dublu faţă de cantitatea consumată cu un deceniu în urmă, dar mai puţin decât în Orientul Mijlociu şi Africa, conform datelor Euromonitor. Cererea a urcat cu 4,5%, cel mai rapid ritm de creştere din lume. Cea mai mare cantitate de ciocolată s-a consumat în Australia şi Noua Zeelandă – 4,8 kilograme de persoană, pe locul doi fiind Europa Occidentală, cu 4,6 kilograme de persoană. Firma de cercetare prognozează că în acest an vânzările de ciocolată pe piaţa chineză vor creşte cu 6,9% până la nivelul record de 193.100 tone, urmând a spori cu 6,6% în 2014.

Compania Barry Callebaut şi-a dublat capacitatea de producţie din Asia la 90.000 de tone în 2014, fiind posibilă o nouă majorare, a apreciat Mikael Neglen, preşedinte pentru regiunea Asia-Pacific.

Acţiunile producătorilor de ciocolată sunt în creştere. În ultimele 12 luni titlurile Barry Callebaut au urcat cu 34%, în timp ce acţiunile grupului american Mondelez International au crescut cu 28%. Mondelez deţine Cadbury India Ltd., care are o cotă de piaţă de 65% într-o ţară cu peste 1,2 miliarde de locuitori.

Recent, Laurent Pipitone, directorul Departamentului de Statistică de la International Cocoa Organization (ICCO), a avertizat că cererea de cacao va depăşi producţia cu aproximativ 70.000 de tone în perioada octombrie 2013 – octombrie 2014, pe fondul majorării cererii de ciocolată în Asia şi al recoltei slabe de cacao în Africa, a declarat Laurent Pipitone, directorul Departamentului de Statistică de la International Cocoa Organization (ICCO).

Acesta este cel mai mare deficit înregistrat de la debutul publicării datelor statistice în 1960.

Te-ar mai putea interesa și
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru anul 2024 la evenimentul Unbox & Discover, evidențiind cele mai recente......
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...