Prima versiune a temelor de interes ale preşedinţiei României la Consiliul UE, aprobată de Consiliul interministerial

Consiliul interministerial pentru pregătirea şi exercitarea preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene s-a reunit, marţi, la Palatul Victoria.
Economica.net - mar, 08 mai 2018, 17:01
Prima versiune a temelor de interes ale preşedinţiei României la Consiliul UE, aprobată de Consiliul interministerial

Potrivit unui comunicat, în cadrul întâlnirii de lucru prezidate de prim-ministrul Viorica Dăncilă au fost prezentate progresele înregistrate în ultimele luni pentru pregătirea acestui moment important pentru ţara noastră şi a fost aprobată prima versiune a temelor de interes ale preşedinţiei României la Consiliul UE, care urmează a fi supusă dezbaterii Parlamentului.

În comunicat se arată că prima versiune a temelor de interes ale mandatului României la preşedinţia Consiliului UE reprezintă rezultatul mai multor procese de consultare publică la nivel naţional. La elaborarea documentului au participat toate ministerele, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială şi partidele politice, precum şi reprezentanţi ai României la Bruxelles. De asemenea, au fost purtate discuţii cu partenerii sociali în cadrul seriei de dezbateri publice organizate de către Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul European din România.

‘Documentul elaborat a făcut obiectul unor discuţii, inclusiv în Consiliul interministerial pentru pregătirea şi exercitarea preşedinţiei României la Consiliul UE şi reflectă nivelul ridicat de ambiţie al preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, în vederea gestionării principalelor dosare care se vor regăsi pe agenda europeană’, se menţionează în comunicat.

De asemenea, se precizează că varianta integrată a acestui document urmează a fi supusă dezbaterilor în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi în Comisiile de afaceri europene, fiind ulterior discutat în plenul Parlamentului.

După consultarea legislativului, Guvernul va adopta prima versiune a documentului şi va intra într-un dialog cu Secretariatul General al Consiliului UE pentru ca în noiembrie, conform calendarului, executivul să adopte forma finală a programului de lucru.

‘Temele de interes reflectă marile provocări şi transformări care apar din multiplicarea discuţiilor la nivel european cu privire la viitorul Uniunii. Prin alegerea acestor teme, se doreşte un consens larg în privinţa procesului de pregătire şi exercitare a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Astfel, în formularea tematicilor de interes ale preşedinţiei Consiliului UE, România are în vedere cetăţeanul atât ca sursă, cât şi ca finalitate. Din acest motiv, procesul de elaborare a temelor de interes a fost conceput ca un proces democratic, deliberativ, de jos în sus. Eforturile României se vor concentra, în consecinţă, cu precădere pe dosarele legislative şi nelegislative cu impact direct şi imediat asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor. România va urmări ca, prin activitatea pe care o va desfăşura la preşedinţia Consiliului UE, să obţină rezultate concrete pentru cetăţeni şi să pună în valoare beneficiile pe care o Uniune puternică şi coezivă le poate aduce fiecărui cetăţean în parte’, arată Guvernul în comunicat.

Consiliul interministerial a subliniat necesitatea transmiterii unui mesaj clar de susţinere pentru coeziunea familiei europene, dar şi pentru politicile care stimulează convergenţa economică, socială şi teritorială, adoptând ca slogan al preşedinţiei ‘Coeziunea, o valoare comună europeană’, informează Guvernul, subliniind că în discursurile liderilor europeni coeziunea blocului comunitar este des evocată. În acest sens, se dă ca exemplu faptul că în prefaţa Cartei Albe privind Viitorul Europei, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, evoca principiul unităţii statelor membre din UE, menţionând că ‘pe măsură ce decidem încotro ne îndreptăm, ar trebui să ne amintim că Europa a fost întotdeauna în forma ei cea mai bună atunci când am dat dovadă de unitate, de curaj şi de convingerea că ne putem croi viitorul împreună’.

În comunicat se mai arată că această variantă este rezultatul unor consultări instituţionale privind propunerile făcute de 21 de reprezentanţi de prestigiu ai mediului academic, ştiinţific şi publicistic, iar obiectivul a fost identificarea unui mesaj convergent cu dezbaterile actuale în plan european, dar şi corelat cu necesitatea de a evidenţia nevoia ca cetăţenii europeni să resimtă la nivelul vieţii de zi cu zi beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană.

‘În contextul în care preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, din primul semestru al anului 2019, se situează într-o perioadă de reflecţie privind viitorul Cadru Financiar Multianual, dar şi de analiză a rezultatelor Strategiei Europa 2020, reliefarea coeziunii în slogan devine esenţială pentru a reaminti statelor membre importanţa acestei politici pentru obiectivele fixate de construcţia europeană. Mesajul indirect pe care propunerea de motto o transmite priveşte importanţa politicii de coeziune şi a rolului său esenţial în atingerea obiectivului de reducere a decalajelor economice, sociale şi teritoriale între statele membre, regiunile şi cetăţenii Uniunii Europene’, precizează Executivul.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...