Energie geotermală pentru producția și distribuția de apă caldă și căldură. Proiect lansat la Oradea

Termoficare Oradea a scos la licitație un contract de proiectare și execuție pentru utilizarea resurselor de energie geotermală ale orașului în scopul asigurării unui surplus de energie termică pentru rețeaua orașului.
Mihai Nicuţ - lun, 26 apr. 2021, 08:48
Energie geotermală pentru producția și distribuția de apă caldă și căldură. Proiect lansat la Oradea

„Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona sălii polivalente”. Este numele proiectului lansat de primăria Oradea în Sistemul Electronic de Achiziții Publcie.

“Proiectul este încadrat în zona de sud-vest a municipiului Oradea, în zona amplasamentului viitoarei Săli Polivalente din Municipiul Oradea, cuprins între străzile Făgărașului, Traian Blajovici și Islazului și un teren aflat în administrarea Universității din Oradea”, mai scrie în anunț.

Scopul proiectului constă în folosirea resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru preparare agent termic încălzire și apă caldă de consum prin exploatarea mai intensă a capacității de producție a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea provenită de la forajul de adâncime din zona Universității.

“Obiectul proiectului îl constituie prezentarea variantelor de dezvoltare a exploatării apei geotermale din perimetrul hidrogeotermal Oradea în vederea înlocuirii la o scară cât mai mare a producerii energiei termice convenționale – obținută prin arderea combustibililor fosili cu emisii de noxe în atmosferă – cu producerea energiei geotermice – obținută prin extracția unor debite cât mai mari de apă geotermală, încălzită de fluxul termic terestru și injectarea apei uzate termic în colector.

Se are în vedere mărirea debitului de exploatare în sonda de producție, mărire din care se poate obține o cantitate suplimentară de energie geotermală, eliminându-se emisia în atmosferă a unei cantități importante de CO2 .

Soluția tehnică pentru protecția simultană a aerului și apelor de suprafață, în cazul măririi cantității de energie geotermală, este exploatarea apei geotermale în sistem „dublet” – sondă de producție + sondă de injecție – care presupune extragerea apei din sondele de producție, dirijarea acesteia în stații termice geotermale cu schimbătoare de căldură și după cedarea căldurii agentului termic din circuitul secundar, injectarea în zăcământ prin sonde de injecție”, mai scrie în anunț.

Citește și:

Cartoful fierbinte din mâinile lui Nicușor Dan: apa caldă și căldura s-ar putea scumpi în București

Valoarea totală estimată a proiectului este de 14,2 milioane de lei, iar firmele care doresc să participe la proiectare și execuție au termen de deounere a ofertelor 31 mai. Atribuirea contractului se face prin licitație deschisă, va fi selectată cea mai bună ofertă pe baza raportului preț-calitate, unde prețul are o pondere de 70% în punctaj.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...