Primele estimări de dividende pe 2014. Ce companii dau mai mult decât aţi câştiga din depozitele bancare

Acţiunile a 10 societăţi de prim rang, cu o situaţie financiară stabilă, vor oferi, anul viitor, randamente ale dividendelor de până la 13,1%, dacă ar fi cumpărate în aceste zile, potrivit estimărilor casei de brokeraj Tradeville. Sunt companii care au „o politică de dividend atractivă şi care ar putea aduce acţionarilor câştiguri de acest tip mai mari decât depozitele bancare", potrivit unui raport trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mie, 25 sept. 2013, 21:09
Primele estimări de dividende pe 2014. Ce companii dau mai mult decât aţi câştiga din depozitele bancare

Randamentele dividendelor estimate de analiştii Tradeville se întind pe o plajă de valori între 6%, la Rompetrol Well Services (PTR, un furnizor de servicii industriale de exploatare petrolieră), şi 13,17% la SIF Transilvania (SIF3).

Randamentul dividendului este raportul dintre dividendul previzibil pe care l-ar putea da o companie din profitul său şi preţul acţiunii acesteia la bursă.

Dintre propunerile Tradeville se remarcă în primul rând societăţile de investiţii financiare (SIF), „care au oferit în mod tradiţional dividende consistente”.

Randamentele dividendelor pe care le-ar putea acorda SIF-urile în 2014, din profiturile obţinute în 2013,  „depăşesc de departe atât dobanzile oferite de băncile importante, cât şi pe cele ale băncilor de nişă„, spune Ovidiu Dumitrescu, directorul adjunct al Tradeville.

Băncile „de mică anvergură locală” sau „de nişă”, practică dobânzi mai mari la depozite, de 4,85 – 6% anual, în încercarea de a-şi atrage clientela, potrivit Tradeville. „Băncile locale de prim rang dau dobânzi de 3,2 – 5%.

Pe locul doi în topul randamentelor dividendelor estimate este SIF Muntenia (SIF4) cu 10%. Pe locurile 4 şi 6 se situează SIF Moldova (SIF2, +9,52%) şi SIF Oltenia (SIF5, +8,15%). Pentru SIF Banat Crişana (SIF1) nu s-au mai făcut estimări, pentru că a produs surpriza de a nu da dividende în acest an.

Pe de altă parte, companii precum Antibiotice Iaşi (ATB) sau Banca Transilvania (TLV) au ales anul trecut să-şi recompenseze investitorii şi prin distribuţia de acţiuni gratuite, fapt care, dacă se repetă, creşte randamentul total, amintesc analiştii Tradeville.

Randamentele estimate pentru Banca Transilvania (TLV) şi Antibiotice Iaşi (ATB) sunt de 9,93% şi 8,51%. Datelke complete se află în tabelul ataşat la text.

La rândul lor, companiile de utilităţi creează aşteptări pentru rezultate financiare îmbunătăţite şi, deci, pentru o alocare de dividende generoase”.

Din domeniul utilităţilor, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt listate doar companiile care operează monopolurile transportului pe magistralele naţionale de energie electrică, Transelectrica (TEL, +7,75%) şi de gaze naturale, Transgaz (TGN, +6,21%). Cele două companii au beneficiat de creşterea tarifelor reglementate de către ANRE, autoritatea în domeniul energetic.

Spre deosebire de randamentele modeste la depozitele bancare, uneori negative, piaţa locală de actiuni „este poziţionată pentru creştere gratie fundamentelor macroeconomice deosebit de favorabile, precum excedentul de cont curent si cursul de schimb stabil”, aminteşte directorul Tradeville.

Perspective

Estimările privind evoluţiile următoare ale bursei sunt optimiste.

„Pe parcursul ultimilor trei ani, cel mai important indice al bursei de acţiuni din Romania, BET, s-a tranzacţionat într-un interval cuprins între 4.000 puncte şi 6.000 puncte. Investitorii pot urmari, pentru urmatoarele luni, o recalibrare a indicelui deasupra limitei superioare a intervalului amintit”, mai spune Ovidiu Dumitrescu, care propune şi alternativa achiziţiei unităţilor de fond ale unicului fond listat la BVB care imită portofoliul unui indice (ETF), care replica indicele BET.

Un indice bursier exprimă evoluţia variaţiilor înregistrate de preţurile acţiunilor incluse în portofoliul său. Variaţiile preţurilor sunt ponderate într-o medie care se raportează la un reper fix stabilit, de obicei la 1.000 de puncte la lansarea indicelui.

Cum s-au făcut estimările

Echipa de analiză Tradeville a selectat cele mai atractive societăţi listate la Bursa de Valori Bucureşti, în funcţie de istoricul acestora în recompensarea acţionarilor prin dividende.

Analiştii Tradeville au estimat dividendele care ar putea fi platite anul viitor, ţinând cont de profiturile bugetate pentru 2013, de măsura în care aceste obiective au fost îndeplinite la jumătatea anului şi de politica fiecărei companii privind distribuţia dividendelor.

Analiza Tradeville porneşte de la premisa că „parcurgem acum o perioadă excelentă pentru investiţii şi speculaţii, dar nu şi pentru economisire în sens tradiţional”.

 

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...