Primul model electric Jeep, Avenger, a ajuns pe piața din România

Micul Jeep Avenger, vehicul electric cu motor de 115 kW (156 CP) și o autonomie de maximum 400 km, a fost lansat pe piață din România.
Robert Stan - vin, 26 mai 2023, 07:31
Primul model electric Jeep, Avenger, a ajuns pe piața din România

Americanii de la Jeep, parte a grupului Stellantis, au decis să își electrice gama de produse, iar primul model complet electric dintre cele patru promise până în 2025 este gata de drum și în România. Jeep Avenger a fost dezvăluit pentru prima dată publicului în 2022 la expoziția auto de la Paris.

„Avenger este alegerea potrivită pentru cei care caută o mașină compactă, robustă și «cool», care oferă tehnologie de ultimă generație, spațiu și confort, oferind în același timp multă distracție. Este ideal atât pentru naveta zilnică, cât și pentru a merge în vacanță, pentru cumpărături, pentru a călători, pentru a merge în cluburi și pentru a petrece timp cu prietenii. Cu Avenger puteți face orice și puteți merge oriunde”, susține Eric Laforge, șeful mărcii Jeep în Europa.

Desigur, de la un vehicul care poate merge oriunde și în orice condiții, așa cum era legendarul Willys în anii celui de-al doilea război mondial, până la un crossover, mai degrabă pentru oraș, cu motor electric și tracțiune doar pe puntea din față e cale lungă. Cu toate acestea, cei de la Jeep îl consideră un deschizător de drumuri, care „aduce ADN-ul Jeep într-un SUV compact cu o combinație unică de capacitate, stil, funcționalitate și tehnologie”.

Ci o lungime de 4,08 metri, un portbagaj încăpător pentru dimensiunile sale și un habitaclu versatil, Jeep Avenger mizează pe nonconformism. Nu-i lipsește nici tehnologia, vehiculul fiind dotat cu sistemul Uconnect Infotainment cu ecran de 10,25 inchi, combinat cu un cluster digital complet, disponibil în două variante (7 și 10,25 inchi). Acesta a fost conceput pentru a oferi o experiență de utilizare asemănătoare cu cea a unui smartphone, cu proiecție wireless Android Auto și Apple CarPlay pentru smartphone-uri, funcție „mix & match”, navigație încorporată asigurată de TomTom, recunoaștere vocală și actualizare over-the-air.

Fiind parte a grupului Stellantis, marca Jeep a decis să utilizeze pentru dezvoltarea lui Avenger platforma electrică modulară e-CMP2 a colegilor de la PSA Peugeot – Citroen. Aceasta a fost însă puternic personalizată, nu mai puțin de 60% dintre componentele sale fiind dedicate în totalitate Jeep. Consolele au fost reduse la minimum, având zone de protecție cu 30 mm mai scurte și oferă aceeași performanță de absorbție a energiei. Vehiculul a fost înălțat pentru a maximiza garda la sol, punctul cel mai de jos fiind scutul motorului, acolo unde există 209 mm la nivelul suspensiei și până la 223 mm la nivelul scutului bateriei.

De remarcat faptul că partea inferioară a caroseriei Avenger este complet plată, fiind proiectată pentru a proteja bateria și motorul de deteriorări îmbunătățind în același timp eficiența aerodinamică. Dar Avenger întruchipează perfect „sufletul dual” Jeep și este la fel de capabil pe șosea ca și în offroad. De fapt, pentru cea mai bună „capacitate pe șosea”, datorită dimensiunilor sale compacte și agilității, oferă o rază de bracaj de doar 10,5 metri.

Unitatea de propulsie M3 adoptată pe Avenger este un e-motor de generația a doua care furnizează 115 kW (156 CP) și 260 Nm de cuplu. Bateria de 54 kWh a lui Avenger este produsă la uzina din Tychy a Stellantis și oferă o densitate energetică bună, împreună cu un raport excelent între energia nominală și cea utilizabilă – 51 kWh. Astfel, autonomia WLTP este de 400 km, iar în oraș mașina poate parcurge cu o singură încărcare chiar și 550 km.

Încărcarea bateriei se poate face prin chargerul standard de la bord care suportă până la 100 kW în curent continuu (ceea ce corespunde unei încărcări de la 20% la 80% în 24 de minute) și 11 kW în curent alternativ (ceea ce corespunde unei încărcări de la 0 la 100% în cinci ore și jumătate).

În România, cel mai accesibil Jeep Avenger costă 38.900 euro cu TVA inclus.

Citește și:
– Jeep Avenger a primit premiul „Car of the Year” 2023
– Carlos Tavares, CEO Stellantis, consideră fără sens normele Euro 7

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...