1EUR=4.7509 RON | Bucureşti 17 º
INDICI BURSIERI
BET
8031,50
-0.002
BETPlus
1198,30
-0.002
BET-FI
35697,86
-0.0053
BET-NG
683,64
0.0065
BET-XT
734,03
-0.0017
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.328
2,1807%
BRD
12.82
0,0000%
BRK
0.0734
0,0000%
BVB
22
-0,9009%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
155.1
-0,9262%
FP
0.895
-0,9956%
OLT
0.07
-7,4074%
PRSN
0.0615
0,0000%
SIF1
2.11
0,4762%
SIF2
1.226
-1,2882%
SIF3
0.2505
-0,1992%
SIF4
0.628
0,0000%
SIF5
2.1
-0,2375%
SNP
0.366
-0,4082%
TEL
20.6
-0,7229%
TGN
334.5
0,4505%
TLV
2.115
-0,7042%

Clauzele abuzive, mutate la Înalta Curte. Miza: Care bănci au motiv de bucurie

Guvernul a decis din nou să întindă o mână sistemului bancar în problema clauzelor abuzive. Procesele care ar putea duce la eliminarea unor astfel de clauze din toate contractele de credit vor ajunge să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa de cel mai înalt grad din sistemul judiciar românesc. Ce bancă are motive de bucurie şi cine nu prea.

Comenteaza
Inalta Curte de Casatie si Justitie

Din nou, împotriva debitorului român, guvernul joacă alături de băncile comerciale şi banca centrală, folosind paravanul obligaţiilor asumate în faţa Fondului Monetar Internaţional.

Într-un draft al scrisorii de intenţie cu FMI pentru noul acord, cel de-al treilea, guvernul Ponta se angajează ca procesele pe clauze abuzive înaintate de Protecţia Consumatorilor (sau de o asociaţie de consumatori mare, dacă va mai exista această posibilitate) să se judece la instanţele superioare, capăt de linie fiind Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa cum au cerut, în prealabil bancherii.

Guvernul se angajează, astfel, să modifice unele prevederi din legea 193/2000 care nu au intrat încă în vigoare, fiind amânate de trei ori până acum, ultima dată propusă pentru aplicare fiind 1 octombrie 2013. Legea privind clauzele abuzive din contracte la care facem referire este implementarea incompletă a unei directive europene din 1992 şi, cu ocazia punerii în vigoare a noului Cod de procedură civilă, aceasta ar fi trebuit să conţină posibilitatea ca acele clauze considerate abuzive de către instanţe să fie eliminate din toate contractele care o conţin încheiate între profesionistul în cauză şi clienţii săi, fără ca cei din urmă să fie nevoiţi să întreprindă acţiuni individuale.

Altfel spus, pentru că în contractele preformulate, de adeziune, clauzele sunt identice, soluţiile instanţelor în litigii ar trebui să fie similare. Asta îşi dorea, iniţial, şi legiuitorul român, urmând conduita noului Cod de procedură. Procesele ar fi urmat să se judece în sistemul tur-retur, cu fondul judecat la Tribunal şi cu apelul la Curtea de apel. Deşi în România deciziile definitive ale instanţelor sunt echivalente ca putere, indiferent de rangul curţii care le-a emis, ceva a tulburat lumea bancară (sau o parte a ei), care a considerat că adevărul se află doar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În favoarea acestei soluţii s-a pronunţat şi guvernatorul Mugur Isărescu, deşi a susţinut în repetate rânduri că nu ţine partea băncilor, ci a deponenţilor, punând astfel în antiteză cele două categorii de clienţi ai băncilor: cei (posibil) abuzaţi şi pe cei cu depozite.

"E de glumit când ai aproape jumătate din valoarea PIB-ului sub formă de economisiri în sistemul bancar? Cine îşi permite să glumească cu valoarea acestor lucruri? Clauzele abuzive sau neabuzive sunt din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Într-un stat de drept, când semnezi ceva îţi asumi", a declarat Isărescu, într-o conferinţă de presă.

Anterior, Banca centrală a derulat un studiu de impact, pe baza informaţiilor furnizate de bănci, privind impactul eliminării unor clauze potenţial abuzive din toate contractele care le conţin. Rezultatul: 4,7 miliarde de lei pierderi pentru bănci.

În opinia lui Isărescu, a preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, şi a altor bancheri şi avocaţi ai acestora, doar ÎCCJ ar putea să ofere o soluţie unitară la problema clauzelor abuzive.

Pe cine avantajează, în acest moment, decizia guvernului

Băncile consideră, evident, că deciziile bune sunt cele care le sunt favorabile. Cel puţin în cazul uneia, magistraţii de la ÎCCJ au găsit soluţiile „bune".

În litigiile cu clienţii pe clauze abuzive, doar procesele a două bănci şi-au găsit rezolvarea la ÎCCJ: cele ale Băncii Comerciale Române şi cele ale Volksbank.

Miza în procesele clienţilor cu BCR se leagă de modul de calcul al dobânzilor variabile. Înainte de 2010, multe dintre contractele ipotecare ale BCR aveau dobânzi curente calculate în funcţie „dobânda de referinţă variabilă a BCR, care se afişează la sediile băncii", la care se adăuga o marjă fixă mică, de regulă de 1,5%.

Dobânda de referinţă variabilă (DRV) a BCR a făcut şi face obiectul mai multor procese dintre clienţi şi bancă. Clienţii susţin că acea dobândă, pentru care banca nu a prezentat o modalitate de calcul în contracte, ar trebui să fie asimilată indicatorului de pe piaţa interbancară de euro – Euribor-, banca susţine că cei care au semnat contractele şi-au asumat aceste condiţii de creditare.

Unii clienţi au obţinut echivalarea DRV cu Euribor, ceea ce a forţat banca să perceapă dobânzi foarte mici acestora la credite, de aproximativ 2%. Într-un caz documentat de ECONOMICA.NET, un client din Oradea o obţinut eliminarea clauzei de dobândă, după prevederea care spune că o clauză declarată abuzivă este eliminată din contract.

Dar astfel de decizii favorabile clienţilor au fost luate în instanţele din ţară şi nu de ÎCCJ, unde BCR a câştigat până acum toate recursurile judecate în cele patru procese pe clauze abuzive. De altfel, avocaţii BCR de la NNDKP au pledat, într-o conferinţă organizată la BNR în primăvară, că aceste precese ar trebui să ajungă la ÎCCJ.

În două dintre cazuri, instanţa a întors hotărârile favorabile clienţilor din fazele precedente ale proceselor, iar în alt caz a fost respins recursul clientului.

De notorietate, însă, este cazul în care judecătorii Înaltei Curţi s-au pronunţat în favoarea unui client în recurs, stabilind ca dobânda să se calculeze în funcţie de Euribor + o marjă de 1,5%. Această decizie irevocabilă nu a fost însă suficientă pentru client. BCR a făcut contestaţie în anulare la decizie, o procedură extraordinară, foarte rar aprobată, dar care a avut succes pentru bancă. Sub consideraţia că "dobânda la credite nu poate fi mai mică decât cea la depozite", doi dintre cei trei magistraţi din completul de judecată au admis că au făcut o eroare şi şi-au contrazis decizia iniţială.

Pe rolul ÎCCJ se află acum mai multe litigii între BCR şi clienţi, inclusiv cu grupuri de clienţi.

Pentru cei de la Volksbank, situaţia e mult mai puţin roz.

Clienţii Volksbank au câştigat toate procesele judecate în acest an la ÎCCJ, 42 în total, astfel că au scăpat de clauzele referitoare la comisionul de risc sau variaţia dobânzii fixe. Volksbank a câştigat patru procese. Într-un caz, clientul a pierdut şi la toate instanţele inferioare pentru că nu a încercat în prealabil să rezolve pe cale amiabilă conflicul – acţiunea fiind, astfel, respinsă, iar un alt proces a fost iniţiat pe Ordonanţa 50 din 2010, care nu a mai produs efecte asupra creditelor în derulare încă de la sfârşitul acelui an.

Volksbank mai are şi alte procese pe rol la ÎCCJ, care vor începe să se judece după ce magistraţii se vor întoarce din vacanţa de vară.

Dacă Înalta Curte îşi va menţine practica de acum, Volksbank ar putea avea mari probleme dacă ANPC sau o asociaţie de consumatori ar ataca o serie de clauze contractuale la ÎCCJ. La nivelul tuturor instanţelor din ţară, austriecii au pierdut deja peste 1.500 de procese.

OTP Bank are şi ea cel puţin cinci litigii pe rolul ÎCCJ, însă vom afla rezultatul acestora abia anul viitor, dacă termenele de acum sunt menţinute. Deşi o bancă mică, OTP are şi ea probleme cu clienţii şi câteva sute de procese pe rol şi a pierdut în cele mai multe cazuri în care a existat o pronunţare.

Nu am identificat procese ale Piraeus Bank, Raiffeisen Bank sau UniCredit Ţiriac Bank la ÎCCJ, deşi şi aceste bănci au avut sau încă mai au probleme cu clauzele abuzive din contracte.

Rămâne de văzut dacă executivul va trasa sarcina Parlamentului de a modifica legea 193/2000 până la 1 octombrie sau dacă va fi nevoie de o nouă amânare.

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
19 aug 20:51
Răspunde | Votează email 0 email
VASILESCU
Ar trebui informate toate forurile europene despre practicile masonului de isărescu & company. Nu ar mai trebui să fim indiferenți la ilegalitățile comise de către jegurile ăstea ordinare, prin inițierea unor discuții pe această temă pe la palatele Europei.
O scrisoare cu toate aceste ilegalități ar trebui trimisa la CEDO si UE
09 aug 10:31
Răspunde | Votează email 0 email
Dodo
Felicitari pentru articolele obiective. Ma intreb cat o sa mai dureze pana o sa va ia bancile in vizor cu ceva publicitate ca articolele sa devina de-a dreptul "obiective"
08 aug 23:51
Răspunde | Votează email 0 email
Ra din dimensiunea 7
Isarescu este a mai jigodie om de pe pamant. Daca un functionar ca el a ajuns sa faca asa declaratii inseamna ca s-a senilizat bosorogu. DEMISIA PORCILOR! Suntem ca in Ferma Animalelor cu porcii la putere. Godacu Isar.
08 aug 20:33
Răspunde | Votează email 1 email
Gabone
Intrebare: De cand masonul de Ghetea (ce misto ghiul-sigiliu are pe desht), un functionar de lux al Statului Roman, apara interesele unui agent economic cu capital privat (BCR)? Colcaie masonii in posturi de conducere la banci. Iar Isar Evrej este capetenia. Cade Isar, cade si schema. Pedeapsa lui D-zeu vine, chiar daca voi v-ati vandut sufletele diavolului.
08 aug 20:27
Răspunde | Votează email 3 email
Cristian Mungiu
ISARESCULE daca ne punem in cap toti supravietuitorii abuzurilor BCR sa incetam platile ratelor atunci ai o mare problema. Trantim banca si o aruncam la groapa cu gunoi. Sa vezi atunci cum deponentii pe care incerci sa-i aperi isi vor cere dreptul si tu vei arata visteria goala a Fondului de Garantare. Parerea mea ca tu te joci cu focul masoane, dai cu batul cainilor din curte la gard. Cu astfel de declaratii instigi la razboi civil intre debitori si deponenti. Esti teroristul #1 al Romaniei, omul in mandatul caruia au cazut 10 banci in anii 90, cel care ne-a potcovit cu FMI. Uita-te ca Ungaria a scapat ieri de FMI si le inchide si biroul din Budapesta. Iar tu ce faci? Ne vinzi in continuare austriecilor de la Erste, Volksbank, Raiffeisen. Ei bine, mai este un pic pana mamaliga pocneste. Tine-o tot asa.
08 aug 16:13
Răspunde | Votează email 1 email
Makelele
CONCLUZII :
1) Toti clientii BCR au sanse reale de 99 % sa PIARDA PROCESUL cu banca si SUNT BUNI DE PLATA pentru ce au semnat .
2) Toti clientii VOLKSBANK au sanse de 99 % sa CASTIGE CLIENTII in fata bancii .
3) Toti care luati imprumut bancar ( mai alea IMOBILIAR - IPOTECAR ) nu semnati pe loc. Cereti o copie a acelui contract si mai ales marea majoritate a voastra sunteti TUFA DE VENETIA , mergeti la un specialist/avocat/contabil/economist etc ... sa va explice ce insemna termenii economici care nu ii intelegeti din contract .
4) Nu semnati pe vorbele angajatului de la banca . Ce e scris pe hartie , e sfint in fata instantelor . Ai semnat ... ai belito ... sa ma ierti . Esti bun de plata .
5) De ce v-ati lacomit cind aveati salarii de mizerie si visati la palate ... ca a-ti vazut la vecinu ca nu stiu ce si-a luat ?
6) Stati asa ca vine luna SEPTEMBRIE 2013 si se termina concediile pentru clientii cu probleme.
Singura lor sansa care o mai au acuma , toti clientii cu rate si clauze abuzive , sa incerce dupa modelul CROAT. Am inteles ca avocatul Gheorghe Piperea o sa se ocupe de problema asta cu clauzele abuzive din contractele dintre client si banca , dupa modelul din Croatia .
Incercati si vedeti ce puteti face .
7) Si UNGARIA are probleme cu creditele in CHF = FRANCI ELVETIENI , acordate populatiei pe termen lung
08 aug 15:53
Răspunde | Votează email 0 email
Lorena
VB e fruntas tocmai pentru a acoperi ilegalitatile din BCR. Trebuie distrasa atentia de la BCR, avand in vedere ca e banca care finanteaza statul.
08 aug 15:07
Răspunde | Votează email 0 email
Cristi
Nu inteleg cum de Volksbank conduce in seria proceselor castigate de clienti cand de fapt BCR-ul este camatarul nr. 1 din sistemul bancar !!! Macar cei de la VB nu au atitudinea aia tantosa si indiferenta ca hotomanii de la BCR. Unfuckingbeliavable
08 aug 14:00
Răspunde | Votează email 0 email
adriante
Oare Isarescu stie si ca intr-un stat de drept, ceea ce declari iti asumi?! Cum poate un om asezat intr-o asemenea pozitie sa gaseasca justificari pentru hotiile comise de catre banci ? ..... Asta-i stat ? Asta-i guvernator? Poate doar guvernatorul abuzurilor. Cine isi permite sa glumeasca cu soarta clientilor pacaliti de catre bancile care sustin sistemul mafiot guvernat de catre acest "specialist"?
08 aug 13:23
Răspunde | Votează email 0 email
Anddor
În această țară condusă de politicieni corupți și inculți nu ne mai putem aștepta ca dreptul să fie drept. Dreptul îl dețin masoni gen Isărescu care pot face ceea ce doresc cu legile, pe care le interpretează după propriul său interes. Gunoaiele astea au făcut profit pe timp de criză și și-au dublat și chiar triplat averile. Noi ce facem? Tăcem. Așteptăm să ne reteze capul cretinii ăștia. Instituțiile statului sunt aservite clasei politice și intereselor masoneriei lui Isărescu, care numai binele acestui popor nu și-l doresc. Sunt nerăbdător să văd până când vor rezista românii. Chiar nu se mai poate suporta un astfel de regim. Europa cred că s-a molipsit de la noi și tace. Nu are nici un fel de reacție. I-au mituit și pe ăia. Mă uit uimit cum unii strâng averi la vedere și deși nu au activități aducătoare de profit (se poate verifica ce impozit pe venit au plătit) afișează cu nesimțire averi colosale, pe care nici europenii nu și le permit. Clar că provin din activități ilicite, dar îi întreabă cineva? Cu siguranță că nu, că doar ei din ce să se mai întrețină? Așa cum acest gen de infractori sunt acoperiți așa vor să acopere activitățile ilicite ale băncilor mai, ales ale bcr. Sper să mai trăiesc atât cât să pot asista la judecata dreaptă prin care vor fi demascați și condamnați acești impostori, javre ordinare, jivine împielițate, slugile dracului pe pământ și paraziți ai societății indiferente în care trăim.
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
Acelasi subiect pe ECONOMICA.NET
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Cele mai noi ştiri din Români vs. bănci »
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X