Producătorii agricoli solicită extinderea cotei obligatorii de 51% la raft pentru lapte, miere şi pâine

Mai multe asociaţii de producători solicită extinderea cotei obligatorii la raft pentru alte produse autohtone, în afară de carne, legume şi fructe, în această categorie fiind introduse şi lactatele, mierea sau produsele de panificaţie, se arată într-un comunicat al Federaţiei Pro Agro, remis Agerpres.
Economica.net - mie, 07 oct. 2015, 17:26
Producătorii agricoli solicită extinderea cotei obligatorii de 51% la raft pentru lapte, miere şi pâine

Pro Agro atrage atenţia asupra necesităţii extinderii gamei de produse provenite din lanţul alimentar scurt pentru care ar trebui să se aplice această măsură, enumerând: laptele şi produsele lactate, produse de morărit şi panificaţie, miere şi produse apicole destinate consumului uman, produse de larg consum procesate industrial (ulei, zahăr).

‘Organizaţiile membre în Federaţia Naţională Pro Agro şi Asociaţia Crescătorilor de Vaci ‘Holsteinro’, Asociaţia Crescătorilor de Vaci ‘Balţată Românească’ Tip Simmental, Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţia Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud din România şi Centrul de Comunicare al Fermierilor din România apreciază pozitiv iniţiativa legislativă a domnului senator Ovidiu Liviu Donţu de a reglementa procentual comercializarea produselor agroalimentare autohtone prin intermediul unităţilor de comercializare tip cash and carry prezente în România considerând o cotă obligatorie la raft de cel puţin 51% corespunzătoare categoriilor carne, legume şi fructe din producţia românească’, se spune în comunicat.

Conform proiectului legislativ supus atenţiei publice de către Senatul României, marţi, 6 octombrie, se iau în calcul derogări de la prevederile generale, pentru lunile în care sectorul agroalimentar românesc nu are posibilitatea de a furniza cantităţile necesare acoperirii procentului de 51%.

De asemenea, Federaţia Naţională Pro Agro şi partenerii amintiţi supun atenţiei necesitatea calculării punctuale a cotelor procentuale de expunere la raft a produselor agroalimentare astfel încât să fie într-o imediată concordanţă cu capacitatea de producţie a României.

‘Capacitatea de producţie şi livrare a multor categorii de produse agroalimentare din România poate asigura un procent mai mare de 51%. Prin adoptarea noile măsuri propuse se va reuşi stimularea producţiei, creşterea calităţii ofertei către consumatorul final, crearea de noi locuri de muncă şi implicit scăderea ratei şomajului, creşterea încasărilor la Bugetul de stat şi, nu în ultimul rând, păstrarea banilor în circuitul economic naţional’, se menţionează în comunicat.

Conform Pro Agro, un rol important în reglementarea pieţelor şi încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone este deţinut de îmbunătăţirea legislaţiei organizaţiilor interprofesionale pe filiera de produs şi întărirea rolului acestora, după modelul celorlalte state europene.

‘Federaţia Naţională Pro Agro, prin membrii săi afiliaţi şi susţinătorii prezentului demers, va transmite Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în perioada imediat următoare, solicitările de mai sus, în vederea îmbunătăţirii competitivităţii, operativităţii şi dezvoltării sectorului agroalimentar românesc.Totodată, tragem un semnal de alarmă asupra trasabilităţii produselor autohtone în vederea informării corecte a consumatorului final’, relevă sursa citată.

Pro Agro atenţionează corpul de control al MADR, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului, Consiliul Concurenţei şi conducerea marilor lanţuri de retail asupra existenţei, pe piaţa din România, a unor mărfuri care poartă denumirea de ‘româneşti’, care au, însă, o altă origine.

Te-ar mai putea interesa și
Aeroportul Internațional Cluj a inaugurat o nouă platformă pentru staționarea avioanelor. Companiile vor putea crește astfel frecvența zborurilor și diversifica destinațiile
Aeroportul Internațional Cluj a inaugurat o nouă platformă pentru staționarea avioanelor. Companiile vor putea crește ...
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a inaugurat astăzi o nouă platformă pentru staționarea aeronavelor, informează......
Lagardère Travel Retail deschide primele sale magazine duty-paid în România în Aeroportul Otopeni
Lagardère Travel Retail deschide primele sale magazine duty-paid în România în Aeroportul Otopeni
Lagardère Travel Retail, lider global în domeniul comerțului dedicat călătorilor (travel retail), deschide pe 1 martie ...
Profitul net al Transgaz a scăzut cu 56%, în 2023
Profitul net al Transgaz a scăzut cu 56%, în 2023
Societatea Naţională de Transport al Gazelor Naturale Transgaz a înregistrat în 2023 un profit brut de 198,679 milioane ...
Inflaţia în Germania a coborât la cel mai scăzut nivel de după luna iunie 2021
Inflaţia în Germania a coborât la cel mai scăzut nivel de după luna iunie 2021
Inflaţia în Germania a continuat să încetinească în luna februarie, când preţurile de consum au înregistrat o creştere ...