Producătorii auto europeni vor ca liderii politici să accepte închiderea de fabrici şi concedierile

Producătorii auto europeni, presaţi de supracapacitatea de producţie care le afectează profiturile şi îi lasă vulnerabili în faţă concurenţilor străini, vor ca liderii politici să accepte că trebuie închise fabrici şi redus numărul de locuri de muncă.
Economica.net - mie, 07 mart. 2012, 19:26
Producătorii auto europeni vor ca liderii politici să accepte închiderea de fabrici şi concedierile

Reprezentanţii asociaţiei producătorilor europeni de automobile, ACEA, au discutat miercuri cu cei ai Comisiei Europene o soluţie pan-europeană pentru rezolvarea problemei supracapacităţii, la salonul auto de la Geneva.

Potrivit estimărilor analiştilor şi companiilor auto, în Europa există o supracapacitate de producţie de cel puţin 20%.

„Nu putem continua la nesfârşit să tratăm problemele industriei auto la nivel naţional. Avem nevoie de o soluţie la nivelul UE, dar nu este uşor”, a declarat secretarul general al ACEA, Ivan Hodac, într-un interviu.

O sursă din industrie a arătat că producătorii europeni, afectaţi de concurenţa acerbă a preţurilor, pe o piaţă marcată de austeritate, vor ca liderii politici să accepte necesitatea închiderii de fabrici, mai degrabă decât fonduri suplimentare care oricum sunt improbabile în condiţiile actuale.

Preşedintele ACEA şi director executiv al Fiat, Sergio Marchionne, va discuta în această lună despre viitoarele acorduri comerciale cu comisarul pentru Comerţ, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

O altă sursă a spus că ACEA lucrează deja la o propunere care va fi înaintată autorităţilor europene, care nu va fi însă gata până la întâlnirea cu comisarul.

Marchionne a arătat că membrii ACEA au discutat despre problema supracapacităţii la întâlnirea de miercuri şi că aceasta trebuie privită în ansamblu.

Directorul general al Peugeot, Philippe Varin, a declarat că va susţine o acţiune a UE pentru rezolvarea problemei.

Peugeot a încheiat recent un acord de alianţă cu General Motors, pentru reducerea costurilor şi împărţirea producţiei, care scoate în evidenţă supracapacitatea de producţie.

GM a precizat marţi că cei doi producători vor lua propriile decizii în privinţa fabricilor, iar alianţa nu va duce la închiderea unora dintre unităţile de producţie.

În perioada 2008-2012, marii producători auto americani General Motors, Ford şi Chrysler au închis 13 fabrici. Procesul a fost dificil, dar sectorul auto a ieşit întărit din restructurare. Potrivit IHS Automotive, capacitatea de utilizare a uzinelor a atins în acest an 82%, faţă de 66% în 2008.

În Europa, cu 241 de fabrici auto în 27 de ţări, numai trei unităţi de producţie au fost sau urmează să fie închise. Capacitatea de utilizare din acest an este estimată la 65%.

În loc să ajute producătorii să se restructureze, guvernele europene i-au salvat cu împrumuturi de mai multe miliarde de euro şi programe de casare auto care au întârziat reformele.

Orice restructurare trans-frontalieră ar întâmpina însă opoziţia puternică a guvernelor naţionale, pentru a evita subiectul sensibil al concedierilor.

Problemele sunt amplificate şi de un acord de liberalizare a comerţului cu Coreea de Sud, intrat în vigoare în iulie 2011, care a dus la creşterea vânzărilor de automobile din această ţară.

Astfel, Coreea de Sud a exportat 438.767 de vehicule în UE şi a importat 78.782 de unităţi din regiune.

Te-ar mai putea interesa și
Trump promite magnaţilor petrolului că va anula politicile de mediu ale lui Biden şi le cere un miliard de dolari
Trump promite magnaţilor petrolului că va anula politicile de mediu ale lui Biden şi le cere un miliard de dolari
Donald Trump, candidatul dreptei americane la preşedinţie, le-a promis patronilor companiilor petroliere că va anula politicile de mediu ale preşedintelui Joe Biden dacă va fi ales în......
Explozia prosumatorilor. O nouă directivă UE va conduce la instalarea a 200.000 MW de instalații fotovoltaice pe acoperiș în Europa
Explozia prosumatorilor. O nouă directivă UE va conduce la instalarea a 200.000 MW de instalații fotovoltaice pe acoperiș ...
Numărul și puterea instalațiilor fotovoltaice de acoperiș ar urma să crească masiv în anii ce vin, ca urmare a obligațiilor ...
Bătălia pentru Bucureşti: 9 candidaţi la funcţia de primar general și 47 de candidaţi la primăriile de sectoare
Bătălia pentru Bucureşti: 9 candidaţi la funcţia de primar general și 47 de candidaţi la primăriile de sectoare
Un număr de 56 de candidaţi îşi dispută fotoliile de primari în Capitală - funcţia de primar general şi cele şase ...
În caz de recesiune, deficitul bugetar al României va crește mult mai mult decât previziunile de 5-6%. Comparabil cu nivelul din 2020, când a fost 9,2% din PIB – JP Morgan, Fitch
În caz de recesiune, deficitul bugetar al României va crește mult mai mult decât previziunile de 5-6%. Comparabil cu ...
În cazul unei recesiuni, care poate veni în România ca urmare a riscurilor existente la nivel global, nu neapărat intern, ...