Programul SRL-D a atras în prima zi de la lansare doar 120 de planuri de afaceri. De ce nu se înghesuie antreprenorii

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri - SRL-D - a atras doar 120 de planuri de afaceri în primele 24 de ore de la lansare, comparativ cu anul anterior, când, în prima zi, au fost înregistraţi 900 de potenţiali beneficiari, informează, vineri, Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR).
Economica.net - vin, 11 sept. 2015, 09:24
Programul SRL-D a atras în prima zi de la lansare doar 120 de planuri de afaceri. De ce nu se înghesuie antreprenorii

‘Programul SRL-D a fost timp de 4 ani cel mai bun instrument pe care îl aveau tinerii la dispoziţie pentru a deveni antreprenori. La începutul anului 2015, erau 20.000 de noi firme înfiinţate cu un număr mediu de 40.000 de noi locuri de muncă. Astăzi, cu noile modificări aduse programului, singurul instrument care ar putea face diferenţa este inutil, şi-a pierdut esenţa, având efecte negative la nivelul economiei per ansamblu’, a afirmat preşedintele PTIR, Florin Jianu.

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri (SRL-D) este instrumentul financiar coordonat de Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, dedicat persoanelor care vor să îşi deschidă pentru prima dată o afacere.

Programul prevede lansarea cu costuri zero a unei microîntreprinderi, scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult oatru salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată. Sprijinul financiar pentru întreprinzătorii debutanţi este de 10.000 de euro sub forma unei finanţări nerambursabile, reprezentând cel mult 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri prin înregistrarea pe site-ul www.aippimm.ro.

‘Modificările aduse programului în 2015 au contribuit la scăderea interesului debutanţilor în vederea accesării fondurilor disponibile, având în vedere aspecte restrictive care contravin obiectivelor stabilite de program iniţial – şi anume de sprijinire a oricărui român care nu deţine fondurile necesare în deschiderea unei afaceri. Astfel, perioada de implementare a planului de afaceri este de 30 de zile faţă de un an în perioada anterioară, iar finanţarea nerambursabilă de 10.000 de euro este oferită pe bază de decont, beneficiarul fiind nevoit să efectueze cheltuielile, pentru ca apoi să îi fie rambursate din bugetul de stat’, se arată în comunicatul PTIR, remis AGERPRES.

Conform patronatului, o altă piedică în accesarea Programului SRL-D este faptul că la momentul aprobării planului de afaceri beneficiarul trebuie să facă dovada deţinerii întregii sume solicitate ca finanţare, la care se adaugă şi partea de cofinanţare şi TVA-ul considerat cheltuială neeligibilă (practic, dacă debutantul a solicitat 10.000 de euro, trebuie să aibă în cont 20.000 de euro, la care se adaugă TVA).

Prevederea referitoare eligibilitatea salariilor angajaţilor de-a lungul implementării planului de afaceri nu mai poate fi considerată un beneficiu, având în vedere că perioada avută în vedere este de 30 de zile, apreciază reprezentanţii PTIR.

Te-ar mai putea interesa și
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale miercuri dimineaţa, informează AFP....
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Atât camioanele, cât şi autoturismele care au ales să iasă din ţară prin PTF Giurgiu, de 1 Mai, au de aşteptat 60 ...
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul ...