Proiect de lege: statul va da 1 leu pentru fiecare kilogram de lână vândut. Oierii spun însă că nu au cui vinde lâna

Ministerul Agriculturii vrea să subvenționeze cu 1 leu pe kilogram lâna comercializată de crescătorii de oi. Aceștia spun însă că nu ai unde vinde lâna pentru că în România nu există nicio unitate de procesare. Singura variantă ar fi, momentan, exportul.
Alina Stanciu - joi, 25 mai 2017, 09:24
Proiect de lege: statul va da 1 leu pentru fiecare kilogram de lână vândut. Oierii spun însă că nu au cui vinde lâna

Ministerul Agriculturii vrea să asigure cu bani de la bugetul statului un ajutor de minimis în valoare de 1 leu pe kg crescătorilor de ovine care comercializează lână, se arată într-un proiect de lege lansat în dezbatere publică. Scopul măsurii este de a impulsiona creșterea numărului de efective și eficientizarea economică a exploatațiilor, dar oierii susțin că, momentan, nu au piață de desfacere iar măsura nu va impulsiona creșterea de efective întrucât prețurile obținute de oieri pe animale sunt foarte mici. 

„Nici noi nu știm ce să facem cu lâna. Nu avem unde să o valorificăm și sperăm să vină Ministerul cu o soluție. Eu nu știu să existe vreo unitate de prelucrare a lânii în România, doar ceva export către Turcia. Mare parte se aruncă însă”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Nicolae Cioranu, preşedintele Fede­raţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine Romovis.

Potrivit acestuia, kilogramul de lână se vinde acum către intermediari care exportă mai departe în Turcia cu 50 de bani-1 leu, iar creșterea efectivelor din ultimii ani este o „chestiune forțată”. „Eu nu cred că această măsura va influența cu nimic numărul de efective, dar sigur că orice ajutor este mai bun decât nimic. Undeva este o idee falsă că în ultimii 2-3 ani numărul efectivelor a crescut. Aceasta creștere este, de fapt, una forțată cauzată de faptul că oierii nu au unde vinde femelele de reproducție, pe care în mod normal nu le-ar opri decât în proporție de aproximativ 20%. Acum prețul unei oi de reproducție a ajuns la 100-200 de lei, de 2-3 ori mai mic decât acum 3-4 ani”, mai spune pre;edintele Romavis.

Ce spune Ministerul Agriculturii

Potrivit informațiilor prezentate în expunderea de motive a proiectului de lege, Ministerul Agriculturii susține că în România se poate colecta o cantitate de aproximativ 36.000 de tone lână de la un efectiv de circa 14 milioane capete ovine. Cu toate acestea, experții MADR recunosc că numărul centrelor de colectare a lânii sunt insuficiente. „La noi în țară lâna este tratată ca un produs secundar, fără căutare din cauza dispariției industriei de profil prelucrătoare, drept pentru care de foarte multe ori este aruncată sau arsă. În România există câteva centre de colectare a lânii, insuficiente pentru disponibilul de lână existent, cele mai importante exportând acest produs către alte țări unde este căutat (Turcia, etc.)”, se arată în nota de fundamentare în care se menționează și scopul acestor măsuri.

„Programul de susținere a crescătorilor de ovine și caprine pentru comercializarea lânii în ţara noastră trebuie să asigure, atât creşterea numerică a efectivelor de ovine, precum şi o eficienţă economică în realizarea şi valorificarea acestora produselor obținute de la acestea. Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmărește eficientizarea activităţii sectorului de creştere a ovinelor, în sensul reducerii pierderilor crescătorilor de ovine. De asemenea, această schemă de minimis va stimula înființarea centrelor de colectare a lânii, va crea noi locuri de muncă și va stabiliza veniturile crescătorilor de ovine”.

Cine poate încasa banii

Potrivit proiectului de act normativ, valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a 3 exerciţii financiare. Pentru a fi eligibili, crescătorii trebuie să  dețină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...