Proiect de modificare a legii de combatere a terorismului, depus la Camera Deputaţilor

Mai mulţi parlamentari propun, printr-o iniţiativă legislativă, modificarea Legii 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, care prevede actualizarea conceptului de terorism şi a responsabilităţilor ce revin autorităţilor în acest caz, printre propuneri fiind aceea ca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Educaţiei să facă parte din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului.
Economica.net - mie, 06 sept. 2017, 13:30
Proiect de modificare a legii de combatere a terorismului, depus la Camera Deputaţilor

Terorismul reprezintă acele acţiuni, inacţiuni, precum şi ameninţări cu privire la acestea care prezintă pericol public, afectează viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, ansamblul relaţiilor sociale, factorii materiali, relaţiile internaţionale ale statelor, securitatea naţională sau internaţională, sunt motivate politic, religios sau ideologic şi sunt săvârşite în scopul intimidării populaţiei, constrângerea unei autorităţi sau organizaţii internaţionale să îndeplinească sau nu un anumit act, destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituţionale, economice sau sociale ale unui stat sau organizaţii internaţionale, după cum prevede propunerea legislativă.

Activitatea de prevenire şi combatere a terorismului se organizează şi se desfăşoară în mod unitar, în cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT), iar CSAT exercită rolul de coordonator strategic al SNPCT, menţionează proiectul.

Iniţiatorii propun ca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice să facă parte din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, alături de alte instituţii, printre care serviciile speciale, PÎCCJ, BNR, MAI, MAE, Ministerul Apărării, Ministerul Justiţiei.

În cazul iminenţei sau producerii unui atentat terorist pe teritoriul ţării, la propunerea directorului SRI (Serviciul Român de Informaţii are rol de coordonare tehnică), CSAT poate emite o hotărâre privind declararea situaţiei de criză teroristă. În această situaţie, se activează Centrul Naţional de Acţiune Antiteroristă, care asigură la nivel naţional managementul crizei teroriste, mai prevede proiectul.

Centrul Naţional de Acţiune Antiteroristă este structură interinstituţională, fără personalitate juridică, subordonată direct CSAT, condus de o structură alcătuită din reprezentanţi la nivel decizional din cadrul instituţiilor publice, în funcţie de coordonatele concrete ale crizei teroriste. Centrul este constituit pe suportul logistic şi operaţional al CCOA din cadrul SRI. Şeful centrului este numit de CSAT, la propunerea directorului SRI, dintre prim-adjunctul şi adjuncţii şefului SRI, menţionează textul iniţiativei.

Potrivit proiectului, în cazul unui act de terorism, SRI, prin unitatea specializată, execută intervenţia contrateroristă, independent sau în cooperare cu alte instituţii publice. Intervenţia se execută cu aprobarea CSAT. Prin excepţie, în situaţia iminenţei producerii unor victime sau unor pagube importante, atunci când nu este posibilă întrunirea în regim de urgenţă a CSAT, executarea intervenţiei contrateroriste se aprobă de către preşedintele Consiliului. La solicitarea SRI, în funcţie de amploarea şi natura activităţii teroriste, intervenţia contrateroristă se execută şi de către unităţi specializate ale Poliţiei Române, Jandarmeriei, SPP sau MApN. Controlul operaţional va fi deţinut de SRI.

Proiectul a fost iniţiat de opt parlamentari care fac parte din Comisia de control al SRI şi se află în consultare publică la Camera Deputaţilor. Senatul este camera decizională.

Te-ar mai putea interesa și
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de 50 de bani să le fie ridicate de RetuRo, administratorul Sistemului de......
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, ...