Raiffeisen trebuie să-şi asume răspunderea pentru portofoliul de împrumuturi în franci elveţieni din Polonia

Autoritatea de Supraveghere Financiară (KNF) din Polonia a anunţat, vineri, că se aşteaptă ca Raiffeisen Bank International (RBI) să-şi asume răspunderea pentru portofoliul de împrumuturi în franci elveţieni de la subsidiara sa poloneză - Raiffeisen Polbank - scoasă la vânzare, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 22 mai 2015, 11:52
Raiffeisen trebuie să-şi asume răspunderea pentru portofoliul de împrumuturi în franci elveţieni din Polonia

‘KNF îşi menţine opinia că un investitor care părăseşte Polonia trebuie să-şi asume răspunderea pentru portofoliul împrumuturi în franci elveţieni, astfel încât entităţile care sunt deja prezente pe piaţa poloneză să nu poarte povara unor riscuri suplimentare’, a afirmat vineri un purtător de cuvânt al instituţiei, Lukasz Dajnowicz.

Joi, RBI a anunţat că a ajuns la un acord cu autorităţile de reglementare privind modul în care va fi vândută Raiffeisen Polbank, după ce, în ianuarie, al doilea mare creditor din Europa emergentă anunţa vânzarea subsidiarelor din Polonia şi Slovenia şi reducerea operaţiunilor internaţionale. Aceste măsuri au ca obiectiv obţinerea unui indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 12% până în 2017, de la 10% la sfârşitul lui 2014.

RBI va reduce sau va renunţa la operaţiunile mai mici din Asia şi SUA, îşi va reduce semnificativ expunerea la Ucraina şi Rusia şi va vinde banca sa online din Slovacia, Zuno. Banca austriacă speră că prin aceste măsuri vor fi reduse activele riscante cu 16 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2017.

În aprilie, directorul general al RBI, Karl Sevelda, anunţa că banca austriacă ar putea garanta unele împrumuturi în franci elveţieni la subsidiara sa din Polonia, pentru a sprijini vânzarea acestei afaceri.

Şeful grupului bancar austriac a reafirmat că în Polonia creditele denominate în franci au fost acordate aproape în întregime unor clienţi buni-platnici, astfel încât este puţin probabilă neachitarea acestor împrumuturi.

Decizia neaşteptată a Băncii Naţionale a Elveţiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul, ceea ce a provocat dificultăţi pentru cele aproximativ 550.000 de familii din Polonia care au credite în franci. Majoritatea împrumuturilor au fost contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul.

Pe lista instituţiilor cu portofolii mari de credite în franci elveţieni se numără Getin Noble Bank, PKO BP, BPH, BZ WBK, mBank, precum şi diviziile din Polonia ale Millennium şi Raiffeisen.

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. Raiffeisen Bank România este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii cu o bază de aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...