Randamentele fondurilor de pensii s-au situat la 10% în 2012. Activele au depăşit 10 mld. lei

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) au înregistrat anul trecut randamente medii de 10,5%, rerspectiv 9,96% şi au ajuns la active nete totale de 10,23 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro) în decembrie 2012, potrivit datelor asociaţiei de profil (APAPR).
Economica.net - lun, 07 ian. 2013, 07:50
Randamentele fondurilor de pensii s-au situat la 10% în 2012. Activele au depăşit 10 mld. lei

„Fondurile de pensii private au înregistrat şi în anul 2012 randamente investiţionale remarcabile, reuşind performanţe real-pozitive solide în pofida mediului economic nefavorabil”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Activele celor nouă fonduri de pensii obligatorii au crescut cu 50% în 2012, la 9,64 miliarde de lei (2,18 miliarde de euro).

Numărul total al participanţilor la fondurile de pensii de Pilon II a ajuns la 5,76 milioane, cu aproximativ 245.000 mai mulţi faţă de începutul anului 2012.

Pe Pilonul III, activele nete administrate de cele 11 fonduri au avansat cu 37%, la aproape 600 milioane de lei (135 milioane de euro), bani care se regăsesc în conturile unui număr de 290.000 de clienţi, cu circa 30.000 mai mulţi comparativ cu începutul anului trecut

Potrivit APAPR, în perioada mai 2008-decembrie 2012 fondurile de pensii obligatorii au înregistrat un randament mediu total de 65% (adică o medie anualizată de 11,45%), în timp ce fondurile de Pilon III (lansate în mai 2007) au obţinut un randament mediu total de 51,7% (adică o medie anualizată de 7,74%).

„Pentru fondurile de pensii obligatorii, această performanţă investiţională se traduce prin câştiguri nete pentru participanţi de peste 1,44 miliarde de lei, adăugate contribuţiilor brute de 8,19 miliarde de lei virate în sistem, pe întreaga durată de funcţionare a Pilonului II”, se mai spune în comunicat.

Preşedintele APAPR, Marius Popescu, a declarat că anul 2012 a fost unul dificil, dar de succes pentru sistemul de pensii private.

„În pofida tuturor turbulenţelor – economice, financiare şi politice – fondurile de pensii au continuat creşterea, consolidarea şi au înregistrat rezultate investiţionale foarte bune, în condiţii de risc redus, caracteristică esenţială a acestui sistem. Dacă ne uităm puţin în urmă la 2012, vedem un an greu: s-au succedat patru guverne, o situaţie politică tensionată, o economie în stagnare şi pieţe financiare volatile. Chiar şi aşa, sistemul de pensii private s-a menţinut stabil şi cu rezultate bune”, a afirmat Popescu.

Te-ar mai putea interesa și
Profit în creștere cu 43% pentru afacerea cu vin a lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Profit în creștere cu 43% pentru afacerea cu vin a lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Afacerea cu vin a familiei Isărescu merge pe plus de la înființare. Niciun an cu pierdere, deși profitul s-a redus în ultimii doi ani de la vârful atins în 2020. ...
Binance.US își suspendă depozitele în dolari, în urma anchetei declanșate împotriva sa de autoritățile americane
Binance.US își suspendă depozitele în dolari, în urma anchetei declanșate împotriva sa de autoritățile americane
Filiala din Statele Unite a Binance, cea mai mare platformă din lume de tranzacționare a valutelor cripto, a anunțat vineri ...
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Platforma de socializare Twitter va începe în scurt timp să-i plătească pe creatorii de conținut certificați pentru ...
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta „persona non grata”
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta ...
Declararea de către Guvernul sudanez a emisarului ONU ca "persona non grata" este "contrară" principiilor Naţiunilor Unite ...