Reabilitarea zonei costiere a Mării Negre ar putea fi realizată în întregime cu bani din Fondul de Mediu

Zona costieră, cu plajele şi falezele aferente, ar putea fi reabilitată în întregime cu fonduri nerambursabile alocate din Fondul de Mediu, se arată în proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind Managementul integrat al zonei costiere, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/ şi consultat de AGERPRES.
Economica.net - mie, 01 oct. 2014, 10:49
Reabilitarea zonei costiere a Mării Negre ar putea fi realizată în întregime cu bani din Fondul de Mediu

‘Motivul elaborării proiectului de ordin îl constituie necesitatea îndeplinirii obiectivelor de protecţie a mediului de interes general constând în gospodărirea integrată a zonei costiere prin realizarea de lucrări de protecţie şi reabilitare costieră şi de protejare a plajelor şi/sau falezelor adiacente liniei ţărmului, în care ecosistemele de uscat şi marine se întâlnesc şi interacţionează’, se precizează în referatul de aprobare.

Obiectul Programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu a proiectelor care vizează gospodărirea integrată a zonei costiere prin realizarea de lucrări de protecţie şi reabilitare costieră şi de protejare a plajelor şi/sau falezelor adiacente liniei ţărmului, în care ecosistemele de uscat şi marine se întâlnesc şi interacţionează. Astfel, se au în vedere protejarea infrastructurii şi a obiectivelor social economice aflate în pericol şi care, în cazul în care nu se intervine imediat, se distrug, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardelor de viaţă în zona litoralului românesc al Mării Negre, precum şi creşterea siguranţei în zona sudică a Mării Negre, prin protejarea arealelor în vecinătatea cărora există clădiri de locuinţe şi alte utilităţi publice care, în lipsa unor intervenţii urgente, vor fi distruse ca efect al eroziunii costiere.

Potrivit documentului, scopul Programului îl constituie combaterea fenomenelor de prăbuşire şi de alunecare a falezelor, având drept consecinţă pierderi importante de suprafeţe de teren şi a infrastructurii existente în amplasament şi zonele limitrofe.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului, iar solicitanţii eligibili sunt instituţiile publice inclusiv unităţile administrative teritoriale care au în administrare terenul pe care se implementează proiectul.

Conform prevederilor articolului 13 alin. (1) lit. e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, Fondul pentru mediu se utilizează pentru finanţarea proiectelor vizând managementul integrat al zonei costiere.

Cei interesaţi pot transmite opinii/propuneri/sugestii pe marginea proiectului de Ordin, în termen de 10 zile de la data publicării anunţului, respectiv până pe 5 octombrie 2014, la Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/.

Conform unui studiu privind protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre, iniţiat de Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională /JICA/, cu sprijinul Ministerului Mediului şi Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’ /ANAR/, prezentat în anul 2007, amenajările hidrotehnice executate pe Dunăre şi afluenţii săi au condus la diminuarea cu circa 50% a cantităţii de aluviuni transportate pe Dunăre cu consecinţe negative asupra bilanţului sedimentar al plajelor litorale. În plus, tendinţa de ridicare a nivelului mării în medie cu 1,5 – 2 mm/an determină retragerea liniei ţărmului.

La vremea respectivă, costul estimativ şi programul de implementare al planului de protecţie costieră se ridica la o valoare totală a investiţiei de 316 milioane de euro, din care 82 de milioane de euro pentru înnisipare, 65 milioane de euro pentru recifi artificiali, 15 milioane de euro pentru reabilitarea digurilor şi 13 milioane de euro pentru dezafectarea unor lucrări existente.

Din datele ANAR reiese faptul că, în anul 2012, Unitatea de Management a Proiectului – UMP Axa 5 – POS Mediu (ce are ca obiectiv accesarea fondurilor de coeziune privind finanţarea nerambursabilă din partea UE a proiectelor de protecţie împotriva inundaţiilor şi eroziunii costiere) a coordonat finanţarea/implementarea unui proiect de asistenţă tehnică pentru reducerea eroziunii costiere, în valoare de 5,1 milioane lei, iar termenul de finalizare a fost anul 2013.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...