Republica Moldova: Fostul premier Vlad Filat va rămâne în arest încă 30 de zile

Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova şi ex-liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), va rămâne în arest încă 30 de zile, decizia judecătorului fiind luată după 4 ore de deliberări, transmit duminică agenţia Unimedia şi portalul jurnal.md, preluat de Agerpres.
Economica.net - Dum, 18 oct. 2015, 14:35
Republica Moldova: Fostul premier Vlad Filat va rămâne în arest încă 30 de zile

Decizia a fost anunţată de procurorul Adriana Beţişor. Presa nu a avut acces în biroul judecătorului.

Şedinţa de judecată a durat aproape opt ore, iar decizia instanţei a fost luată cu doar 30 de minute înainte de expirarea ordonanţei de reţinere a fostului premier, acuzat de trafic de influenţă, fraude şi corupţie pasivă. 

Pe durata procesului, două grupuri de protestatari au scandat lozinci pro şi, respectiv, anti-Filat. 

Avocatul fostului premier a cerut, în faţa instanţei, amânarea termenului, argumentând că nu a avut timp să studieze cantitatea mare de documentaţie din dosar, însă procurorul Adriana Beţişor, din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), s-a opus şi a solicitat plasarea în arest preventiv a lui Vlad Filat.

‘Este dreptul instanţei, au fost multe aspecte care atestau necesitatea de a fi aplicată măsura preventivă. Au fost nişte situaţii tensionate, iar pentru a asigura buna funcţionare a procesului a fost nevoie de mascaţi. A fost o cerere prin care s-a solicitat ca depoziţia să fie analizată în lipsa lui. Motivul invocat este că nu se simte bine, respectiv, este dreptul lui. Este o procedură foarte lungă, trebuie să verificăm fiecare declaraţie’, a afirmat procurorul Adriana Beţişor, solicitată de ziarişti.

La rândul său, avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, şi-a exprimat regretul că procesul a durat atât de mult. ‘Instanţa a emis încheierea prin care a stabilit şi aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile pentru domnul Filat. De regulă şi legal este ca avocaţii să nu comenteze aceste decizii. Vreau doar să vă spun că, cu certitudine, urmează ca echipa noastră de avocaţi să meargă mai departe. Următoarea instanţă este Curtea de Apel. Iar dacă şi acolo va fi menţinut arestul preventiv, vom merge la CEDO’, a comentat Popa. El a mai spus că Vlad Filat a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Shor, pentru declaraţii false.

Vlad Filat, fost premier şi preşedinte al PLDM, este anchetat de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru presupuse acte de corupţie şi implicare directă în fraude bancare.

Filat a fost reţinut pe 15 octombrie, pentru 72 de ore, baza unui mandat emis de Centrul Naţional Anticorupţie, la scurt timp după ce Parlamentul de la Chişinău a decis suspendarea imunităţii sale juridice. Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunităţii fostului premier, invocând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii.

Republica Moldova a intrat într-o zonă de destabilizare politică, conform unor analişti de la Chişinău, care anticipează ruperea actualei coaliţii de la putere şi căderea guvernului condus de premierul Valeriu Streleţ în viitorul apropiat.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...