Republica Moldova: Vlad Filat rămâne în arest pentru alte 90 de zile

Mandatul de arestare pe numele lui Vlad Filat, fost premier şi lider liberal-democrat din Republica Moldova, a fost prelungit cu 90 de zile, informează Unimedia şi Radio Chişinău.
Economica.net - mar, 05 ian. 2016, 16:02
Republica Moldova: Vlad Filat rămâne în arest pentru alte 90 de zile

Procurorii au cerut prelungirea mandatului de arestare chiar dacă mandatul în vigoare expiră abia pe 15 ianuarie. Dosarul a fost înaintat instanţei cu o săptămână înainte de Anul Nou. Atunci, în cadrul unei conferinţe de presă, procurorul de caz Adriana Beţişor declara că Vlad Filat riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

‘Spectacolul continuă. Mă declar nevinovat’, a declarat Filat după decizia de marţi a judecătoriei sectorului Buiucani din Chişinău.

La rândul său, avocatul fostului premier, Igor Popa, susţine că decizia este una ‘nulă şi va fi contestată la Curtea de Apel’.

Iniţial, acuzarea, prin vocea procurorului general, Corneliu Gurin, afirma că Vlad Filat ar fi fost implicat în cazul devalizării Băncii de Economii a Moldovei (BEM), fiind avansată o sumă de 250 de milioane de dolari, însă ulterior procurorul de caz Adriana Beţişor a anunţat că fostul premier ar fi beneficiat de favoruri financiare în valoare de 800 de milioane de lei (40 de milioane de euro) de la omul de afaceri Ilan Shor.

De asemenea, procurorii susţin că Vlad Filat ar mai fi primit de la Shor servicii de transport aviatic în valoare de 1,5 milioane de lei şi alte 1,8 milioane pentru servicii hoteliere. 

Vlad Filat continuă să respingă aceste acuzaţii şi susţine că este vorba despre o răfuială politică în spatele căreia s-ar afla Vladimir Plahotniuc, om de afaceri şi finanţator al Partidului Democrat.

Scandalul BEM, care a fost urmată de demisia guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de socialişti şi comunişti şi votată şi de democraţii ce făceau parte din coaliţia guvernamentală proeuropeană, a dus la o gravă criză politică în Republica Moldova.

După ce candidatul desemnat de preşedintele Nicolae Timofti pentru funcţia de premier, Ion Sturza, nu a trecut de parlament, din lipsă de cvorum, în presă au apărut speculaţii conform cărora tocmai Vlad Plahotniuc ar putea fi propus pentru funcţia de premier.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Cei trei judecători de la Curtea Federală a Australiei au decis în favoarea guvernului în procesul privind anularea vizei ...
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare al energiei
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare ...
Guvernul Marii Britanii are în vedere planuri de a atenua o creştere bruscă a costurilor energiei, care va afecta gospodăriile ...
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 s-a produs sâmbătă aproape de miezul nopţii, la ora locală 23:51, în zona seismică ...