Arafat a anunţat noile restricţii care vor intra în vigoare de luni, 9 noiembrie

Raed Arafat a declarat că poate cea mai importantă măsură este obligativitatea purtării măştii în mod corespunzător, în toată ţara, în spaţiile deschise, indiferent de incidenţa de cazuri la mia de locuitori. După 30 de zile se va face o nouă evaluare.  Lista tuturor restricţiilor o puteţi citi mai jos.
Economica.net - vin, 06 nov. 2020, 09:28
Arafat a anunţat noile restricţii care vor intra în vigoare de luni, 9 noiembrie

Guvernul a decis ca after school-urile şi creşele să rămână deschise chiar dacă CNSU a propus altfel, iar şcolile trec online, urmând ca ministrul Educaţiei să emită un ordin în acest sens, a declarat vineri secretarul de stat în MAI Raed Arafat

Arafat a precizat că, potrivit noilor reglementări, masca de protecţie sanitară trebuie purtată şi în spaţiile deschise, indiferent de incidenţa COVID-19, iar magazinele se vor închide la ora 21,00.

„Dacă până acum am avut portul măştii în spaţiile deschise reglementat după incidenţă de 1,5, de 3 şi în spaţiile închise, bineînţeles, rămâne în vigoare obligativitatea, în spaţiile deschise acum va fi generalizat, indiferent de incidenţă. Înseamnă că oriunde suntem în spaţiu public trebuie să fim cu mască şi să respectăm această regulă. Credeţi-mă, aceasta este măsura, poate, care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă este respectată şi sunt convins că va fi respectată, având în vedere că toată lumea ştie, deja, în ce situaţie ne aflăm din punct de vedere al răspândirii virusului”, a susţinut Raed Arafat.

El a adăugat că o altă măsură vizează „limitarea deplasărilor între orele 23,00 şi 5,00”, cu anumite excepţii.

„Poate lumea spune: ‘de ce între orele 23,00 şi 5,00?’ Pentru că acesta este intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează să se viziteze, petreceri, chiar poate afară, deci… Sunt studii făcute şi în alte state care au arătat că există impact, şi aici aţi văzut că sunt mai multe state care au luat măsuri de restricţionare, noaptea, a mobilităţii. Şi aici va fi restricţionarea între orele 23,00 şi 5,00, cu excepţii, în baza unor documente justificative – fie titlu de călătorie, fie legitimaţie de serviciu, fie adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe propria răspundere. Excepţiile includ deplasările în interes profesional, pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată, pentru procurarea de medicamente, pentru îngrijire sau însoţire copil, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi, persoane bolnave sau în cazul unui deces survenit”, a explicat Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a făcut precizări legate de situaţia în care deplasarea în afara localităţii poate să se suprapună cu intervalul orar 23,00 – 5,00.

„De exemplu, un avion care aterizează la 1,00 dimineaţa – trebuie să ajungi acasă, aici este justificat şi singurul lucru pe care trebuie să îl arăţi, dacă persoana este întrebată, este dovada călătoriei, care este biletul de avion sau boarding pass-ul sau orice document care arată că de fapt ai ajuns la o oră târzie din afară”, a arătat Arafat.

Şeful DSU a anunţat că o altă decizie este cea privind „interzicerea reuniunilor cu prilejul petrecerilor, aniversărilor, sărbătorilor în spaţii deschise sau închise”.

„Bine, aici nu vorbim de membrii unei familii care se întâlnesc între ei în casă, dar petreceri, sărbători, onomastici etc., astea se interzic, tot pentru reducerea contactului şi limitarea mobilităţii”, a spus Arafat.

A fost introdusă o clarificare cu privire la termenul de „terasă”.

„Aţi observat, poate, în ultima perioadă, cu temperaturile care au început să scadă: unele terase, chiar dacă ele sunt în afara spaţiului închis al unui restaurant, au devenit şi ele închise. Deci, s-a pus sticlă, s-au pus diferite tipuri de pereţi, pentru a păstra căldura; dar ele devin spaţii închise. Astfel, definirea clară, încât acelea care se încadrează în definiţia spaţiilor închise, din Legea 349/2002, este legea cu produsele de tutun, există acolo definiţie foarte clară, nu trebuia să creăm o altă definiţie: ‘un spaţiu închis este cel care are un acoperiş şi două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare.’ Deci, orice spaţiu care are astfel de descriere se tratează ca spaţiu închis şi atunci se aplică regula spaţiilor închise din restaurante, după incidenţe, care rămân valabile – capacitatea redusă, după incidenţă, dacă e între 1,5 şi 3 sau peste 3 la mie -, şi atunci aceste spaţii nu pot fi tratate ca terase în spaţii deschise”, a explicat şeful DSU.

O altă decizie adoptată de Guvern este cea referitoare la interzicerea funcţionării pieţelor, a târgurilor, bâlciurilor.

„Excepţie fiind pieţele agroalimentare în spaţii deschise, care rămân funcţionale, cu respectarea regulilor de distanţare, purtarea măştii şi a regulilor de igienă”, a precizat şeful DSU.

Arafat a oferit explicaţii şi cu privire la „decalarea obligatorie a programului de muncă în cel puţin două grupe, la interval de cel puţin o oră”, măsură a cărei aplicare urmează să fie verificată de Ministerul Muncii.

„Aici, din nou, noi am mai zis că unde e posibil, să se facă; acum, chiar devine obligatoriu acest lucru acolo unde angajaţii sunt peste 50 la număr. Sub 50 la număr, nu; peste 50 la număr trebuie făcut acest lucru şi, bineînţeles, asta înseamnă să reducem impactul asupra transportului public în comun şi, din nou, asupra contactului între persoane şi răspândirea virusului”, a mai declarat şeful DSU.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, ca de luni masca să fie obligatorie pe tot teritoriul ţării, să fie instituite restricţii de circulaţie şi declaraţie pe proprie răspundere noaptea, cursurile în învăţământul preuniversitar să se desfăşoare online, reuniunile şi petrecerile publice sau private, în spaţii închise sau deschise, să fie interzise, magazinele să îşi închidă programul la ora 21;00, iar pieţele care se află în spaţii închise să îşi suspende activitatea, în timp ce cele din spaţii deschise îşi pot continua activitatea. Farmaciile, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Măsurile ar urma să fie valabile 30 de zile.

Ce restricţii intră în vigoare de luni, 9 noiembrie:

obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise şi închise, indiferent de valoare ratei de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile;
* activităţile didactice care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ să se desfăşoare în sistem online;
* interzicerea desfăşurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private;
* suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor;
* obligaţia operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private să-şi organizeze şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5.00 – 21.00, cu excepţia unităţilor farmaceutice, benzinăriilor şi operatorilor economici cu activitate de livrare la domiciliu;
* interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei în intervalul orar 23.00-5.00, în toate localităţile din România, cu unele excepţii: deplasarea în interes profesional; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie; deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei. Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

Măsurile stabilite sunt valabile pe o perioadă de 30 de zile, urmând ca, la finalul acesteia, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, să se hotărască, după caz, menţinerea, eliminarea sau modificarea acestora.

***
De la declararea stării de alertă pe teritoriul României (18 mai 2020, prelungită la 17 iunie, 17 iulie, 16 august, 15 septembrie şi 15 octombrie), din două în două săptămâni sau lunar, au fost eliminate diversele restricţii impuse în perioada stărilor de urgenţă. Ulterior, începând cu 15 septembrie, odată cu creşterea numărului de cazuri, au început să fie adăugate noi restricţii.

Măsuri de relaxare aplicate din 18 mai 2020
Principalele măsuri de relaxare aplicate, începând cu 18 mai, au fost, conform Hotărârii de Guvern (HG) nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă şi Legii nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea COVID-19: deschiderea saloanelor cosmetice, a cabinetelor stomatologice şi a muzeelor; deschiderea hotelurilor; deschiderea parţială a comerţului; deschiderea magazinelor care au intrare din stradă; permiterea circulaţiei persoanelor în interiorul localităţilor fără declaraţie pe proprie răspundere; deplasările în afara localităţii doar pentru o categorie de motive considerate întemeiate; deschiderea parcurilor etc.

Măsuri de relaxare aplicate din 1 iunie 2020
A doua etapă de eliminare a restricţiilor, din 1 iunie 2020, a cuprins o serie de măsuri de relaxare precum: desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori; desfăşurarea spectacolelor şi a concertelor în aer liber; ridicarea restricţiilor privind circulaţia persoanelor în afara localităţii; reluarea transportului feroviar şi rutier internaţional; deschiderea teraselor în aer liber; permiterea accesului pe plajă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară etc. (HG nr. 434 din 28 mai 2020)

Măsuri de relaxare aplicate din 17 iunie 2020
A treia etapă de relaxare, aplicată începând cu 17 iunie 2020, a cuprins, printre altele, măsuri precum: redeschiderea mall-urilor (cu excepţia restaurantelor, a locurilor de joacă şi a cinematografelor din interiorul acestor complexuri); posibilitatea deschiderii creşelor, a grădiniţelor şi a instituţiilor tip after-school pe perioada vacanţei de vară; reluarea activităţii de tratament balnear; redeschiderea sălilor de sport/fitness, a operatorilor de jocuri de noroc; redeschiderea piscinelor exterioare; posibilitatea bisericilor de a desfăşura activitate religioasă şi în interior; creşterea la 6 a numărului de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative în aer liber (ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit etc.); creşterea la 20 a numărului de participanţi la evenimente private în spaţii închise şi la 50 a numărului de persoane care pot participa la evenimente private în spaţii deschise; creşterea la 6 a numărului de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot forma grupuri pietonale etc. (HG nr. 476 din 16 iunie 2020)

Măsuri aplicate de autorităţi după 1 iulie 2020
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, la 29 iunie 2020, că, în contextul creşterii numărului de cazuri noi cu COVID-19, Grupul de suport tehnico-ştiinţific a decis amânarea măsurilor de relaxare care urmau să fie aplicate de la 1 iulie. Cu toate acestea, Guvernul a adoptat o serie de măsuri prin Hotărârea de Guvern nr. 511 din 1 iulie 2020, care modifică HG nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României: desfăşurarea activităţii centrelor rezidenţiale de îngrijire pentru persoanele vârstnice se face după un program de lucru avizat de direcţiile judeţene de sănătate publică; instituirea sancţiunii complementare a suspendării autorizaţiei de funcţionare pentru organizatorii activităţilor şi evenimentelor în care regulile de siguranţă sanitară nu sunt respectate; permiterea organizării şi desfăşurării antrenamentelor şi cantonamentelor colective, în grupuri de maximum 10 persoane, pentru ligile inferioare de fotbal, inclusiv de amatori; permiterea desfăşurării activităţilor specifice din domeniul diplomatic, la sediile ambasadelor, în aer liber, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare participant etc.

Măsuri de restricţie menţinute după 17 iulie 2020
În Hotărârea de Guvern 553 din 15 iulie 2020 privind prelungirea stării de alertă, Guvernul a reluat restricţiile menţinute prin HG 394 din 18 mai 2020 şi Legea 55 din 15 mai 2020. Astfel, după 17 iulie 2020, s-au menţinut următoarele restricţii: obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă; obligaţia instituţiilor şi autorităţilor publice, a operatorilor economici de a asigura triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru personalul propriu şi pentru vizitatori; menţinerea interdicţiei privind participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 20 de persoane; menţinerea interdicţiei privind participarea la evenimente private în spaţii deschise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 50 de persoane.

Măsuri aplicate după 1 august 2020
Prin HG nr. 588 din 31 iulie 2020, s-a instituit o nouă obligaţie, aceea de purtare a măştii în spaţii deschise, în anumite condiţii. Astfel, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, a devenit obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.
Astfel, terasele, cluburile, barurile etc, dar şi jocurile de noroc de la nivelul judeţelor Argeş, Braşov, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Galaţi şi municipiul Bucureşti, au putut fi deschise doar între orele 06.00 şi 23.00, conform Hotărârii CNSU nr. 38 din 1 august 2020.

Măsuri aplicate după 16 august 2020
Prin HG 668/2020, starea de alertă s-a prelungit pentru încă 30 de zile, începând cu 16 august 2020. După această dată, restaurantele s-au menţinut închise, la fel şi limitarea privind participarea la evenimente private la 50 de persoane în spaţii deschise, respectiv 20 de persoane în spaţii închise.
S-a menţinut interdicţia privind circulaţia persoanelor în interiorul localităţilor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii. S-a menţinut închiderea spaţiilor de joacă pentru copii.

Măsuri aplicate din 1 septembrie 2020
Principala noutate adusă începând cu 1 septembrie a fost redeschiderea restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităţilor de cazare, în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori. O altă măsură de relaxare a constat în creşterea numărului de persoane care pot participa la evenimente private la 50 în spaţiu închis, respectiv 100 în spaţiu deschis (HG nr. 729 din 31 august 2020).

Măsuri aplicate din 15 septembrie 2020
Hotărârea de Guvern nr. 782 din 14 septembrie 2020 a prevăzut o serie de măsuri specifice în contextul campaniei electorale şi viitorului scrutin local din 27 septembrie 2020, între care: dezinfecţia periodică a mâinilor de către participanţii la procesul electoral după fiecare contact direct cu alte persoane; introducerea de către alegători a documentului de identitate în suportul terminalului informatic; aplicarea de către alegători a timbrului autocolant ori a ştampilei cu menţiunea „VOTAT” pe actul de identitate; permiterea organizării de mitinguri şi demonstraţii cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane şi cu respectarea măsurilor privind distanţarea, purtarea măştii şi igienizarea mâinilor etc.

Măsuri aplicate din 15 octombrie 2020
Dintre măsurile instituite prin HG nr. 856 din 14 octombrie 2020 amintim: obligativitatea purtării măştii în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3 la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile; interzicerea organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise precum saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente; interdicţia participării la procesiunile şi/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi; teatrele, cinematografele, sălile de spectacole, restaurantele, cafenelele pot funcţiona în următoarele condiţii: când incidenţa infectărilor este sub sau egală cu 1,5/1000 de locuitori, etc vor funcţiona la capacitatea de 50%; când incidenţa depăşeşte 1,5/1000 locuitori şi este până la 3/1000, sălile menţionate vor funcţiona cu capacitate de 30%; când incidenţa depăşeşte 3/1000 locuitori, aceste săli vor fi închise.

Ştirea se actualizează

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...