REVISAL se schimbă. Apare un registru special de evidenţă pentru bugetari

Sistemul de evidenţă al salariaţilor REVISAL a suferit mai multe schimbări, potrivit unui act notrmativ, HG 877/2016, publicat recent în Monitorul Oficial. Printre modificări, apare obligaţia de a se constitui un registru public de evidenţă a salariaţilor bugetari şi obligaţia instituţiilor de a face câte un dosar profesional pentru fiecare dintre cei 1,2 milioane de angajaţi la stat.
Economica.net - mie, 30 nov. 2016, 08:30
REVISAL se schimbă. Apare un registru special de evidenţă pentru bugetari

„Registrul general de evidenţă a salariaţilor se compune din două părţi: a) registrul privat, care se întocmeşte, completează şi transmite de către angajatori, persoane fizice sau persoane juridice de drept privat; şi b) registrul public, care se întocmeşte, completează şi transmite de către instituţiile/autorităţile publice cărora le sunt aplicabile dispoziţiile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare”.

Prevederea apare în noul act normativ şi se referă la cei 1,18 milioane de angajaţi bugetari, cât se înregistrau în luna octombrie, potrivit ultimelor date ale Finanţelor. „În registrul public se înregistrează persoanele plătite din fonduri publice, care exercită o funcţie în baza unui contract individual de muncă, a unui act administrativ de numire ori a unui alt fel de act emis în condiţiile legii”, se mai arată în noul act normativ.

În plus, toate insstituţiile vor fi obligate să aibă câte un dosar al fiecărui angajat.

„Angajatorii au obligaţia de a întocmi un dosar personal/profesional pentru fiecare dintre salariaţi/persoană plătită din fonduri publice, de a-l păstra în bune condiţii la sediul angajatorului sau, după caz, la sediul secundar dacă este delegată competenţa încadrării personalului prin încheierea de contracte individuale de muncă, precum şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora”, se mai arată în actul normativ.

Tot ca o noutate faţă de vechiul mod de funcţionare a sistemului REVISAL, acum, fiecare angajator, fie că este vorba despre o insituţie sau despre o firmă, este obligat să îi elibereze angajatului o adeverinţă care să arate salariul şi vechimea în muncă. „La încetarea activității salariatului/persoanei plătite din fonduri publice, angajatorii au obligația să îi elibereze acestuia o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate”, se arată în noul act normativ.

Te-ar mai putea interesa și
America e aproape de recesiune, avertizează un oficial Fed
America e aproape de recesiune, avertizează un oficial Fed
Stresul recent din sectorul bancar şi posibilitatea unei crize ulterioare a creditelor apropie SUA de recesiune, a declarat duminică preşedintele Rezervei Federale (Fed) din Minneapolis, Neel......
BCE: „Băncile din umbră” ar putea declanşa următoarea criză financiară
BCE: „Băncile din umbră” ar putea declanşa următoarea criză financiară
Sectorul bancar din umbră este ''punctul slab al sistemului financiar'' şi ar putea declanşa următoarea criză financiară, ...
Norvegia – Fondul suveran de investiţii va vota în favoarea planului de remuneraţie de la UniCredit
Norvegia – Fondul suveran de investiţii va vota în favoarea planului de remuneraţie de la UniCredit
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, unul dintre cei mai mari investitori globali, a anunţat că va vota în favoarea ...
Programul Fidelis –  Ministerul Finanţelor lansează prima IPO din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge
Programul Fidelis – Ministerul Finanţelor lansează prima IPO din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge
Ministerul Finanţelor lansează luni prima Oferta publică iniţială primară (IPO) pentru titluri de stat Fidelis din ...