Revoluţie pe străzile României: în 2050 vor circula pe străzi 6,5 milioane de maşini electrice

România nu va putea evita tendinţa europeană, şi se va ajunge ca, până la jumătatea acestui secol, majoritatea covâşitoare a autoturismelor de pe străzi să fie electrice şi hibride.
Economica.net - Dum, 15 oct. 2017, 07:51
Revoluţie pe străzile României: în 2050 vor circula pe străzi 6,5 milioane de maşini electrice

În 2030, din cele 6,3 milioane de autoturisme care vor circula în România, 4,33 milioane vor fi cele cu motor termic, clasice, iar restul vor fi motoare cu propulsie alternativă, hibride sau electrice, potrivit unui studiu realizat de Deloitte România. Vor fi 1,4 milioane de hibride şi circa 530.000 de maşini electrice.

„Automobilul electric este automobilul viitorului. Această transformare tehnologică se produce. Este important ca România să fie pregătită să fructifice cât mai multe din oportunitățile care vor fi. Va fi o revoluţie”, a spus Razvan Nicolescu, Energy & Resources Leader Deloitte România, la o conferinţă unde a fost prezentat studiul.

Iar evoluţia va face ca actualele maşini „clasice” să devină istorie şi la noi. În anul 2050, din cele circa 8,05 milioane de automobile care vor circula în România, 6,54 vor fi electrice şi aproape 1,1 milioane vor fi hibride, potrivit prezentării Deloitte. Doar 366.000 de maşini vor mai avea clasicele motoare de acum, pe benzină sau motorină.

Această evoluţie a parcului auto va fi însoţită, evident, şi de una a infrastructurii necesare pentru alimentare. Dacă în 2030 vor exista 370.000 de puncte de încărcare a bateriilor maşinilor electrice, în 2050 numărul „prizelor” pentru maşini va ajunge la 4,5 milioane.

„Tot calculul nostru este făcut pe baza unei metodologii europene, care ia în calcul toate variabilele”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Răzvan Nicolescu.

În primele opt luni ale acestui an au fost înmatriculate în România 1.518 maşini electrice şi hibride noi, adică 1,9% din totalul maşinilor noi înmatriculate, potrivit datelor APIA. Chiar dacă este în continuare putin, cifra este de peste două ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înmatriculate doar 580 de astfel de maşini.

Pe plan european, vânzările de maşini electrice vor fi impulsionate, pe lânngă bonusurile la achiziţie şi politica de taxare, şi de interdicţiile impuse de edilii a tot mai multe oraşe, care, pe ztermen mediu sau lung, vor interzice circulaţia maşinilor cu propulsie clasică. Ultimul exemplu, cel al Parisului, unde autorităţile au anunţat că, din 2030, nu va mai fi permisă circulaţia autoturismelor pe benzină, după ce anunţaseră că autoturismele diesel nu vor mai avea voie pe străzi începând din 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi......
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...