1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 25 º

News

Rezervele de gaze ale României se vor epuiza în 15 ani – strategia energetică

Rezervele dovedite de gaze naturale ale României sunt de 101,37 miliarde de metri cubi, ceea ce, la nivelul actual de producţie şi a ratei de înlocuire, mai asigură o producţie de 15-20 de ani.

26 feb, 2016 | ECONOMICA.net

"La producţia medie anuală din ultimii ani (circa 10,8 mld mc) și în condiţiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% și o rată de înlocuire a rezervelor de 80%, se poate aprecia că rezervele actuale de gaze naturale ale României se vor epuiza în 15-20 de ani", se arată în prima parte a strategiei energetice a României, publicată de Ministerul Energiei.

"Exploatarea rezervelor de categorie probabilă și posibilă necesită investiții eșalonate în timp (sonde noi, operații în sonde, etc.). Volumul rezervelor probabile și posibile prognozate poate fi confirmat integral, sau poate chiar depăși estimările, executarea operațiunilor petroliere conducând constant la modificarea lor. Perspectivele privind evidențierea de noi rezerve sunt condiționate de investițiile în explorare geologică de către companiile care
activează pe teritoriul României" se arată în strategie.
Potrivit documentului, rezervele dovedite de gaze se ridică la 101,37 miliarde de metri cubi, cele probabile la 42,3 miliarde, iar cele posibile la 10,95 miliarde.ECONOMICA.NET nu răspunde de acurateţea acestor date. "Pe termen scurt și mediu, rezervele sigure se pot majora prin implementarea unor noi tehnologii, care să conducă la creșterea gradului de recuperare în zăcămintele existente, iar pe termen mediu și lung, prin implementarea proiectelor pentru explorarea zonelor de adâncime (sub 3.000 m), a zonelor cu geologie complicată în domeniul onshore și a zonelor offshore din Marea Neagră, îndeosebi a zonei de apă adâncă (sub 1.000 m)" se arată în strategie.

Citeşte şi: Strategia Energetică a României: Petrolul românesc se termină în 20 de ani. Taxarea companiilor trebuie să fie "stabilă"

Actul face referire şi la proiectul de explorare a resurselor din Marea Neagră, dar nu vine cu date suplimentare referitoare la rezervele de gaze din zonă.

"În ceea ce priveşte explorarea sectorului românesc de apă adâncă al Mării Negre, sunt în derulare acorduri/contracte explorare încheiate între ANRM și producătorii interni (Romgaz şi OMV Petrom) asociați cu operatori de renume pentru perimetrele offshore. Descoperiri importante au fost făcute doar în blocul românesc Neptun, în 2012, de către companiile OMV Petrom şi ExxonMobil, estimările plasând depozitul între 42 şi 84 mld mc, respectiv în 2015 de consorțiul Lukoil, PanAtlantic şi Romgaz, în blocul Trident; rezervele urmează a fi confirmate de forajul de evaluare putând depăşi 30 mld mc de gaze" se mai arată în strategie.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO