România ar putea avea cel mai mare parc naţional din Europa în zona munţilor Făgăraş

România ar putea avea cel mai mare parc naţional din Europa, în zona munţilor Piatra Craiului, Făgăraş, Leaota şi Iezer-Păpuşa, ceea ce ar reprezenta un potenţial turistic imens, apreciază ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, după efectuarea unei vizite în acest areal alături de experţi internaţionali şi locali. 
Economica.net - mie, 24 feb. 2016, 18:17
România ar putea avea cel mai mare parc naţional din Europa în zona munţilor Făgăraş

Echipa ministerului a survolat aceste zone pentru vizualizarea efectelor tăierilor ilegale şi a celor de reconstrucţie ecologică, dar şi pentru a observa, ceea ce este considerată cea mai mare zonă de sălbăticie din Europa, informează un comunicat al ministerului de resort, remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, cu o suprafaţă combinată de peste 200.000 de ha, această zonă ar putea deveni o arie naturală protejată sălbatică, la fel de emblematică pentru Europa, cum este Yellowstone pentru SUA sau Parcul Naţional Serengeti pentru Africa.

‘M-am reîntors în zona munţilor Făgăraş, de data aceasta însoţită de experţi internaţionali şi locali, pentru a vedea dimensiunea tăierilor ilegale de păduri în această zonă. Cu această ocazie am discutat cu specialiştii despre oportunitatea ca munţii Piatra Craiului, Făgăraş, Leaota şi Iezer-Păpuşa să constituie nucleul unui viitor parc naţional emblematic, un adevărat Yellowstone al Europei! Viziunea acestui proiect pe termen lung este de a onora România pentru extraordinarul său capital natural prin crearea unui parc naţional unic în Europa, atât prin dimensiune, cât şi prin bogăţia diversităţii faunistice şi floristice’, a declarat Cristiana Paşca Palmer.

La acţiune au participat atât reprezentanţi ai organizaţiei neguvernamentale americane Environmental Investigation Agency (EIA), cât şi specialişti locali care susţin această idee.

În cadrul discuţiilor ministrul Mediului a făcut referiri şi la beneficiile comunităţilor locale în contextul în care acest proiect ar putea fi realizat.

‘Este o oportunitate extraordinară de dezvoltare pentru comunităţile locale, prin eco-turism şi alte activităţi de economie verde care pot fi atrase în zonă. Peste 450 milioane de oameni trăiesc la o distanţă de maximum 3 ore de zbor de această zonă, ceea ce reprezintă un potenţial turistic imens. Susţin această iniţiativă şi, împreună cu echipa Ministerului Mediului, vom colabora activ cu partenerii noştri pentru a face paşi concreţi ca acest proiect să prindă contur’, a menţionat ministrul Mediului.

România adăposteşte cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe nu mai puţin de 1,6 milioane de hectare (rezervaţii ştiinţifice, rezervaţii naturale, parcuri naţionale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adaugă Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, cu cele 580.000 de hectare.

Ariile naturale protejate înfiinţate în ţara noastră, inclusiv siturile Natura 2000 – arii naturale protejate de interes European – reprezintă 23% din suprafaţa ţării, iar din acest areal pădurile reprezintă 45% din fondul forestier naţional. Parcurile naţionale şi naturale (fără Delta Dunării) reprezintă doar 5% din suprafaţa României.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat sâmbătă ca impune pentru zilele de duminică și luni, 01 – 02.08.2021, în intervalul orar 12:00-20:00, restricții de......
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic ...
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
Un număr de 156 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Decizia de a demite directorul CFR în urma accidentelor petrecute în ultimele zile în România aparţine exclusiv Ministerului ...