1EUR = 4.7748 RON | Bucureşti 16 º

News

România are schimburi comerciale de 90 de mil. de euro cu cea mai rea dictatură a lumii. Ce vindem, ce cumpărăm

Anul trecut, din România au plecat ţigări în valoare de 83 de milioane de euro către Coreea de Nord. Din ţara asiatică au venit piese auto, cauciuc vulcanizat şi sticlă securit, în valoare de 5 milioane de euro. În 2011, România importa din Coreea de Nord lumânări de 350 de milioane de euro

25 mai, 2015 | | ECONOMICA.net

România a înregistrat, anul trecut, schimburi comerciale de 90 de milioane de euro cu Coreea de Nord, din care 85 de milioane reprezintă exporturi, restul fiind importuri, potrivit datelor de la Statistică furnizate ECONOMICA.NET.

Aproape toate exporturile, 83 de milioane de euro, sunt reprezentate de ţigări, alte 2 milioane de euro fiind ambalaje din plastic.

Importurile constau în piese auto, cauciuc vulcanizat şi sticlă securit.

Ce este interesant la exporturi este că niciunul dintre cei trei mari producători de ţigări din România, BAT, Philip Morris şi JTI, nu a vândut în Coreea de Nord. În afară de fabricile celor trei, nu mai există decât o singură altă fabrică în România, cea deţinută de chinezii de la Sinoroma Industry în Buzău, unde se fabrică ţigări sub brandurile Golden Monkey şi Dubliss. Firma chineză ar putea fi responsabilă cu exporturile de ţigări în Coreea de Nord, mai ales având în vedere relaţiile privilegiate dintre China şi Coreea de Nord, dar nu este obligatoriu, pentru că ţigările ar fi putut doar tranzita România, fiind însă înregistrate de Autoritatea Vămilor ca marfă ce pleacă din România.

În 2012 şi 2013, România nu a mai înregistrat schimburi comerciale cu ultima ţară cu adevărat comunistă din lume. În 2011 însă, potrivit datelor de la Statistică, România a făcut operaţiuni de export-import de peste 350 de milioane de euro cu Coreea de Nord. Importurile României din Coreea de Nord s-au cifrat la 350 de milioane de euro , din care 342 de milioane de euro reprezentau doar lumânări. Alte produse de import au fost robinetele, ţevărie filetată, folii şi plăci de clorură de vinil. Un singur produs a fost vândut de România în Coreea de Nord, în 2011: biscuiţi. 3.280 de tone în valoare de 7,8 milioane de euro au luat drumul ţării asiatice.

Coreea de Nord este o dictatură comunistă dinastică, cu unul dintre cele mai represive regimuri din lume. Totodată, ţara asiatică este printre cele mai sărace ţări din lume. În acelaşi timp însă, este o putere  militară de temut, deţinând inclusiv arma atomică. Şeful statului este Kim Jong-Un, fiul lui Kim Jong-Il, fiul lui Kim Ir Sen, întemeietorul dinastiei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO