România cumpără încă 20 de trenuri de lung parcurs, prin PNRR. A fost lansată licitația – secretar de stat

A fost lansată licitația pentru achiziția a încă 20 de trenuri (rame) electrice de lung parcurs de către statul român, după finalizarea controlului preliminar al ANAP, a anunțat miercuri seara secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu. La momentul publicării articolului, licitația nu era încă vizibilă în SEAP, anunțul urmând să apară cel mai probabil după publicarea în Jurnalul European pentru Achiziții Publice.
Anemona Andone - mie, 10 aug. 2022, 22:48
România cumpără încă 20 de trenuri de lung parcurs, prin PNRR. A fost lansată licitația - secretar de stat

Investiția se va realiza prin intermediul Autorității pentru Reformă Feroviară, autoritatea din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, responsabilă cu organizarea serviciilor de transport feroviar de călători și achiziția de material rulant necesar pentru îmbunătățirea calității acestora, a menționat secretarul de stat.

Potrivit lui, această achiziție este o continuare a proiectului de investiții în prima serie de rame electrice de mediu și lung parcurs (37 vehicule, așa cum au rezultat din studiul de fezabilitate elaborat de echipa BEI-PASSA în perioada 2018-2020). Pentru proiectul inițial, amintim că a fost semnat contract cu Alstom.

Obiectivele proiectului de investiții răspund celor stabilite prin Programul de acțiune pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare și transferul modal către calea ferată a fluxurilor de transport călători și marfă:
– creșterea competitivității transportului feroviar pe piaţa internă
– integrarea în spațiul feroviar unic european.

Proiectul vizează dezvoltarea serviciilor publice obligatorii utilizând noua flotă de rame electrice, introduse pe rețeaua electrificată până în 2022 și pe rute selectate propuse spre electrificare (Cluj Napoca – Oradea, Constanța – Mangalia și București – Giurgiu). Au fost, astfel, identificate 10 legături feroviare:

  1.    Oradea – Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov
  2.    Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria (Deva) – Târgu Jiu – Craiova – Calafat
  3.    Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Iași
  4.    Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Suceava
  5.    Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău  – Iași
  6.    Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău – Suceava
  7.    Galați – Brăila – Constanța – Mangalia
  8.    Iași – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia
  9.    Suceava – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia
  10.    Giurgiu – București – Ciulnița (Slobozia) – Călărași

Ramele electrice vor asigura, între altele, circulația cu o viteză minimă de 160 km/h și maximă de 200 km/h, o capacitate de transport de minim 160 locuri fixe (clasa întâi și clasa a doua), construite pentru a asigura confortul pentru deplasări de lung parcurs (7 – 10 h /direcție), accesibilitatea persoanelor cu mobilitate redusă, suport pentru politicile naționale de aliniere la standardele europene prin echiparea cu sistemul de control al vitezei ETCS nivel 2.

Proiectul include și achiziția serviciilor de întreținere și reparații pe durata de viață, astfel: contractarea fermă pentru o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de extindere la 30 de ani.

Valoarea totală a proiectului depășește 450 milioane de euro, din care aproximativ 180 milioane de euro reprezintă achiziția trenurilor (finanțate prin fonduri europene nerambursabile) și 270 milioane de euro reprezintă contravaloarea serviciilor de întreținere și reparații (plătiți de operatorii feroviari pe parcursul celor 30 de ani de exploatare). Sursa de finanțare este Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a conchis oficialul din Transporturi.

Te-ar mai putea interesa și
UE aprobă un ajutor de stat de 300 mil. euro dat de Franța pentru construcția de reactoare mici modulare (SMR)
UE aprobă un ajutor de stat de 300 mil. euro dat de Franța pentru construcția de reactoare mici modulare (SMR)
Comisia Europeană a aprobat o shemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pentru a sprijini Nuward, o filială a gigantului EDF, în cercetarea și dezvoltarea reactoarelor......
Ursula Von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene la Europarlamentare
Ursula Von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene la Europarlamentare
Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, ...
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de ...
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...