România urcă 32 de locuri în topul celor mai pregătite ţări pentru schimbări semnificative, până pe locul 49 – KPMG

România se numără printre ţările care au făcut cele mai mari progrese în capacitatea lor de a răspunde şi a se adapta la schimbări semnificative, în condiţiile în care a urcat 32 de poziţii comparativ cu ediţia precedentă din 2015, arată un raport global al firmei de consultanţă KPMG publicat miercuri, informează Reuters.
Economica.net - mie, 19 iul. 2017, 06:49
România urcă 32 de locuri în topul celor mai pregătite ţări pentru schimbări semnificative, până pe locul 49 - KPMG

România se situează pe locul 49, cu un scor de 0,542 puncte, în creştere faţă de 0,480 puncte în 2015, în acest clasament. România este devansată de ţări precum Cehia – locul 25, Polonia – 28, Slovacia – 30, Armenia – 34, Kazahstan – 42 şi Ungaria, locul 44. În urma României se situează Bulgaria – locul 50, Serbia – 51, Republica Moldova – 60, Turcia – 62, Rusia – 72 şi Ucraina, locul 95.

Cu un scor de 0,820 puncte, Elveţia se clasează pe prima poziţie în clasamentul ‘Change Readiness Index 2017,’ elaborat de KPMG, care măsoară capacitate a 136 de ţări de a răspunde la şocuri pe termen scurt şi tendinţe pe termen lung, precum dezastre naturale, crize economice şi schimbări climatice. Suedia, Olanda şi Germania se numără printre ţările bogate cel mai bine pregătite pentru a face faţă unor şocuri precum migraţia pe scară largă datorită sistemului lor solid de asigurări sociale, programelor educaţionale şi oportunităţilor economice Pe ultimele locuri în acest clasament sunt Siria şi Somalia.

‘Ţările care se clasează pe primele poziţii sunt cele care au o abordare mai inclusivă cu privire la creştere’, a declarat Trevor Davies, director global la KPMG. Potrivit acestuia, indexul elaborat de KPMG măsoară capacităţile companiilor, guvernului şi societăţii civile, scoţând în evidenţă zonele care au nevoie de îmbunătăţiri, ceea ce îi poate ajuta pe cei care elaborează politici, companiile şi donatorii.

Raportul KPMG subliniază că atunci când vine vorba de migraţie, venitul naţional nu este un indicator clar al capacităţii unei ţări de a-i găzdui pe noii veniţi, în condiţiile în care Spania şi Grecia au probleme cu afluxul de migranţi. La rândul său Nigeria, o ţară cu bogate zăcăminte de petrol, se situează pe locul 120 în indexul KPMG ceea ce demonstrează că ‘avuţia în sine nu este suficientă’ pentru a pregăti o ţară pentru schimbare, subliniază Davies, adăugând că această ţară nu a reuşit să reducă sărăcia şi să creeze suficiente locuri de muncă pentru o populaţie în creştere.

De asemenea, nivelul ridicat de inegalitatea limitează capacitatea ţărilor din America latină de a răspunde la şocuri, consideră Trevor Davies. În timp ce ţările cu venituri mari precum Chile şi Uruguay se situează printre primele 30 de ţări în topul KPMG, Mexico se clasează pe locul 71, iar Brazilia pe locul 79, în timp ce Venezuela se clasează pe locul 119 iar Haiti pe locul 123.

‘Inegalitatea veniturilor este unul din factorii principali care ţine pe locul mai multe ţări. Statele din fruntea clasamentului au o mai mare egalitate a veniturilor şi cu siguranţă sunt mai pregătite pentru schimbare deoarece au un grad mai mare de flexibilitate a economiei’, susţine Davies.

Pe continentul asiatic, Singapore a căzut de pe primul loc până pe locul patru, Japonia este pe locul 21 iar China pe locul 36. Davies precizează că deşi sectorul companiilor asiatice este unul puternic, ţările din regiune trebuie să se asigure că beneficiile creşterii economice sunt mai bine răspândite la nivelul întregii societăţii.

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...