România va aloca aproape 120 mil. euro pentru reabilitarea siturilor contaminate de industria petrolieră

România va aloca aproape 120 de milioane de euro până în 2016 pentru reabilitarea siturilor contaminate istoric de industria petrolieră, banii provenind atât din fonduri externe nerambursabile, cât şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/, se arată într-un proiect de Hotărâre, postat pe site-ul MMSC.
Economica.net - lun, 12 mai 2014, 09:11
România va aloca aproape 120 mil. euro pentru reabilitarea siturilor contaminate de industria petrolieră

Astfel, se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ‘Reabilitarea siturilor contaminate istoric de industria petrolieră în România – Faza 1 (Facilităţi)’, beneficiarul final al investiţiilor, în cadrul prezentului studiu, fiind MMSC prin unitatea de implementare a proiectului din cadrul Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne.

Proiectul include investiţii în cuantum de 527.035.000 lei (119.238.902 euro) din care valoarea eligibilă este de 391.198.000 lei (88.506.000 euro), iar cea neeligibilă de 135.837.000 lei (30.732.391 euro).

Potrivit indicatorilor tehnico-economici, prevăzuţi în Hotărârea de Guvern, valoarea totală a proiectului cu TVA (include cheltuieli salarii UIP şi audit) este de 529.204.284 lei (119.729.476 euro), pentru remedierea unui număr de situri, investiţii deja finalizate sau în curs de implementare la data pregătirii prezentului proiect de Act normativ.

Valoarea se va actualiza potrivit evoluţiei ulterioare a preţurilor, se arată în documentul oficial.

Proiectul de act normativ a fost întocmit pentru a sprijini solicitarea de rambursare din fonduri europene, făcută de MMSC, prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, a cheltuielilor acceptate spre despăgubire şi plătite de statul român pentru despăgubiri de mediu în cadrul contractului de privatizare Petrom, se menţionează în Nota de fundamentare.

Prin intermediul investiţiei se are în vedere remedierea a două batale de şlam fosfoamoniacal Doljchim, a patru batale interne şi externe Petrobrazi, a două halde de deşeuri triazinice şi acrilonitril ale Arpechim, precum şi remedierea lacurilor Dâmbovnic şi Suşeni – Arpechim, plus a 25 de batale de reziduuri petroliere din activitatea de explorare şi producţie şi a depozitelor de produse petroliere Vaslui şi Făurei.

Emiterea actului normativ are loc în temeiul Hotărârii Guvernului nr.1090/2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Societăţii Naţionale a Petrolului ‘Petrom’ – S.A. Bucureşti, semnat la data de 23 iulie 2004, Contractul de Privatizare a S.N.P. ‘Petrom’ – S.A. Bucureşti, de către Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în calitate de vânzător, şi OMV Aktiengellschaft, în calitate de cumpărător.

Devenind stat membru al Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2007, România beneficiază de accesul la Instrumentele Structurale (Fonduri Structurale şi de Coeziune) ale Uniunii, ca mijloace financiare de realizare a obiectivelor politicii de coeziune socială şi
economică.

În anul 2012, au fost avansate o serie de discuţii în cadrul Ministerului Mediului pentru obţinerea acordului Comisiei Europene privind rambursarea, din fonduri nerambursabile aferente POS Mediu, Axa prioritară 2 – Sector managementul deşeurilor/reabilitarea terenurilor poluate istoric ‘Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric’, Domeniul Major de Intervenţie 2 ‘Reabilitarea zonelor poluate istoric’, a cheltuielilor efectuate pentru investiţiile de decontaminare istorică.

În urma discuţiilor purtate la nivelul Comisiei Europene, prin scrisoarea Comisiei Europene înregistrată la MMSC s-a pronunţat admisibilitatea de principiu a solicitării de asistenţă pentru proiectul major ‘Reabilitarea siturilor contaminate istoric cu produse petroliere, faza I şi finanţarea din fonduri nerambursabile aferente POS Mediu, Axa prioritară 2 ‘Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric’, Domeniul Major de Intervenţie 2 ‘Reabilitarea zonelor poluate istoric’.

Acesta este primul Proiect din cadrul unui program extins de investiţii derulate de OMV Petrom pentru remedierea siturilor contaminate istoric de industria petrolieră din Romania, dar şi prima aplicaţie formulată şi transmisă de MMSC prin AM POS Mediu
la Comisia Europeană pentru rambursarea cheltuielilor acceptate şi plătite de Statul Roman în această speţă, pentru ‘Despăgubirile de Mediu’.

Printr-o decizie pronunţată în data de 16 aprilie 2014, Comisia Europeană a aprobat contribuţia financiară pentru proiect, pentru recuperarea costurilor suportate de statul român.

Contractul de privatizare a Societăţii Naţionale a Petrolului (SNP) Petrom SA Bucureşti a fost semnat, la data de 23 iulie 2004, de către Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în calitate de Vânzător, şi OMV Aktiengellschaft, în calitate de Cumpărător.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...