România va trebui să transmită un nou raport către CE a situaţiei populaţiei de păsări de interes comunitar, până în 2019

România va trebui să întocmească şi să transmită către Comisia Europeană /CE/, până în anul 2019, un nou raport privind situaţia populaţiei de păsări de interes comunitar, în baza articolului 12 din Directiva Păsări, potrivit directorului executiv al Societăţii Ornitologice Române /SOR/, Dan Hulea.
Economica.net - vin, 29 mai 2015, 09:37
România va trebui să transmită un nou raport către CE a situaţiei populaţiei de păsări de interes comunitar, până în 2019

‘Odată cu revizuirea Directivei Păduri, articolul 12, raportarea se va face o dată la şase ani, nu la trei ani cum era înainte. Prima raportare a României a avut loc în anul 2013. Urmează anul 2019, până când trebuie să ne gândim la provocările pe care le vom avea. Lista de referinţă a speciilor de păsări pentru România cuprinde 270 de specii. S-a pus problema prezentării tendinţei pe termen scurt a speciilor. Am setat acel nivel de referinţă faţă de care vom vedea ce se întâmplă cu populaţiile de păsări în 2019’, a spus Hulea.

La rândul său, Antoaneta Oprişan, consilier principal în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor /MMAP/ – Direcţia Biodiversitate, a precizat că Directiva Păsări este unul dintre elementele-cheie în strategia privind biodiversitate la nivelul Uniunii Europene, scrie Agerpres.

‘Directiva Păsări este unul dintre elementele cheie în strategia privind biodiversitatea la nivelul Uniunii Europene. Statele membre trebuie să raporteze o dată la şase ani situaţia privind habitatele. Pentru România vorbim de un moment zero’, a subliniat Oprişan.

Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă /CNDD/ şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor /MMAP/ – Direcţia Biodiversitate, organizează, vineri, Conferinţa Naţională pentru Comunitatea Ştiinţifică.

În anul 1979 a fost adoptată Directiva 79/409/CEE numită şi Directiva Păsări (actualizată prin Directiva 2009/147/CE din 30 noiembrie 2009) ca răspuns la creşterea îngrijorării cu privire la declinul populaţiilor de păsări sălbatice din Europa.

Directiva Păsări interzice activităţile care ameninţă în mod direct păsările (uciderea sau capturarea intenţionată, distrugerea cuiburilor şi luarea ouălor) şi activităţile asociate acestora (comerţul de păsări vii sau moarte), cu câteva excepţii.

România a transpus, în anul 2007, în legislaţia naţională, Directivele Păsări şi Habitate şi a declarat 381 de situri Natura 2000, dintre care 108 Situri de Protecţie Avifaunistică (SPA) şi 273 Situri de Importanţă Comunitară/Arii Speciale de Conservare (SCI/SAC). Potrivit datelor oficiale, această suprafaţă a fost extinsă, în anul 2011, la 530 de situri Natura 2000, dintre care 148 SPA şi 382 SCI/SAC.

În data de 1 aprilie 2014, România a transmis Comisiei Europene /CE/ primul raport naţional pe Directiva Păsări, activitatea realizată prin proiectul ‘Sistemul naţional de gestiune şi monitorizare a speciilor de păsări din România în baza articolului 12 din Directiva Păsări’, implementat de Fundaţia Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană /UE/ prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 4 şi are o durată de implementare de 46 de luni, între februarie 2012 – 31 decembrie 2015.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...