Românii se tem să cheltuie: piața electro-IT scade cu 1,7% în primul semestru, după o creștere de 10% anul trecut, de 7 ori peste media globală

Piața electro-IT din România a înregistrat o valoare totală de 4,9 miliarde de dolari în 2024, o creștere de 9,4% față de anul anterior, mult peste avansul de doar 1,4% la nivel mondial, potrivit datelor prezentate de NIQ (GfK Market Intelligence). Cu toate acestea, primul trimestru a adus o scădere de 1,7% față de primele trei luni ale anului din 2024, la 1 miliard de dolari.
Lidia Neagu - mie, 18 iun. 2025, 22:33
Românii se tem să cheltuie: piața electro-IT scade cu 1,7% în primul semestru, după o creștere de 10% anul trecut, de 7 ori peste media globală

”2024 a fost unul foarte bun. În T1, din punct de vedere valoare, vedem o scădere a vânzărilor. Însă aici aș vrea să atrag atenția că evoluția dolarului afectează această analiză. Dacă ne-am fi uitat în lei, am fi văzut o ușoară creștere de până în 2%.

Dacă ne uităm și analizăm din punct de vedere ”value USD”, vedem o ușoară scădere. Și din punct de vedere unități, avem o ușoară creștere la începutul acestui trimestru. Principalul driver al scăderi a fost din piața de telecom. Nu mai vedem aceeași premiumizare și aceeași evoluție accelerată pe care am văzut-o anii trecuți, în special din partea brandurilor premium. Și vorbesc aici și de Apple, dar și de alte produse premium”, a spus Raluca Mănărcescu, reprezentantă NIQ în cadrul evenimentului Samsung Memory Business Summit, care a avut loc pe 12 iunie, la București.

Cu toate acestea, anumite categorii au înregistrat creșteri semnificative. Segmentul „Home Comfort” (aer condiționat și tratarea aerului) s-a remarcat printr-o creștere de 81,1%, continuând trendul pozitiv început în 2024. De asemenea, electrocasnicele mici (excluzând tratamentele de aer) au crescut cu 10,3%, semn al interesului susținut al consumatorilor pentru aparate care sporesc confortul în locuință.

Segmentul IT (inclusiv echipamentele de stocare) a crescut cu 3,3%, menținându-se pe un trend pozitiv, în timp ce electrocasnicele mari (excluzând AC) au avut un avans ușor, de 1,5%.

La polul opus, electronicele de consum au înregistrat o scădere de 2,2%, iar echipamentele de birou și segmentul foto s-au contractat ușor, cu -0,8% fiecare.

Ponderea în valoarea totală a fost dominată de categoriile Home Comfort (39,2%) și electrocasnice mari (17,0%), în timp ce IT-ul a reprezentat 16,1% din totalul pieței în T1 2025.

În a doua parte a anului, piața ar putea fi afectată de scăderea încrederii consumatorilor. Potrivit raportului, 34% dintre români cred că vor termina anul într-o situație financiară mai rea. La nivel mondial, procentul consumatorilor care cred acest lucru este de 23%.

Anul trecut românii au cheltuit 5 miliarde dolari

Bilanțul NielsenIQ arată că anul trecut, românii au fost mai optimiști și au cheltuit aproape 5 miliarde de dolari pe aparatură electro-IT. Evoluția pozitivă a fost susținută, în special, de segmentul de IT și de un reviriment al achizițiilor în contextul post-pandemic.

La nivel mondial, piața a avansat cu doar 1,4% la valoarea de 803,8 miliarde de dolari.

”Dacă ne uităm la nivel de sectoare, vedem că avem evoluții destul de diferite. Piața de IT a crescut cu 10%, iar trendul este reflectat și de categoria de stocare. Electrocasnicele mici continuă să crească cu un ritm accelerat.

Am văzut o revenire și pentru piața de electrocasnice mari, unul dintre sectoarele care au fost puternic afectate în ultimul timp. Și o creștere de 4% pentru piața de telecom. La aer condiționat deja de la an la an observăm că sezonul începe de ce în ce mai devreme și nevoia consumatorului este acolo”, au mai spus oficialii prezenți la eveniment.

Cel mai mare avans anual a fost înregistrat de segmentul „Home Comfort” (aer condiționat și tratamente pentru aer), care a crescut cu 54,1%. Electrocasnicele mici, excluzând aparatele de tratare a aerului, au înregistrat o creștere de 19,7%, în timp ce echipamentele de birou au crescut cu 17,7%.

Electrocasnicele mari, excluzând aparatele de aer condiționat, au avut un avans solid de 12,1%, în timp ce sectorul IT (inclusiv stocare) a crescut cu 10%, semn al unui ciclu de înlocuire post-COVID și al premiumizării produselor din acest segment.

Electronicele de consum (Consumer Electronics) au înregistrat o creștere de 6,5%, în timp ce segmentul telecom (care include căști și telefoane) a crescut cu doar 3,9%.

Segmentul foto a avut o evoluție modestă, cu un plus de 2,3%, iar restul pieței a rămas relativ stabil.

În termeni de cotă de piață, cele mai mari ponderi în valoarea totală au fost deținute de Telecom (39,5%), Electrocasnice mari (fără AC) – 17,9%, IT (14,6%), Electrocasnice mici (11,7%) și electronice de consum (11,6%), Home Comfort (AC & tratare aer) – 3.1%, Echipamente de birou (1,1%) și Foto (0,5%).

Tendințe pe piața soluțiilor de stocare

La categoria stocare observă o cerere tot mai mare pentru SSD-uri cu capacitate extinsă, care pare să fie una dintre tendințele dominante ale industriei. Potrivit GfK România, în primul trimestru al anului 2025, atât SSD-urile interne, cât și cele externe cu capacități de peste 2 TB au reprezentat 39,9% din valoarea pieței din România, în creștere de la 31,6% în T1 2024.

Această evoluție este determinată de dimensiunea tot mai mare a fișierelor de înaltă rezoluție, popularitatea în creștere a muncii remote, mobilitatea crescută a utilizatorilor, gaming-ul și expansiunea accelerată a instrumentelor bazate pe inteligență artificială. Pe baza acestor factori și a dinamicii actuale a pieței, Samsung anticipează o creștere continuă a cererii pentru SSD-uri de mare capacitate.

„Schimbarea în comportamentul consumatorilor este clară – soluțiile de stocare din prezent trebuie să îmbine viteză, capacitate și fiabilitate, pentru a susține stilurile de viață digitale tot mai complexe și pentru a ne asigura că datele sunt întotdeauna în siguranță și ușor accesibile”, spune Maciej Kamiński, Head of Samsung Memory în Polonia și CEE.

Segmentul unităților SSD cu interfață NVMe este în plină dezvoltare, piața înregistrând o creștere valorică de 20% în primul trimestru din 2025. Samsung a atins o cotă de piață de 40% în 2024 și continuă să răspundă nevoilor clienților care accesează această categorie de produse, ceea ce a condus la poziționarea companiei ca lider pe unitățile de 2 TB (38,5%) și 4 TB+ (39,9%) în T1 2025, din punct de vedere valoric, subliniind dominația sa în zona soluțiilor de stocare de mare capacitate și performanță.

Pe lângă cererea tot mai ridicată pentru capacitate, segmentul cu interfață PCIe 5.0 se extinde rapid. Samsung estimează că, în 2027 și 2028, unitățile cu PCIe 5.0 vor reprezenta peste 50% din volumul total al SSD-urilor NVMe (exprimat în GB).

Te-ar mai putea interesa și
Anunț în premieră pentru clienții Banca Transilvania! Pot lua carduri speciale sub brandul McLaren din Formula 1. Ce beneficii au
Anunț în premieră pentru clienții Banca Transilvania! Pot lua carduri speciale sub brandul McLaren din Formula 1. Ce ...
Banca Transilvania și Master Card au lansat un produs special legat de McLaren, una dintre cele mai cunposcute nume din Formula 1. ...
Bursele europene cresc semnificativ după acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană
Bursele europene cresc semnificativ după acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană
Bursele europene au deschis luni în creştere, după ce Statele Unite şi Uniunea Europeană au finalizat acordul comercial ...
Musk spune că nu vrea să dețină prea multe acțiuni în Tesla, iar Consiliul de Administrație să îl poată concedia dacă înnebunește
Musk spune că nu vrea să dețină prea multe acțiuni în Tesla, iar Consiliul de Administrație să îl poată concedia ...
Miliardarul Elon Musk, CEO-ul și cel mai mare acționar al Tesla, afirmă că nu dorește ca numărul de acțiuni pe care ...
Ce ne așteaptă pe final de 2025 și în 2026. Veștile nu sunt deloc bune. Inflația, dobânzile și datoria vor continua să crească. Risc de recesiune- Evaluare Allianz Trade
Ce ne așteaptă pe final de 2025 și în 2026. Veștile nu sunt deloc bune. Inflația, dobânzile și datoria vor continua ...
Deficitul bugetar al României , dar și deficitului contului curent (care arată diferența dintre intrările și ieșirile ...