Românul care a dezvoltat Canary Wharf, cartierul financiar al Londrei, vrea să facă un hub turistic într-unul dintre cele mai vechi locuri din Arabia Saudită

Sir George Iacobescu s-a retras în toamna lui 2019 din cadrul Canary Warf Group, companie la cârma căreia a transformat docurile englezești într-unul din cartierele financiare ale Londrei. Acum este consultantul autorităților din Arabia Saudită și vrea să transforme Al-Ula într-un hub de turism.
Ion Dobreanu - Dum, 02 mai 2021, 09:06
Românul care a dezvoltat Canary Wharf, cartierul financiar al Londrei, vrea să facă un hub turistic într-unul dintre cele mai vechi locuri din Arabia Saudită

La mijlocul anilor 1980, George Iacobescu, care a fost numit cavaler de Regina Angliei în 2011, a început dezvoltarea Canary Wharf, care atunci nu era decât o zonă cu depozite, macarale ruginile și docuri poluate.

Astăzi este un cartier financiar, unde înainte de pandemie munceau 120.000 de oameni în turnurile de sticlă. Iar acesta este unul dintre motivele pentru care guvernul din Arabia Saudită au bătut la ușa românului atunci când au venit cu ideea de a transforma regiunea din nord Al Ula în centrul unui nou hub de turism, scriu cei de la The Independent.

Modernizarea Arabiei Saudite

Proiectul de transformare a zonei istorice Al Ula face parte din viziunea pentru 2030 a prințului Mohamed bin Salman, care vrea să modernizeze Arabia Saudită, să deschisă Regatul către lume și să-și diversifice economia care se bazează pe rezervele de combustibili fosili.

Românului i s-a propus să facă parte din Comisia Regală pentru Al Ula, care se ocupă de supraveghearea planificărilor din regiune. Din acest consiliu mai fac parte și oameni reprezentativi din lumea artelor, turism și politică, dar și reprezentanți ai UNESCO sau ai casei de licitații Sotheby’s, mai scriu cei de la The Independent.

Diferența dintre docurile din Canary Wharf și Al Ula, care se află la circa 1.000 de km de Riad, este că aceasta din urmă face deja parte din patrimoniul mondial al UNESCO. Orașul antic Hegra a fost principalul avanpost sudic al Regatului Nabateean, care a existat de la fondarea acestuia în secolul III î.Hr. și până a fost cucerit de romani în anul 106 d. Hr.

Situl aerheologic include 100 de morminte sculptate în stâncă, dar și alte vestigii arheologice chiar mai vechi.

„Frumusețea zonei este nespusă, este un peisaj incredibil”, spune George Iacobescu pentru publicația britanică, care vrea ca situl să atragă anual 2 milioane de vizitatori pe an, prin construcția de noi muzee, galerii, hoteluri și rețele de transport. Recent, autorităție au aprobat o finanțare de două miliarde de dolari pentru dezvoltarea zonei, care ar urma să creeze 38.000 de noi locuri de muncă.

Un hub turistic de mărimea Belgiei

Planul este unul ambițios: 15 miliarde de dolari ar urma să fie alocate proiectului pe o perioadă de 15 ani, în care să fie dezvoltat un hub turistic de patrimoniu, de mărimea Belgiei și să atragă miliarde de dolari în investiții străine.

Sir George Iacobescu spune că planul este „realizabil” și că noi drumuri și extinderea aeroportului au fost deja puse în aplicare. Dar, mai spune românul, zona va fi în continuă dezvoltare. Nabateeni sunt creatorii a ceea ce recunoaștem instantaneu: templul din Petra, a cărui fațadă a fost sculptată în piatră, și care în 2019 a fost vizitată de un milion de turiștii, ceea ce arată că turismul de masă în regiune este posibil.

Dar, Iordania nu are un regim conservator și a stârnit mai puține controverse internaționale în ultimii ani. Întrebat de reporterul de la The Independent de ce Al Ula ar stârni interes pentru oamenii din Londra, Paris sau Berlin, Sir George spune că regiunea este una de importanță istorică globală.

Cine este Sir George Iacobescu

Născut în București în 1945, Iacobescu a supervizat dezvoltarea centrului financiar Canary Wharf, proiect conceput de Paul Reichmann, fondatorul dezvoltatorului imobiliar Olympia & York, și susținut de premierul de atunci, Margaret Thatcher.

În 2011, Iacobescu a fost distins cu titlul de Cavaler al Marii Britanii, conferit de regina Elisabeta a II-a pentru implicarea sa în activități caritabile. Volumul tranzacțiilor financiare derulate în Canary Wharf se ridică la circa o treime din cel înregistrat în City, dar depășește volumul de tranzacții din Frankfurt, un alt centru financiar european major.

CITEȘTE ȘI Sir George Iacobescu se retrage din poziţia de CEO al Canary Wharf Group

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul lusitan de Interne, transmit AFP şi EFE, citate......
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...