1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Rusia: Ieşirile nete de capital au scăzut, în 2015, cu aproape două treimi

Ieşirile nete de capital au scăzut anul trecut cu aproape două treimi, în timp ce excedentul de cont curent s-a îmbunătăţit, arată datele preliminare publicate, luni, de Banca Centrală a Rusiei, transmite Reuters., preluată de Agerpres.

18 ian, 2016 | Agerpres

În 2015, excedentul de cont curent a urcat la 65,8 miliarde de dolari, de la 58,4 miliarde de dolari în 2014, iar ieşirile nete de capital din sectorul privat au scăzut la 56,9 miliarde de dolari, faţă de 153 miliarde de dolari în 2014. Peste 400 de miliarde de dolari au ieşit din Rusia de la mijlocul lui 2010, din cauza declinului preţului la ţiţei, principalul produs de export al ţării, şi pe fondul sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.

'Balanţa de plăţi arată solid, vedem efectele declinului rublei şi ale recesiunii', a apreciat Dmitry Polevoy, economist şef la ING Bank Rusia.

Revenirea Iranului pe piaţa ţiţeiului şi îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul preţului la ţiţei. Luni, preţul barilului de petrol Brent a scăzut sub pragul de 28 de dolari, pentru prima din 2003.

Iranul este pregătit să-şi majoreze exporturile de ţiţei cu 500.000 de barili pe zi, a anunţat duminică adjunctul ministrului petrolului, Amir Hossein Zamaninia, la o zi după ce sancţiunile îndreptate împotriva Iranului au fost ridicate în schimbul reducerii ambiţiilor nucleare ale Teheranului.

Anul acesta, preţul preţul barilului de petrol Brent a scăzut cu aproximativ 25%, în timp ce rubla s-a depreciat cu 6% faţă de dolar.

Luni, moneda Rusiei a scăzut cu 1,8%, tranzacţionându-se la 79 de ruble pentru un dolar, cel mai redus nivel din decembrie 2014. De asemenea, rubla s-a depreciat luni la un nivel record faţă de euro, Banca Centrală a Rusiei stabilind o rată oficială de schimb de 85 de ruble pentru un euro.

'Ţiţeiul este componenta cheie în acest moment şi, dacă declinul continuă, piaţa valutară va continua să se ajusteze', a avertizat analistul Maxim Korovin, de la VTB Capital.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO