1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Extern

Rusia va insista ca Bulgaria să-şi îndeplinească toate obligaţiile privind centrala de la Belene

Rusia va insista ca Bulgaria să-şi respecte cu rigurozitate toate obligaţiile, a declarat joi ministrul rus al energiei, Serghei Şmatko, la o zi după ce Sofia a anunţat că renunţă la proiectul bulgaro-rus vizând centrala nucleară de la Belene.

29 mar, 2012 | Agerpres

"În timpul negocierilor, vom insista să fie respectate cu rigurozitate toate normele, regulile şi obligaţiile părţilor", a declarat Serghei Şmatko, precizând că omologul său bulgar, Delian Dobrev, va discuta vineri cu responsabili din guvernul rus.

Dobrev s-a deplasat joi la Moscova "pentru a identifica o cale amicală de soluţionare a problemei", fără a apela la justiţie.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat miecuri decizia executivului de la Sofia de a renunţa la proiectul centralei nucleare de la Belene. El a spus că Bulgaria va plăti Rusiei primul reactor produs pentru centrala de la Belene, dar acesta va fi instalat la Kozlodui.

Decizia de a construi o centrală nucleară la Belene, oraş situat pe malul Dunării, a fost luată în anul 1981. Construcţia efectivă a început în anul 1987, dar proiectul a fost îngheţat la începutul anilor '90 din cauza lipsei de resurse şi a riscurilor seismice din zonă, pentru a fi reluat în anul 2003. Centrala urma să fie dotată cu două reactoare de 1.000 MW fiecare şi să fie construită de compania rusă Atomstroyexport.

Planurile iniţiale prevedeau ca statul bulgar, prin Compania Naţională de Electricitate NEK, să deţină 51% în viitoarea centrală. Restul de 49% urma să fie vândut companiei germane RWE. Realizarea proiectului a ajuns însă în impas după ce în octombrie 2009 grupul RWE s-a retras din proiect. Semnarea unui acord final cu privire la construcţia centralei de la Belene a fost amânată de mai multe ori în ultimii doi ani, principalul punct de dispută între cele două părţi fiind preţul, precum şi lipsa de interes din partea unor investitori din vestul Europei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO