S&P a îmbunătăţit perspectiva ratingului junk atribuit Ungariei, de la negativă la stabilă

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit în creştere, de la negativă la stabilă, perspectiva ratingului suveran al Ungariei, deoarece avansul economiei se accelerează, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 28 mart. 2014, 10:10
S&P a îmbunătăţit perspectiva ratingului junk atribuit Ungariei, de la negativă la stabilă

S&P a menţinut ratingul Ungariei pentru creditele pe termen lung valută şi monedă locală la ‘BB’ din cauza riscurilor legate de nivelul ridicat al datoriei publice şi a lipsei de predictibilitate a politicilor Guvernului de la Budapesta.

Calificativul ‘BB’ face parte din categoria junk (nerecomandat pentru investiţii).

Ratingurile atribuite Ungariei de S&P sunt similare cu cele de care beneficiază Croaţia şi Portugalia.

Îmbunătăţirea perspectivei ratingului Ungariei, de la negativă la stabilă, ‘reflectă reechilibrarea economiei ţării şi perspectivele solide de creştere’, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Majorarea exporturilor şi utilizarea fondurilor europene ar putea duce la creşterea economiei Ungariei cu aproximativ 2% anul acesta, iar excedentul de cont curent a redus vulnerabilităţile externe, apreciază S&P.

Ratingul suveran al Ungariei rămâne constrâns de lipsa de predictibilitate a politicilor Guvernului de la Budapesta şi de nivelul ridicat al datoriei publice, avertizează agenţia. La sfârşitul anului trecut, datoria guvernamentală a ajuns la 79,2% din PIB, cel mai ridicat nivel din rândul statelor din Est membre ale UE, apreciază S&P.

Ratingul de credit al Ungariei ar putea fi revizuit în creştere dacă politicile Guvernului vor încuraja investiţiile, dacă datoria publică va fi redusă într-un mod sustenabil şi vor fi adoptate reforme structurale. Accelerarea procesului de deleveraging de către băncile străine prezente în Ungaria, slăbirea redresării economiei sau înrăutăţirea situaţiei financiare ar putea duce la o retrogradare a calificativelor Ungariei, se spune în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

De la venirea sa la putere, în 2010, premierul Viktor Orban a adoptat mai multe măsuri, precum impunerea unor taxe speciale pentru bănci şi alte companii, care au generat critici din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional, instituţii ce au salvat Ungaria de la colaps în 2008.

Alte măsuri adoptate de Orban, precum preluarea fondurilor private de pensii, reducerea facturilor la energie şi sprijinirea gospodăriilor care au probleme cu creditele în valută, au ridicat semne de întrebare în rândul investitorilor şi economiştilor.

Ungaria beneficiază de un rating din categoria junk şi din partea celorlalte două mari agenţii de evaluare financiară, Fitch Ratings şi Moody’s Investor Services.

Criticii susţin că, prin taxarea sectoarelor dominate de companiile străine, Guvernul de la Budapesta pune în pericol perspectivele de creştere prin crearea unui mediu care descurajează investiţiile

Te-ar mai putea interesa și
eMAG lansează Hair & Make-up Shop, cu peste 80.000 de produse și asistent de shopping pentru clienți
eMAG lansează Hair & Make-up Shop, cu peste 80.000 de produse și asistent de shopping pentru clienți
Retailerul online eMAG lansează un nou shop-in-shop dedicat îngrijirii personale. Hair & Make-up Shop cuprinde peste 80.000 de produse, atât de la branduri mass-market, cât și branduri......
Fechet anunţă că România are noi echipamente performante pentru monitorizarea fenomenelor meteo extreme
Fechet anunţă că România are noi echipamente performante pentru monitorizarea fenomenelor meteo extreme
Oamenii care lucrează în serviciile de meteorologie din România au de astăzi la dispoziţie cele mai performante echipamente ...
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. Cum funcționează sistemul și ce puteți urmări
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. ...
Platforma piciordeplay.ro, care arată că este cel mai mare furnizor de teatru online din România, anunță că ad epășit ...
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul trimestru din acest an a ajuns ...