1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Salariile reale vor continua să crească, cred analiştii. Se bazează pe intențiile managerilor

Creșterile de salarii cele mai mari au fost în comerț, în februarie. Creşterea în termeni reali a salariilor va continua şi ca urmare a scăderii inflaţiei, potrivit analiştilor de la firma de administrare a investiţiilor BT Asset Management (BT AM). Analiștii se bazează și pe rezultatele sondajelor printre manageri. În februarie, pentru prima oară în ultimele 6 luni, câştigul salarial net „a accelerat până la +4,1%“, faţă aceeaşi perioadă de a anului trecut.

06 apr, 2012 | Adrian N. Ionescu | ECONOMICA.net

Salariul mediu net a crescut în februarie cu 0,3% faţă de ianuarie, la 1.472 de lei şi este cu 4,1% mai ridicat decât în urmă cu un an, conform datelor publicate de catre Institutul Naţional de Statistică (v. Fig.1 în raportul BT AM, ataşat la articol).

„Ne aşteptăm ca tendinţa de creştere reală a salariilor să continue în lunile următoare, datorită climatului dezinflaţionist, pe care l-am observat în economie şi potrivit semnalelor unor sondaje în rândul managerilor, care sugerează un ușor avans al salariilor în 2012“. spune Vlad Nistor, în raportul BT AM.

Fenomenul urmează să aibă o influență pozitivă asupra consumului gospodăriilor populației, „componentă care are un aport la PIB (la creșterea economiei, n.r.) de aproximativ 60%. Astfel, am putea vedea un al treilea trimestru consecutiv de creștere a consumului“, spune raportul BT AM, referindu-se la trimestrul 1 al anului 2012.

Creşterea  din februarie a fost accelerată, potrivit analiştilor de la BT Asset Management (BT AM), făcând ca luna februarie să fie a opta lună consecutivă de creştere reală a salariilor populaţiei (ajustată cu inflaţia), în contextul scăderii inflaţiei la un nou minim istoric, de 2,6%.

„Dacă ajustăm datele cu coeficienții de sezonalitate, notăm un avans lunar al salariilor cu aproximativ 0,6%. Imaginea în cadrul sectoarelor a fost mixtă, cu scăderi ale salariilor din industrie (-0,8%), IT (-0,6%) și intermedieri financiare (-0,7%) și avansuri în comerț (+2,8%) și construcții (+1,6%)(Fig.4 în raportul BT AM, ataşat la articol).

 

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO