Şcolarii din Uniunea Europeană vor primi lapte, fructe şi legume

Noul program al Uniunii Europene de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli va fi lansat la 1 august, gata să fie pus în aplicare în întreaga Uniune începând cu prima zi a anului şcolar 2017/2018, a anunţat luni Comisia Europeană (CE).
Economica.net - lun, 31 iul. 2017, 16:14
Şcolarii din Uniunea Europeană vor primi lapte, fructe şi legume

Din cele 250 milioane de euro ale finanţării din partea UE aprobate pentru anul şcolar 2017-2018, aproximativ 150 de milioane de euro vor fi alocate pentru fructe şi legume, iar 100 de milioane de euro pentru lapte. În cazul României, ajutorul acordat de UE pentru anul şcolar 2017/2018 se ridică la 6,86 milioane de euro pentru fructe şi legume şi 10,86 milioane de euro pentru lapte.

Având ca obiectiv promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor, programul va include distribuirea de fructe, legume şi produse lactate, precum şi programe educaţionale specifice, care să le explice copiilor importanţa unei bune alimentaţii şi modul în care sunt produse alimentele.

Acest program unic reuneşte şi optimizează proiectele existente, care, anul trecut, au inclus printre beneficiari peste 20 de milioane de copii. Deşi participarea este facultativă, toate cele 28 de state membre au indicat că vor lua parte la această iniţiativă în anul şcolar 2017/2018.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a declarat: ‘Mă bucur foarte mult că mâine va fi lansat noul program pentru şcoli, care va oferi un sprijin important pentru milioane de elevi şi mii de agricultori din toate statele membre, sprijin care pentru agricultori s-a dovedit a fi deosebit de important în ultimii ani şi a cărui valoare va spori prin finanţarea acordată. Noul program răspunde, de asemenea, priorităţii mele de simplificare prin integrarea programelor precedente de promovare a consumului de legume şi produse lactate în şcoli. Nu în ultimul rând, mă bucur să fiu implicat alături de comisarii Andriukaitis (comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară Vytenis Andriukaitisn.r) şi Navracsics (comisarul european pentru Educaţie, Tineret şi Sport, Navracsics Tibor n.r) într-o iniţiativă menită să promoveze un stil de viaţă sănătos şi în cadrul căreia am convingerea că acest program are un rol important de jucat’.

Şcolarii vor primi cu prioritate fructe proaspete, legume şi lapte de consum. Se pot distribui şi produse prelucrate, precum supe, compoturi de fructe, sucuri, iaurturi şi brânzeturi, dacă această opţiune este aprobată de autorităţile naţionale sanitare. Nu sunt permise adaosurile de zahăr, sare şi grăsimi, cu excepţia cazului în care autorităţile naţionale din domeniul sănătăţii autorizează cantităţi limitate.

Pe lângă decizia privind modalitatea exactă de implementare a programului, cum ar fi includerea unor măsuri educative tematice şi a altor produse agricole, statele membre au posibilitatea de a completa ajutorul oferit de Uniune cu un ajutor naţional pentru finanţarea programului.

Alegerea produselor alimentare va avea la bază considerente de sănătate şi mediu, caracterul sezonier, varietatea şi disponibilitatea produselor, acordând prioritate produselor originare din UE. Statele membre pot încuraja achiziţiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanţurile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu şi sistemele agricole de calitate.

Noul program pentru şcoli face parte din agenda de simplificare a comisarului Hogan. Ea permite creşterea gradului de eficientizare şi a sinergiilor în ceea ce priveşte punerea în aplicare a noului program şi vine în completarea altor măsuri în domenii precum politicile ce vizează sănătatea şi educaţia.

De la 1 august 2017, cele două programe actuale – Programul de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli şi Programul de distribuire a laptelui în şcoli – vor fi grupate într-un singur cadru juridic. Noile norme urmăresc o eficienţă sporită, un sprijin mai bine concentrat şi o dimensiune educaţională îmbunătăţită.

În prezent, 24 de state membre participa la vechiul Program de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli, iar 28 la vechiul Program de distribuire a laptelui în şcoli. Anul trecut, aproximativ 20 de milioane de copii au beneficiat de Programul de distribuire a laptelui şi aproximativ 11,7 de milioane de copii au beneficiat de Programul de încurajare a consumului de fructe şi legume

Te-ar mai putea interesa și
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a......
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale ...
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău a prezentat marți imagini noi de pe lotul 2 Vadu Pașii - Râmnicu Sărat ...
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou, marţi, pentru a analiza răspunsul potenţial la atacul din ...