Secretarul american al Trezoreriei cere băncilor europene să continue curăţarea bilanţurilor

Sistemul bancar european este în ansamblu mai puternic datorită reformelor adoptate în ultimii ani, dar băncile trebuie să continue să-şi cureţe bilanţurile şi să-şi rezolve problemele legate de calitatea activelor, a afirmat, duminică, secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 25 iul. 2016, 07:50
Secretarul american al Trezoreriei cere băncilor europene să continue curăţarea bilanţurilor

Declaraţia a fost făcută la întâlnirea cu omologul său italian, Pier Carlo Padoan, cu ocazia reuniunii miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale ai G20 (grupul celor mai dezvoltate state din lume), care s-a desfăşurat în perioada 23-24 iulie în China.

O curăţare rapidă a portofoliilor băncilor este o condiţie necesară pentru creşterea creditării în ţările cu un stoc mare de credite neperformante, susţin analiştii. BCE estimează că 7,1% dintre creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA. Italia şi Grecia se află în cea mai proastă situaţie.

Italia nu are nicio problemă cu băncile sale, ci face doar unele ajustări în conformitate cu regulile europene, a declarat duminică Pier Carlo Padoan, ca reacţie la zvonurile privind problema creditelor neperformante care afectează sectorul bancar din peninsulă.

‘Toate ţările care sunt îngrijorate ar trebui să se liniştească. Nu există probleme în sectorul bancar italian. Există doar un număr limitat de bănci care au acumulat volume mari de credite neperformante pentru care sunt avute în vedere soluţii ce respectă principiile pieţei’, a declarat oficialul italian la reuniunea G20.

Cu toate acestea, cele peste 700 de instituţii care formează sistemul bancar italian au acumulat credite neperformante în valoare de peste 360 de miliarde de euro. Începând din ianuarie şi până în prezent, indicele care regrupează acţiunile băncilor italiene, FTSE Italia All-Share Banks, a pierdut peste 55% din valoare.

‘Cifrele care circulă cu privire la nivelul creditelor neperformante ale băncilor italiene sunt exagerate’, a adăugat Pier Carlo Padoan.

Autorităţile de la Roma încearcă să găsească o soluţie pentru a veni în sprijinul băncilor fără, însă, ca intervenţia sa să fie considerată de Comisia Europeană drept un ajutor de stat, lucru interzis de legislaţia comunitară.

G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...