Şeful Impact: Locuinţele s-au scumpit cu 20-40%. Dacă aş fi Ministerul de Finanţe, aş prefera TVA de 5% la toate locuinţele

Preţurile locuinţelor s-au scumpit în ultimi ani cu 20-40%, însă pragul pentru aplicarea unei TVA reduse de 5% nu a mai fost actualizat din 2016. Acest lucru, spune Bogdan Oşlobeanu, directorul general al dezvoltatorului Impact, împiedică familiile să-şi cumpere apartamente mai mari. 
Andrada Ghira - mie, 14 nov. 2018, 11:28
Şeful Impact: Locuinţele s-au scumpit cu 20-40%. Dacă aş fi Ministerul de Finanţe, aş prefera TVA de 5% la toate locuinţele

În prezent, cota redusă de TVA de 5% se aplică pentru locuinţele care au o suprafaţă mai mică de 120 de mp şi un preţ care nu depăşeşte pragul de 450.000 de lei. În plus, această cotă se aplica doar o singură dată beneficiarilor şi a fost actualizată în 2016, la şapte ani de la intrarea în vigoare în decembrie 2008, atunci când ragul fusese stabilit la 380.000 de lei. Atunci, cumpărătorii au putut cumpăra locuinţe cu 16.000 de euro mai scumpe, cu TVA redusă. 

Creşterea preţurilor la locuinţe face ca apartamentele cu trei camere, spre exemplu, să nu se mai încadreze în acest plafon, iar familiile care îşi doresc un apartament mai mare, sunt nevoite să se îndrepte spre cele de două camere. Dezvoltatorii spun că au stocuri de apartamente cu trei camere, însă ar putea vinde mai multe apartamente dacă autorităţile ar lua măsuri în acest sens. 

„Noi sperăm ca pe măsură ce cadul legislativ va fi adecvat spre sprijinirea achiziţiilor şi a familiilor cu copii, să fie o rebalansare normală a pieţei. Cred că până la urmă şi Ministerul Finanţelor va realiza că taxând excesiv nişte tranzacţii care sunt odată sau de două ori în viaţă, în loc să încasese mai mulţi bani, încasează mai puţini”, este de părere Bogdan Oşlobeanu, directorul general al dezvoltatorului Impact.  

Acesta mai spune că dacă pragul de aplicare a TVA de 5% ar fi fost ridicat, atunci ar fi vândut mai multe apartamente cu trei camere, în condiţiile în care preţurile au crescut cu 20-40%, în funcţie de proiect. 

Întreabat ce prag ar fi viabil pentru ca locuinţele mai scumpe, de trei camere, să poată fi vândute cu TVA de 5%, şeful Impact spune că „dacă aş fi Ministerul de Finanţelor, aş prefera un de 5% la totate locuinţele”. 

Consultanţii contactaţi de Economica.net în primăvara acestui an spuneau că plafonul nu ar trebui eliminat pentru a nu permite achiziţionarea de locuinţe de lux cu un TVA de doar 5%.

CITEŞTE ŞI După eşecul TVA zero la locuinţe, guvernanţii vor schimbări la aplicarea cotei reduse de 5%. Ce spun dezvoltatorii şi consultanţii

Dezvoltatorul Impact are în derulare construcţia de apartamente în proiectul Greenfield, dar şi în Luxuria din noul pol al corporatiştilor, din zona Expoziţiei. Compania a vândut aproape jumătate din locuinţele din prima fază: 110 apartamente, din care cel puţin 70% au fost cumpărate de investitori cu scopul de a le închiria ulterior. 

„Eu cred că e o idee care are sens dincolo de ciclurile economice, să investeşti în imobiliare ca şi investiţie, nu doar ca şi locuinţă, are un return seminficativ, stabil, şi e din ce în ce mai mult preferat de investitorii din România”, mai spune Oşlobeanu.  

Prima fază a proiectului, cu 232 de apartamente va fi livrată la începutul lui 2020. În total, prroiectul va avea 630 de apartamente, iar valoarea de piaţă a proiectului la finalizare va fi de 107 milioane de euro. În prezent, preţul mediu pe mp construit este de 1.530 de euro, iar pentru apartamentele din cea de-a doua fază, preţurile vor creşte la 1.600 de euro/mp. 

În plus, dezvoltatorul vrea să introducă şi conceptul de Smart Home, în care clienţii pot alege dintr-o gamă mare de opţiuni să-şi transforme locuinţa într-una inteligentă, care ştie când proprietarul vine acasă. 

„Încercăm să poziţionăm Luxuria ca un proiect care are tehnologia integrată. Piaţa din România nu e suficient de educată, vom construi un apartament demo şi vom populariza acest concept”, spune Răzvan Ionescu, directorul de marketing al Impact. Preţul pentru câteva opţiuni de bază pentru un apartament smart este de 2.000 de euro şi poate ajunge şi la 10.000 de euro. 

Impact Developer & Contractor SA este primul dezvoltator imobiliar privat din România. Compania a fost înfiinţată în 1991, prin subscripţie publică iar din anul 1996 a fost cotată la Bursa Română de Valori Bucureşti. Compania a dezvoltat 16 ansambluri rezidenţiale, peste 450.000 mp construiţi şi 4.000 de unităţi livrate la nivel naţional.  

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...