Semnarea contractului pentru corvete Naval Group, blocată de Damen. Se aşteaptă decizia Curţii de Apel Bucureşti

Compania olandeză Damen a contestat licitația de 1,6 miliarde euro pentru construirea celor patru corvete, a scris azi Newsweek.ro. Deşi plângerea olandezilor a fost retrasă ulterior, dosarul care o vizează se află pe rol la Curtea de Apel Bucureşti, care ar urma să se pronunţe dacă contestaţia este legitimă. În timp ce Damen blochează contractul la bucureşti, guvernul ţării de origine a producătorului, Olanda, abia ce-a semnat cu Naval Group un contract.
Economica.net - mar, 09 iul. 2019, 12:37
Semnarea contractului pentru corvete Naval Group, blocată de Damen. Se aşteaptă decizia Curţii de Apel Bucureşti

Conform documentului depus de Damen la Curtea de Apel București, olandezii au reclamat ca ilegală recenta decizie a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, conform căreia o plângere a Fincantieri ar fi tardivă.

Consecința este, conform surselor Newsweek România, că Ministerul Apărării nu va semna contractul cu Naval Group, încă, ci va aștepta decizia Curții de Apel București în legătură cu plângerea de la CNSC a italienilor de la Fincantieri. Italienii și-au retras, de fapt, plângerea. Asta înseamnă, însă, că documentul depus de Damen rămâne fără obiect.

După mai multe luni de tergiversări, ministrul Gabriel Leș a anunțat săptămâna trecută că „luni, 1 iulie, am primit de la Departamentul de Armamente raportul prin care am fost informat, în calitate de ministru, cu privire la finalizarea procedurii specifice organizate la nivelul departamentului pentru atribuirea acordului-cadru pentru furnizarea produsului corvetă multifuncțională.

Conform acestei informări, oferta câştigătoare a fost declarată cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Șantierul Naval Constanţa. Citeste mai mult pe newsweek.ro

Damen: 
Damen a trimis azi un comunicat prin care şi-a detaliat poziţia. Decizia Damen vine ca urmare a faptului că toate părțile implicate în licitație, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate și de încălcare a confidențialității, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naționale. 

Damen spune în comunicat că acțiunile acestea vin în contextul în care autoritățile române au ţinut procedura sub semnul unor scurgeri inacceptabile de informații clasificate, inclusiv cu privire la elemente din ofertele financiare care au fost confirmate săptămâna trecută de autorități. În plus, multiple anchete jurnalistice arată că unul dintre dintre participanții la licitație nu a îndeplinit criteriile necesare pentru a se înscrie în această procedură. In plus, corvetele riscă să nu fie construite în întregime în România, ci doar asamblate într-un șantier naval de pe teritoriul țării, fapt care este contrar cerințelor licitației.

Damen este, de asemenea, de părere că o cooperare între doi participanți la licitație ar trebui să fie baza pentru descalificarea acestora. Renunțarea la o procedură legală inițiată de către unul dintre participanți a fost în beneficiul celuilalt participant, câteva zile mai târziu.

„În condițiile în care autoritățile au declarat public faptul că prețul nu a fost singurul criteriu de desemnare a câștigătorului, Damen consideră că a oferit cea mai potrivită soluție pentru necesitățile navale românești: conține sisteme de armament interoperabile la nivelul alianței NATO, aducând împreună cele mai bune companii din industriile de apărare din Europa și Statele Unite ale Americii (BOEING, RAYTHEON, GENERAL DYNAMICS). Această soluție poate să fie construită în România, de către un șantier naval din România, cu forță de muncă românească și cu experiență în domeniu, gata să înceapă construcția navelor imediat și în termenele de buget și de timp stabilite”, spun cei de la Damen.

Olanda semnează tot cu Naval Group

Belgia și Olanda au semnat vinerea trecută, la Bruxelles, un contract de achiziționare comună a 12 vânătoare de mine de ultimă generație. Naval Group și Eca-Robotics Sasu, cele două companii franceze care au câștigat acest contract de aproximativ 1,1 miliarde de euro pentru fiecare țară, vor asigura o parte importantă din producție în Belgia. Contractul de peste două miliarde de euro se întinde pe o perioadă de zece ani, scrie stiripesurse.ro.

În România, Naval Group, în asociere cu Șantierul Naval Constanța, a câștigat licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru a livra Marinei Militare Române patru corvete echipate cu tehnologie și armament de ultimă generație.

Contractul, care include și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand, ar urma să fie semnat în următoarele 2-3 luni. Perioada de livrare a acestor corvete este de 7 ani de zile, în timp ce prima corvetă ar urma să fie livrată în trei ani de la semnarea contractului.

Tot în acest an, gigantul francez a fost ales și de Australia pentru a construi o flotă nouă de 12 submarine de atac ultramoderne, menite să  contracareze amenințările din Pacific și Oceanul Indian.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...