1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Extern

SENTIMENTUL de dimineaţă: Creşteri prudente, în aşteptarea confirmărilor. Maturitatea marilor jucători

"Se aşteaptă confirmările calculelor în baza cărora s-a cumpărat până acum. Pieţele externe au o evoluţie indecisă şi nu ne încurajează la mai mult. Nici la noi nu se va întâmpla mare lucru până nu vom avea primele rezultate de la principalele companii", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest, pentru ECONOMICA.NET . Marii jucători, care pariază pe deschiderea burselor europene, văd creşteri la începutul zilei.

21 ian, 2014 | | ECONOMICA.net

Marii pariori, care anticipează pe piaţa produselor derivate (futures) felul în care vor deschide bursele europene, văd creşteri ale celor mai importanţi indici de la 0,3% (FTSE la Londra şi CAC 40 la Paris), până la 0,5% (DAX  la Frankfurt).

 "S-a cam cumpărat până acum şi s-a cumpărat mai mult pe ipoteze, pe calcule, chiar pe zvonuri.. Că vor da dividende, că vor merge bine (companiile). Acum se aşteaptă confirmările, mai ales că pieţele externe au o evoluţie indecisă şi nu ne încurajează la mai mult. Nici la noi nu se va întâmpla mare lucru, până nu vom avea primele rezultate de la principalele companii", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest, pentru ECONOMICA.NET

Astfel că jucătorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), vor pândi mai degrabă calmi. 

Mediul

Despre FED se spune pe Wall Street că ar putea reduce suplimentar, înainte de vreme, fluxurile de lichidităţi pompate în piaţă. De la 75 la 65 de miliarde de dolari lunar.

Creşterile văzute de pariorii futures în Europa sunt mai degrabă ecoul relaxării din Asia, unde China a scăpat de pericolul unor probleme monetare (criză de cash).

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), trebuie să ţinem seama de sentimentul de dimineaţă al brokerului de la Estinvest, chit că încă mai credem că prudenţa este, oarecum, inutilă (aici mai avem drum lung până la maximele de odinioară, în vreme ce marile pieţe le-au întrecut deja.

Detalii în capitolul Arhivă.

Reperele tehnice

Evoluţia lichidităţii zilnice de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) arată deja o anume regularitate încurajatoare. Scade când cotaţiile sunt în scădere şi creşte când preţurile acţiunilor cresc.

Ieri a fost de 7,5 milioane de euro, deci sub  pragul de 10 milioane de euro, la care brokerii spun că nu pleacă degeaba de acasă.

BET FI începe azi de un nivel de 31.923 de puncte.

Piaţa pare în armistiţiu cu rezistenţa de la 32.000 (vezi mai jos, la "DIDACTICE"), care îşi arată soliditatea la cea mai mică ezitare a jucătorilor.

Reperele tehnice sunt cele cunoscute:

Tendinţa principală, de creştere pe termen mediu (lunar) vizează rezistenţa de la 33.500 de puncte, după cum crede Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.

"Până acolo, însă, sunt posibile reacţii negative, mai mult sau mai puţin modeste, la 32.100 - 33.000", mai spunea Dan Rusu, în cel mai recent raport al său săptămânal.

Un indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România; vezi mai jos, la "DIDACTICE").

BET FI face media variaţiilor Fondului Proprietatea (FP) şi ale societăţilor de investiţii financiare (SIF) care au plasamente în cele mai multe dintre cele mai valoroase companii româneşti. De aceea BET FI este şi cel mai „nervos” al Bursei.


Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.


Arhiva

În ultimele zile, s-a putut observa că atunci când cotaţiile au crescut, lichiditatea (valoarea tranzacţiilor) a fost mai mare decât atunci când preţurile scădeau.

Este un semn bun, sau măcar liniştitor,  care arată că investitorii sunt mai degrabă dispuşi să-şi asume riscuri, decât să aştepte să-şi clarifice îndoielile.

Suportul cel mai important rămâne, deocamdată, pragul psihologic de 30.000 puncte al BET FI, avertizează Dan Rusu.

Mai multe indicii încă valabile din primele 10 zile de tranzacţii ale anului în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Banca Mondiala salvează situaţia măcar azi


 

„DIDACTICELE“

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
 
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

Dar dacă lichiditatea este mare şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă - este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut - este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.
 
AVERTISMENT

Mai întâi:

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.

 

 tentinta bursa, suport, sentimentul de dimineata, scadere bursa, crestere brusa, creştere, rezistenta, rata dobanzii, prognoze brokeri, piata bull, piata bear, pariuri futures, futures, pariuri bursa, marile listari, marile burse, marii pariori, lichiditate bursa, indici bursieri, frica lacomie, lacomie bursa, frica bursa, sentiment piata

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO