SENTIMENTUL de dimineaţă: Puternicii lumii vor Grecia în Euroland. Ce vor grecii?

Pariorii pe pieţele futures (contractele la termen care anticiperază preţurile de piaţă ale acţiunilor) par  mai degrabă pesimişti, luni dis de dimineaţă, după ce puternicii şefi ai celor mai dezvoltate 8 ţări ale lumii (G8) au susţinut, ieri, că au o variantă de ieşire a Greciei şi Europei din criza datoriilor. Astfel, pieţele asiatice au căpătat răgaz, azi noapte, să găsească oarece motive de optimism în curtea proprie şi să crească moderat. Azi Merkel şi Hollande se întâlnesc cupuţine şanse de compromis între viziunile diferite asupra ieşirii din criză.
Adrian N. Ionescu - lun, 21 mai 2012, 03:57
SENTIMENTUL de dimineaţă: Puternicii lumii vor Grecia în Euroland. Ce vor grecii?

Se poate spera cel mult la îmblânzirea pantei căderii de săptămâna trecută, care a rivalizat ca gravitate doar cu cea din vara anului trecut, când a izbucniot criza greacă.

Pieţele nu vor mai scădea astăzi, eventual, doar din cauza oboselii căderii anterioare.

Ideea că ar merita să se aştepte soluţiile concrete găsite de puternicii şefi ai celor mai dezoltate 8 ţări ale lumii (G8), la problemele Europei, ar fi mai curând un bun pretext.

Liderii G8 au ajuns la concluzia că strategia austerităţii, susţinută de Germania poate fi „echilibrată“ cu măsuri de stimulare a creşterii economice de inspiraţie americană. Cancelarul german Merkel susţine acum acealaşi lucru, pe unt ton de „v-am zis eu!“.

În  fapt, Germania se opune în continuare planurilor de inspiraţie franco – americană. Liderii Franţei şi Germaniei se întâlnesc azi, să găsească soluţii de compromis.

Ceea ce nu este suficient pentru a potoli susceptibilitatea pieţelor, dar poate fi un pretext suficient de stagnare sau de consolidare a nivelurilor actuale ale preţurilor.

Nu destul ca să se schimbe sentimentul negativ de vineri:„Este extrem de rău. Nu ştim unde se va opri căderea. Este clar că s-a răsturnat tendinţa crescătoare de la începutul anului. Piaţa financiară globală este într-o situaţie critică“, spunea atunci Marcel Murgoci, şeful brokerilor de la Estinvest, pentru ECONOMICA.NET.

În rest, Bursa de Valori Bucureşti s-a aşezat temeinic pe noua tendinţă de scădere pe termen mediu şi poate chiar lung.

 

Repere tehnice

Puţine speranţe de reluare a creşterii au mai rămas, după ce s-a năruit speranţa „de serviciu“ în suportul de la 21.000 de puncte al indicelui BET FI, cel mai nervos al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), că piaţa îl va reconfirma. (detalii în Cât au pierdut companiile de la bursă săptămâna trecută? )

BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, pleacă  azi deasupra pragului de la 20.000 de puncte, care nu oferă niciun suport tehnic,  doar unul psihologic(v. cap. „DIDACTICE“, pentru explicaţii).

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Prin urmare, este pe cale să se îndeplinească condiţia pentru răsturnarea tendinţei, stabilită de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în rapoartele sale săptămânale.

De pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte atârnă perspectiva pentru restul anului“, spunea nu demult analistul de la BT Securities.

Mai multe detalii tehnice în articolul Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă sub ameninţarea greacă.

Şi ceilalţi indici importanţi ai BVB sunt într-o situaţie similară, indicând răsturnarea tendinţei pozitive pe termen mediu, confirmate la începutul anului.

De asemeni, calendarul celor mai importante date statistice şi evenimente ale lumii pot fi consultate pe ECONOMICA.NET

.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...