Sentinţa de la T. Galaţi care obligă la conversia unui credit din franci în lei la cursul de la acordare a rămas definitivă

Tribunalul Galaţi a respins astăzi cererea de revizuire a Volksbank într-un dosar în care instanţa stabilise că un client al băncii să plătească 2 lei/franc a conversia creditului accesat în moneda elveţiană, astfel că sentinţa a rămas definitivă. Banca susţine că decizia instanţei este incompletă şi va duce la dublarea dobânzii percepute clientului.
Mihai Banita - joi, 13 nov. 2014, 13:27
Sentinţa de la T. Galaţi care obligă la conversia unui credit din franci în lei la cursul de la acordare a rămas definitivă

Tribunalul Galaţi a respins astăzi calea extraordinară de atac înaintată de Volksbank România într-un litigiu care vizează conversia în lei a unui credit în franci elveţieni.

În 27 iunie, Tribunalul Galaţi obligase în recurs banca să convertească creditul reclamantei din franci elveţieni în lei la cursul de la data acordării, la care să se adauge şi o marjă de 10%. Dacă la data acordării cursul de schimb era de 1,8 lei/franc, în prezent acesta a ajuns la 3,68 lei/franc, adică dublu. Adăugarea marjei de 10% face ca conversia să se facă la un curs de sub 2 lei/franc, situaţie foarte avantajoasă pentru clientul băncii.

Instanţa gălăţeană a interpretat în favoarea clientului o clauză contractuală care spunea că banca poate (dar nu este obligată) converti automat în lei creditul, dacă cotaţia francului variază cu mai mult de 10% faţă de cea de la momentul acordării, clauză care n-a fost, însă, activată.

De asemnea, instanţa a dispus şi eliminarea comisionului de risc din contract şi rambursarea către reclamantă a 32.000 de lei.

Volksbank: clientul nu a făcut nicio afacere, dobânda se va dubla

Avocaţii băncii susţin că şansele de a câştiga în revizuire erau reduse, dar că hotărârea Tribunalului este incompletă şi că va duce la creşterea dobânzii aplicate clientului la credit.

„Revizuirea este o cale extrordinara de atac in care sunt destul de limitate posibilitatile de indreptare a unei hotarari care interpreteaza gresit legea, contractul si situatia de fapt. Practic ne aflam in fata unei erori de judecata. Asa cum este, hotararea Tribunalului Galati este incompleta intrucat nici clienta si nici instanta nu facut referiri la costul aplicabil creditului ulterior conversiei. Asadar, pentru a o pune in aplicare, ne vom intoarce la contractul semnat de clienta, care prevede foarte clar modificarea costurilor la nivelul celor pentru un credit in lei. Efectele aplicarii hotararii sunt nesemnificative avand in vedere ca dobanda se va dubla.

Este un caz particular de intelegere a aplicarii prevederilor contractuale si nu are legatura cu deciziile CJUE. In niciun caz aceasta hotarare nu este un etalon (din niciun punct de vedere) pentru practica judiciara. Ba chiar am putea spune ca se contureaza o practica in sens contrar – sunt deja hotarari emise de instante de acelasi grad din Bucuresti, Oradea, Ialomita care resping cererile de conversie inaintate de clienti”, susţine avocatului băncii, Stan Târnoveanu, într-o poziţie remisă ECONOMICA.NET.

Volksbank ar vrea convertirea creditelor în franci la un curs mai mic

Recent au apărut informaţii că banca cu capital majoritar austriac, scoasă la vânzare, ar dori să rezolve problema creditelor în franci elveţieni prin conversia acestora în lei la un curs de 2,5 lei/franc, sensibil mai mic decât cel curent, cu tot cu o reducere semnificativă de peste 30% a soldului creditelor, ceea ce ar duce la reducerea ratei lunare cu aproximativ 50%.

Banca nu a dorit să comenteze această informaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
Loteria Română a anunțat luni că oferă un nou produs jucătorilor, noul loz în plic "Coşarul", la cere cele mai mari ...
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a redus semnificativ luni producţia, pentru ...
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul primei reuniuni a Comitetului pentru Programul Europa Digitală, statele membre ale ...