Serbia recurge la reduceri bugetare pentru a evita falimentul

Guvernul Serbiei a anunţat marţi un pachet de măsuri de austeritate destinat aducerii deficitului public şi datoriei sub control până în 2017, după ce şeful principalului partid din coaliţia guvernamentală a avertizat că ţara este în pragul insolvenţei, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 09 oct. 2013, 06:03
Serbia recurge la reduceri bugetare pentru a evita falimentul

Cabinetul condus de premierul Ivica Dacic a anunţat că va majora taxele, va reduce salariile în sectorul public, va majora vârsta de pensionare pentru femei şi, de asemenea, va reduce subvenţiile către companiile de stat.

‘Fără aceste măsuri am fi putut supravieţui în următoarele şase, nouă sau 12 luni, poate chiar doi ani. Însă am decis să luăm aceste măsuri atât timp cât avem lichiditatea necesară pentru a pune lucrurile în ordine. Fără aceste măsuri am fi intrat în incapacitate de plată’, a declarat ministrul de Finanţe, Lazar Krstic.

Printre măsurile de austeritate se numără o ‘taxă de solidaritate’ variind între 10 şi 25%, care va fi introdusă în 2014 pentru salariile din sectorul public mai mari de 60.000 de dinari (520 de euro) pe lună. Krstic a estimat că taxa va afecta 200.000 dintre cei aproape 500.000 de funcţionari publici. Taxa pe Valoarea Adăugată pentru produsele alimentare va fi majorată la 10% de la 8% în prezent, iar vârsta de pensionare pentru femei va fi majorată la 63 de ani până în 2020, de la 60 de ani în prezent. De asemenea, restructurarea companiilor de stat va permite realizarea unor economii de 300 până la 400 milioane de euro până în 2017, în timp ce combaterea economiei gri va permite realizarea unor economii suplimentare de 150 de milioane de euro pe an.

Krstic a apreciat că aceste reduceri, împreună cu venituri suplimentare de 200 milioane de euro pe an ca urmare a majorării TVA-ului, vor ajuta la reducerea deficitului bugetar până la 2-3% din PIB în anul 2017, de la un nivel de 6,5% din PIB estimat pentru acest an.

‘Angajamentul nostru este vital şi pentru creditori. Vorbim de o consolidare fiscală de aproximativ 4,5% din PIB până în 2017, ceea ce reprezintă economii de peste 1,5 miliarde de euro în următorii patru ani’, a spus ministrul sârb de Finanţe.

La rândul său, prim-ministrul Ivica Dacic a subliniat că aceste măsuri de austeritate beneficiază de sprijinul Cabinetului.

‘Întregul Cabinet sprijină aceste măsuri. Guvernul trebuie să se angajeze în acest proces cu hotărâre pentru că fără restructurare nu putem spera la nimic în următorii ani’, a spus Dacic.

Separat, reprezentantul FMI pentru Europa Centrală şi de Est, James Roaf a declarat că Fondul este pregătit să sprijine Serbia cu un acord financiar şi consiliere, pentru a ajuta ţara să-şi reducă pe termen mediu datoria. ‘Suntem pregătiţi să-i ajutăm în orice mod convenabil pentru Serbia. Dacă vor consiliere, le putem furniza consiliere, dacă vor un acord financiar, putem lucra cu ei în această privinţă’, a afirmat James Roaf.

Autorităţile de la Belgrad încearcă în prezent să negocieze un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, în condiţiile în care precedentul acord, de un miliard de euro, a fost îngheţat de FMI anul trecut, deoarece precedentul Guvern nu a respectat anumite angajamente cu privire la bugetul pe 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...