Salariile personalului nedidactic vor creşte cu circa 20%. Guvernul va da joi o Ordonanţă în acest sens

Guvernul va promova o Ordonanță de Urgență în ședința de mâine, în scopul soluționării problemelor apărute în salarizarea personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar. De această creştere vor beneficia 53.000 de oameni.
Economica.net - mie, 22 feb. 2017, 10:06
Salariile personalului nedidactic vor creşte cu circa 20%. Guvernul va da joi o Ordonanţă în acest sens

Soluția avută în vedere vizează așezarea pe grilă, în funcție de vechime, a salariilor acestei categorii de personal, iar măsura va fi aplicată începând cu luna februarie 2017. Astfel, potrivit noii grile de salarizare, drepturile personalului nedidactic din învățământ se vor încadra între salariul minim pe economie, respectiv 1.450 de lei, și 1947 lei.

„Respect munca și contribuția fiecărui om din sistemul de învățământ. Am toată deschiderea să găsim soluții rapide pentru problemele salarizării personalului nedidactic din educație și pentru îndreptarea acestei nedreptăți care s-a produs pentru aproximativ 53.000 de oameni din învățământ”, a subliniat șeful Executivului.

Salariile personalului nedidactic se vor majora cu circa 20%, prin acordarea sporului de vechime, de această creştere urmând să beneficieze 53.000 de oameni, a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu. 

Un alt punct al discuției de astăzi a vizat situația sporurilor salariale pentru personalul din educație. Prim-ministrul Sorin Grindeanu și ministrul Educației Naționale Pavel Năstase au subliniat că Executivul are în atenție această situație care trenează de mai mult timp și are toată deschiderea și face eforturi să fie rezolvată.

De asemenea, membrii Guvernului și reprezentanții sindicatelor din învățământ au discutat despre promovarea unui nou proiect al Legii Educației Naționale până la sfârșitul acestui an. În acest context, premierul Grindeanu a arătat că noul proiect va fi rezultatul unei ample consultări cu mediul academic, societatea civilă, sindicate, patronate, partide politice, cu toți cei interesați.

‘Este vorba de o problemă ce a apărut din cauza unor interpretări eronate. Este vorba de salarizarea personalului nedidactic. Ceea ce am discutat cu prim-ministrul este să se dea o Ordonanţă mâine, astfel încât să se reglementeze începând cu data de 1 februarie şi această problemă. Concret, este vorba de o majorare salarială de la 1 februarie spre 20%, prin acordarea sporului de vechime pentru personalul nedidactic. Este vorba de 53.000 de oameni pe care îi avem în sistem. (…) nu este vorba despre un efort suplimentar, în Legea bugetului aceşti bani erau prinşi, circa 90 milioane lei’, a afirmat Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, după întâlnirea cu premierul, de la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, iniţial ‘s-a interpretat’ că personalul nedidactic va beneficia de prevederile Ordonanţei 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, ceea ce nu s-a întâmplat.

‘S-a interpretat la un moment că ar beneficia de prevederile Ordonanţei 2/2017, lucru care nu s-a concretizat şi trebuia să găsim o soluţie. În momentul în care a apărut Ordonanţa 2 pentru salarizarea în Administraţia publică au fost voci din Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei care au spus că se încadrează şi personalul nedidactic pe această ordonanţă. Dar realitatea a demonstrat că lucrurile stau altfel şi, de aceea, este nevoie de clarificări printr-un act normativ’, a explicat liderul FSLI.

La rândul său, preşedintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a subliniat că în momentul de faţă ‘există disponibilitate’ pentru rezolvarea problemei sporurilor, un ‘neajuns’generat de Ordonanţa 99/2016, privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare

‘Există disponibilitate în momentul de faţă de a rezolva acest neajuns pe care l-a generat Ordonanţa 99, care a fost promovată de fosta guvernare. Problema aceasta, a sporurilor, este generată de Ordonanţa 99. În momentul de faţă, există disponibilitate pentru clarificarea problemei sporurilor şi, bineînţeles, identificarea resurselor financiare pentru intrarea în normalitate’, a spus Nistor.

În ceea ce priveşte proiectul Legii salarizării personalului bugetar, Simion Hăncescu a subliniat că, în perioada următoare, vor avea loc discuţii cu federaţiile sindicale, proiectul urmând să fie finalizat în maximum o lună.

‘Discuţiile au început săptămâna trecută. Am avut o primă discuţie cu doamna ministru Olguţa Vasilescu. În perioada următoare, se va discuta cu federaţiile sindicale şi, aşa cum este calendarul, undeva în maximum o lună de zile această lege trebuie să fie finalizată’, a spus liderul FSLI.

El a menţionat că s-a discutat varianta unui salariu minim diferenţiat în sectorul bugetar şi în cel privat, dar ‘discuţiile vor continua, pentru că e o problemă să fie salarii diferite în sectorul bugetar faţă de sectorul privat şi, probabil, se va ajunge la un salariu minim unic şi în sectorul public şi în cel economic’.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat sâmbătă ca impune pentru zilele de duminică și luni, 01 – 02.08.2021, în intervalul orar 12:00-20:00, restricții de......
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic ...
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
Un număr de 156 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Decizia de a demite directorul CFR în urma accidentelor petrecute în ultimele zile în România aparţine exclusiv Ministerului ...