Situaţia răniţilor internaţi în spitalele din Bucureşti – incendiu Colectiv

Iată care este situaţia răniţilor de la Spitalul Universitar din Capitală, Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, Spitalul de Arşi şi Spitalul SRI, la ora 12.30:
Economica.net - sâm, 31 oct. 2015, 10:43
Situaţia răniţilor internaţi în spitalele din Bucureşti - incendiu Colectiv

Şase pacienţi, în stare foarte gravă, se află la Spitalul Universitar. 

Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), a declarat sâmbătă că şase pacienţi aduşi de la Clubul Colectiv sunt în stare foarte gravă şi este posibil să necesite transfer în secţia de terapie intensivă, iar alţi opt sunt la secţia de chirurgie plastică, sunt într-o stare stabilă şi este posibil să plece acasă.

‘Vreau să fim clari în privinţa evoluţiei acestor pacienţi, starea lor se poate modifica din oră în oră, diagnosticul nu este unul care să fie bătut în cuie. Am avut 25 de pacienţi, unul a decedat la venire. Din cei care au rămas în spital, opt sunt la secţia de chirurgie plastică, stabili şi e posibil să plece acasă. Şase s-ar putea să necesite transfer în secţia de terapie intensivă, iar din cei 10 aflaţi la terapie intensivă nouă sunt stabilizaţi’, a precizat Cârstoiu.

El a adăugat că în cadrul spitalului este şi un centru de donare conceput să asigure 30 de donatori pe zi.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central: trei răniţi sunt în stare foarte gravă

Trei dintre cei 14 răniţi internaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Dr. Carol Davila’ (SUUMC) se află în stare gravă, intubaţi şi ventilaţi mecanic, cu prognostic rezervat asupra evoluţiei stării de sănătate, informează un comunicat de presă al unităţii medicale, transmis, sâmbătă, AGERPRES.

‘La Unitatea de Primire Urgenţă a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC) au fost evaluate 17 victime ale incendiului din clubul ‘Colectiv’, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani, 4 prin prezentare directă, 13 adulţi, în stare critică, de către echipajele SMURD. În acest moment, 14 pacienţi se află internaţi în Secţia ATI, cu diferite grade de arsură a pielii (de la 8-10% la 40-50%) şi arsuri de căi aeriene superioare. Dintre aceştia, 3 sunt în stare foarte gravă, intubaţi şi ventilaţi mecanic, cu prognostic rezervat asupra evoluţiei stării de sănătate’, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, de la prima internare şi până în prezent, personalul medical a lucrat continuu, fiind efectuate 14 operaţii în Blocul Operator al Secţiei de Chirurgie plastică, reparatorie şi arsuri, prin care s-a realizat toaleta chirurgicală primară a leziunilor de arsură şi a plăgilor şi inciziile de decompresie.

Conducerea SUUMC precizează că toţi pacienţii internaţi în Secţia de ATI necesită tratament de susţinere a funcţiilor vitale, antibioterapie cu spectru larg, reechilibrare volemică şi hidroelectrolitică, analgezie multimodală, profilaxie anticoagulantă şi a ulcerului de stres, nutriţie parenterală.

Totodată, la nivelul SUUMC s-a constituit o comisie medicală care va solicita, în funcţie de evoluţia stării de sănătate a pacienţilor, consulturi interdisciplinare.

SUUMC atenţionează că cei care doresc să doneze sânge, aceştia se pot adresa, zilnic, în intervalul orar 8,00-12,00, la Centrul de hematologie transfuzională a Ministerului Apărării Naţionale, aflat în incinta Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila.

Spitalul Floreasca

Toţi cei 13 pacienţi răniţi grav internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca au fost operaţi, a declarat sâmbătă şeful Clinicii de Chirurgie Plastică, profesorul Ioan Lascăr. Preşedintele Klaus Iohannis i-a vizitat sâmbătă pe răniţii în incendiul de la Clubul ‘Colectiv’ din Capitală, internaţi la Spitalul Floreasca, el precizând, la ieşirea din spital, că majoritatea sunt inconştienţi şi că a reuşit să vorbească cu o singură persoană şi cu mama unui pacient.

‘În decurs de 6-7 ore toţi cei 13 pacienţi grav internaţi în Spital au fost operaţi datorită mobilizării instantanee a colectivului reprezentat de câteva zeci de chirurgi plasticieni care îşi desfăşoară activitatea în această unitate. Acesta nu este decât începutul în îngrijirea unui bolnav grav. Costurile sunt fabuloase pentru îngrijirea unui bolnav ars grav, iar efortul uman este pe măsură. Înseamnă câteva zeci de intervenţii chirurgicale, cu o logistică adecvată şi cu o traiectorie de multe ori imprevizibilă’, a afirmat Ioan Lascăr.

El a precizat că toţi cei operaţi sunt tineri, intervenţiile făcându-se simultan în mai multe săli de operaţie.

‘Orice individ are nevoie de o şansă şi de ajutorul divin, noi facem ce este posibil cu puterile noastre omeneşti. Este ca la război, se operează simultan în mai multe săli de operaţie, acest spital are această rutină din nefericire şi oamenii care lucrează aici. Imediat se sudează în echipe interdisciplinare şi acordă maximul de şanse pacienţilor cu o situaţie complexă’, a spus Lascăr.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a vizitat sâmbătă pe răniţii în incendiul de la Clubul ‘Colectiv’ din Capitală, internaţi la Spitalul Floreasca, el precizând, la ieşirea din spital, că majoritatea sunt inconştienţi şi că a reuşit să vorbească cu o singură persoană şi cu mama unui pacient.

‘Am vizitat toţi pacienţii de aici din spital care au fost internaţi cu arsuri de la tragedia de aseară. Majoritatea sunt inconştienţi, sunt grav răniţi după spusele medicilor. O singură persoană a fost conştientă şi am putut să vorbesc un pic cu ea. Am vorbit cu mama unui pacient care este inconştient. Toată lumea este profund îndurerată. Lumea este revoltată că s-a putut întâmpla aşa ceva’, a spus Iohannis, la Spitatul Floreasca.

10 răniţi de la Spitalul de Arşi sunt intubaţi, în stare foarte gravă

Un număr de 10 răniţi de la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie sunt în stare foarte gravă, intubaţi, prognosticul fiind rezervat, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al unităţii medicale Adrian Stănculea.

‘Pericolul pentru cei zece sunt uriaşe. Decesul pândeşte la fiecare pas. (…) Probabil că pe parcurs vom mai evalua şi vom schimba bolnavii. Este o decizia care se va lua şi la alte nivele. În funcţie şi de ceea ce vom vorbi şi cu colegii noştri. Familiile..au fost deja două cohorte de vizitatori – una azi noapte, una de dimineaţă. Sunt nişte arsuri severe, vorbim de arsuri în mare majoritate, vorbim de cei din Terapie Intensivă de arsuri aproape sau peste jumătate din suprafaţa corpului. Mai importantă este componenta pulmonară care se va devoala în zilele următoare. Ea nu apare de la început. Complicaţia pulmonară severă, atunci când bolnavii se degradează extrem de sever nu apare de la venire ci în zilele următoare. (…) Cei din terapie intensivă toţi sunt intubaţi’, a afirmat medicul.

El a explicat că arsura este cea mai severă agresiune care agresează corpul uman, iar modul de răspuns al pacienţilor la această agresiune este total individualizat.

‘Este importantă suprafaţa arsă şi arsura de căi aeriene. Dintre cei 17 răniţi mai uşor, unul a plecat deja azi noapte. Restul nu vor pleca acum pentru că chiar dacă au arsuri pe 4-5% suprafaţă corporală sunt zone profunde şi zonele acestea ar putea necesita a fi operate. Arsurile sunt pe mâini, torace, cap, spate, mai puţin pe picioare. Nimeni nu poate să cuantifice foarte bine arsura de căi aeriene’, a afirmat Stănculea.

El a precizat că a fost primit un ajutor cu aparatură de la Spitalul Matei Balş, dar şi de la firme private, momentan fiind acoperită problema echipamentelor.

Adrian Stănculea a subliniat că este foarte important ca oamenii să doneze sânge pentru operaţiile ulterioare.

Spitalul SRI

Doi pacienţi din cei şapte internaţi la Spitalul SRI sunt într-o stare gravă, a declarat sâmbătă la Digi TV purtătorul de cuvânt al SRI Ovidiu Marincea.

‘Şapte persoane au fost internate, dintre care patru erau destul de grav, cu arsuri pe suprafaţă mare a corpului, trei erau intoxicaţi cu fum. În acest moment, din cele 7 persoane una este cu rezerve foarte mari, este cetăţean italian, o tânără de 20 de ani care are arsuri pe 45% din suprafaţa corpului, este intubată. Reprezentanţi ai Ambasadei Italiei au fost în continuă comunicare cu noi şi se află în acest moment la spital. (…) De asemenea, mai sunt doi cetăţeni spanioli care sunt într-o stare mai bună decât cetăţeanul italian şi de asemenea într-o stare destul de gravă se mai află un cetăţean român (bodyguard al clubului) care este intubat. Deci două persoane în stare gravă, cinci persoane într-o stare cât de cât stabilă, dar atunci când ai arsuri pe căile respiratorii a spune că ai o stare stabilă… situaţia este evolutivă şi nu avem de unde să ştim’, a afirmat Marincea.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a dispus în noaptea de 31 octombrie, în urma situaţiei de criza generate în Bucureşti, ca Spitalul Clinic de Urgenţă Prof. dr. Agrippa Ionescu să intre în dispozitivul pentru primirea şi tratarea răniţilor, în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului fiind internate până în prezent şapte persoane.

‘În Unitatea de Primiri Urgenţe au fost internate 7 persoane, dintre care 4 cu răni foarte grave şi 3 intoxicate cu fum. Dintre cele 7 persoane, două au cetăţenie spaniolă şi una cetăţenie italiană. Pacienţii internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă prof. dr. Agrippa Ionescu beneficiază de cea mai atentă monitorizare medicală şi de tratament adecvat stării lor de sănătate. SRI a ţinut legătura permanent, din momentul debutului crizei, cu viceprim-ministru Gabriel Oprea, secretarul de stat Raed Arafat şi sistemul medical de urgenţă. Datele sunt comunicate în permanenţă către MAI şi Ministerul Sănătăţii. Conducerea Serviciului îşi exprimă solidaritatea faţă de cei afectaţi de incendiu şi transmite condoleanţe familiilor îndoliate’, se menţionează într-un comunicat al SRI.

 

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...