Societe Generale vrea profit mai mare în România până la sfârşitul anului viitor

Societe Generale vrea să majoreze până la sfâşitul anului viitor profitul generat în România şi Rusia, pentru a demonstra că operaţiunile internaţionale reprezintă un avantaj comparativ cu zona euro, a declarat pentru Financial Times preşedintele director general al băncii franceze, Frederic Oudéa.
Economica.net - lun, 24 sept. 2012, 10:48
Societe Generale vrea profit mai mare în România până la sfârşitul anului viitor

Oudéa a vorbit într-un interviu pentru Financial Times despre performanţele şi potenţialul operaţiunilor bancare internaţionale.

„Pentru mine, obiectivul cheie este ca, la sfârşitul anului 2013 (…) să arătăm că segmentul de retail internaţional livrează creştere şi mai multă profitabilitate decât astăzi, şi că este un avantaj faţă de mai multă expunere pe zona euro”, a afirmat şeful SocGen, al doilea mare grup financiar francez, care deţine în România BRD.

Oudéa a arătat că în România banca nu are probleme de competitivitate, dar cea mai mare provocare a băncii franceze o reprezintă reducerea costului provizioanelor de risc pentru credite neperformante.

În Rusia, subsidiara Rosbank are de suferit din cauza concurenţei dure cu băncile locale mai mari, precum Sberbank, VTB sau Gazprombank. Societe Generale vrea să-şi extindă activitatea din zona corporate pe piaţa rusă, pentru a-şi creşte profitul operaţional, a arătat CEO-ul grupului francez.

SocGen consideră că operaţiunile bancare internaţioanle sunt unul dintre principalele motoare de creştere ale grupului, datorită potenţialului ridicat de creştere rapidă a pieţelor din Europa de Est, Rusia şi Africa.

Divizia internaţională a grupului are însă performanţe sub potenţial: în ultimii doi ani, aceste operaţiuni au generat 20% din veniturile totale ale grupului, însă numai 13-14% din profit, notează FT.

În primele şase luni ale acestui an, operaţiunile bancare internaţionale au înregistrat o pierdere de 186 milioane euro, din cauza amortizării fondului comercial din Rusia şi de la compania americană de administrare a activelor TCW, vândută reent, precum şi din cauza provizioanelor pentru credite neperformante constituite în România.

Oudéa a mai precizat că banca franceză a realizat 70% din planul de dezintermediere, care vizează reducerea activelor riscante şi consolidarea capitalurilor.

Şeful Societe Generale a adăugat că nu vede niciun motiv pentru a accelera planul asumat de grup, care prevede atingerea unei rate de adecvare a capitalului de rang 1 de 9 – 9,5% până la finele anului viitor, nivel cerut de regulamentele Basel III.

BRD – Groupe Societe Generale a realizat în primul semestru un profit net de 39,4 milioane lei, faţă de 282 milioane lei în perioada corespunzătoare a anului trecut, după ce a înregistrat în trimestrul al doilea pierderi de 43,6 milioane lei, din cauza veniturilor mai mici şi a unui cost ridicat al riscului, de 714 milioane lei, a anunţat BRD la sfârşitul lunii iulie, în raportul la şase luni.

BRD este a doua mare bancă din România, cu active de 47,79 miliarde lei la jumătatea acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Seceta din acest an ar putea duce la cea mai scăzuă recoltă de porumb din Uniunea Europeană începând din 2007
Seceta din acest an ar putea duce la cea mai scăzuă recoltă de porumb din Uniunea Europeană începând din 2007
Recoltarea porumbului în Uniunea Europeană este în plină desfăşurare, iar munca de teren confirmă pagubele extinse produse de secetă care, conform analiştilor, ar urma să ducă la cel mai......
Populaţia din Roşia Montană se poate întoarce acasă. Apa din lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 4,8 metri
Populaţia din Roşia Montană se poate întoarce acasă. Apa din lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 4,8 metri
Populaţia din Roşia Montană, evacuată din cauza unei gropi de prăbuşire în barajul lacului Tăul Mare, se poate întoarce ...
Ungaria oferă ajutoare de 1,85 de miliarde de dolari pentru susținerea companiilor afectate de creșterea prețurilor la energie
Ungaria oferă ajutoare de 1,85 de miliarde de dolari pentru susținerea companiilor afectate de creșterea prețurilor la ...
Guvernul Ungariei a lansat o schemă de 800 miliarde de forinţi (1,85 de miliarde de dolari) pentru a ajuta companiile să ...
Joe Biden a semant ordinul privind transferul de date personale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană
Joe Biden a semant ordinul privind transferul de date personale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană
Preşedintele american Joe Biden a semnat vineri un ordin executiv privind transferul de date personale din Uniunea Europeană ...