Sondaj FSLI: Peste 50 % dintre angajaţii din educaţie cer să se investească bani în dotarea şcolilor

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a realizat un sondaj de opinie în rândul angajaţilor din sistemul de educaţie privind situaţia în care se află în acest moment unităţile de învăţământ din România, iar 53% dintre repondenţi au cerut ministerului de resort să investească bani în dotarea şcolilor, informează FSLI printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Economica.net - joi, 06 sept. 2018, 07:19
Sondaj FSLI: Peste 50 % dintre angajaţii din educaţie cer să se investească bani în dotarea şcolilor

„Lipsa materialelor didactice, precum şi a mijloacelor moderne de predare, cum ar fi calculatoarele sau tablele interactive, îngreunează activitatea dascălilor la catedră. Cel mai grav este însă, faptul că sunt, în continuare, şcoli în care lipsesc grupurile sanitare sau apă curentă. Potrivit acestui sondaj de opinie, 53% dintre repondenţi cer Ministerului Educaţiei Naţionale să investească bani în dotarea şcolilor”, se menţionează în comunicat.

În cadrul sondajului opinie, angajaţii din mai multe unităţi de învăţământ au fost întrebaţi ce dotări lipsesc şcolilor în care îşi desfăşoară activitatea. 48% au declarat că lipsesc mijloacele moderne de predare, printre care calculatoarele şi conexiunea la internet, tablele interactive, videoproiectoarele sau imprimantele. 43% dintre răspunsuri indică lipsa materialelor didactice. 30% dintre repondenţi vorbesc despre lipsa sălilor de sport, iar 15% s-au plâns de lipsa laboratoarelor sau a bibliotecilor. Mulţi dintre cei care au participat la acest sondaj de opinie au indicat chiar toate aceste lipsuri.

În privinţa acestor lipsuri din unităţile de învăţământ, aprecierile au fost diferite de la o şcoală la alta, în funcţie de mediul rural-urban sau de finanţarea de care beneficiază şcoala respectivă. Printre răspunsuri au fost „Lipsesc materialele de curăţenie şi de igienizare”, „Lipseşte mobilierul special pentru centrele de activitate”, „Nu avem xerox”, „Nu avem materiale didactice necesare desfăşurării activităţilor. Toate sunt cumpărate de educatoarele din grădiniţă”, „Nu avem calculatoare noi şi lipsesc toaletele în interiorul şcolii”, „Nu avem încălzire centrală”, „Lipseşte o magazie pentru materiale”, „Nu avem apă curentă şi nici grupuri sanitare”.

O altă întrebare a făcut referire la aşteptările cadrelor didactice în privinţa investiţiilor pe care Ministerul Educaţiei Naţionale ar trebui să le facă. Astfel, 53% dintre repondenţi au spus că ar trebui făcute investiţii în materialele didactice, precum şi în dotarea unităţilor de învăţământ, 42% dintre angajaţi au spus că şi-ar dori ca MEN să acorde bani pentru cursurile de perfecţionare a cadrelor didactice, 14% dintre răspunsuri au indicat necesitatea manualelor şcolare, iar 5% aşteaptă ca MEN să investească mai mult în calitatea oamenilor din sistem şi în remunerarea acestora.

Sondajul a fost realizat în perioada 3 – 23 mai 2018, atât în mediul online, cât şi prin aplicarea unor chestionare direct în unităţile de învăţământ. În total, la sondaj au participat 5.628 de angajaţi din sistemul de educaţie: personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. La acest sondaj au răspuns angajaţi din educaţie din: Arad, Bacău, Bihor, Călăraşi, Constanţa, Cluj, Galaţi, Harghita, Iaşi, Suceava şi Vrancea.

Te-ar mai putea interesa și
CFR i-a desemnat câștigători pe grecii de la Aktor și italienii de la Salcef  pentru lucrări de 2,1 miliarde de lei
CFR i-a desemnat câștigători pe grecii de la Aktor și italienii de la Salcef pentru lucrări de 2,1 miliarde de lei
Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA a desemnat ofertele câştigătoare pe 4 loturi aparţinând sucursalelor regionale Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Braşov, la licitaţia deschisă ce......
Flota rusă de la Marea Neagră va primi mai multă tehnică militară, anunţă noul său comandant
Flota rusă de la Marea Neagră va primi mai multă tehnică militară, anunţă noul său comandant
Flota rusă de la Marea Neagră urmează să primească 12 noi nave alături de aviaţie şi vehicule terestre în 2022, ...
Alumil Rom Industry – Profitul net s-a dublat, în primul semestru, şi a ajuns la 3,8 milioane lei
Alumil Rom Industry – Profitul net s-a dublat, în primul semestru, şi a ajuns la 3,8 milioane lei
Alumil Rom Industry a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în valoare de 3,854 milioane lei, cu 96% ...
Kievul afirmă că Rusia intenţionează să deconecteze centrala Zaporojie de la reţeaua electrică ucraineană
Kievul afirmă că Rusia intenţionează să deconecteze centrala Zaporojie de la reţeaua electrică ucraineană
Compania de stat ucraineană Energoatom a anunţat vineri că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea ...