Specialiştii de la Apele Române intervin pentru deblocarea cursurilor de apă

Administraţia Naţională "Apele Române" intervine, în mod operativ, prin formaţiile de lucru, acolo unde situaţia o impune, pentru deblocarea cursurilor de apă şi monitorizează permanent situaţia, în contextul atenţionărilor hidrologice Cod galben şi Cod portocaliu emise de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, informează instituţia printr-un comunicat.
Economica.net - vin, 03 feb. 2017, 20:54
Specialiştii de la Apele Române intervin pentru deblocarea cursurilor de apă

În prezent, există depăşiri ale cotelor de apărare, generate de cedarea apei din stratul de zăpadă, precipitaţii şi existenţa blocajelor de gheaţă, pe 11 cursuri de apă: Ruscova (judeţul Maramureş), Tău (judeţul Caraş-Severin), Mara (Maramureş), Cosau (Maramureş), Valea Albă (judeţul Satu Mare), Talna (Satu Mare), Turt (Satu Mare), Nadas (Cluj), Cavnic (Maramureş), Firiza (Maramureş) şi Bistra (Bihor).

Potrivit reprezentanţilor ANAR, situaţia hidrometeorologică actuală pe majoritatea cursurilor de apă, din judeţele Maramureş şi Satu Mare, unde se înregistrează o creştere a cotelor ca urmare a precipitaţiilor, suprapuse cu aport de apă rezultat din topirea zăpezilor, a determinat monitorizarea permanentă a acestor fenomene hidrometeorologice.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş a intervenit pentru dislocarea aglomerărilor de gheaţă, în vederea deblocării cursurilor de apă şi pentru asigurarea secţiunii de scurgere, pe râul Botiza la Şieu, şi pe râul Mara la Fereşti (cu personal şi cu buldoexcavator la Şieu şi excavator pe şenile la Fereşti).

Totodată, există blocaje de gheaţă pe mai multe cursuri de apă din judeţul Maramureş: în localitatea Fereşti, în aval de postul hidrometric, pe o lungime de 400 de metri; în localitatea Şieu, amonte de postul hidrometric, un blocaj de 200-300 de metri; în localitatea Rogoz şi Lăpuşul Românesc pe râul Lăpuş blocajul are o lungime de aproximativ 1 kilometru; în localitatea Lăschia, pe râul Cavnic, pe o lungime de 200 de metri; la confluenţa râului Tisa cu râul Vişeu, dar şi pe râul Tisa blocajul de gheaţă se întinde pe o suprafaţă de 500 de metri.

Pe fondul creşterilor de niveluri, debite şi temperaturi au fost înregistrate blocaje de gheţuri care au dus la creşteri de niveluri, între localităţile Vadu Izei şi Onceşti, pe râul Iza, pe o lungime de aproximativ 3 km, şi în localitatea Dragomireşti, amonte de staţia de epurare, pe râul Iza, pe o lungime de aproximativ 1 km.

Pe râul Iza, pe tronsonul amonte de localitatea Vadu Izei şi localitatea Năneşti, s-a format un zăpor de circa 7,5 km. Zăporul este cantonat, în general, în albia minoră, dar pe alocuri el a ieşit din albie inundând circa 10 gospodării, în zona localităţii Onceşti (mal stâng râul Iza). Fenomenul este ţinut sub observaţie de către personalul S.G.A.Maramureş.

De asemenea, Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare a intervenit pentru dislocarea a două zăpoare formate pe râul Tarna Mare, în localitatea Tarna Mare, cu personal şi buldoexcavator.

În judeţul Bistriţa – Năsăud, pe cursul de apă Rebra, în localitatea Rebra, zăporul s-a mărit pe o lungime de 2 km. Personalul din cadrul Apelor Române şi ISU Bistriţa – Năsăud au intervenit cu explozibil, dar nu au putut disloca zăporul din cauza debitului mic. Drept urmare, se supravegehează în continuare zona şi evoluţia fenomenului, iar în cazul apariţiei pericolului şi la locuinţe, se vor lua măsurile necesare, precizează reprezentanţii ANAR.

Institutul Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis vineri o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Maramureş şi Satu Mare, valabilă până duminică, la ora 10:00.

Potrivit hidrologilor, avertizarea vizează râurile din bazinele hidrografice Tisa (niveluri influenţate artificial ca urmare a blocajelor de gheţuri), Iza, Tur şi Lăpuş – bazin mijlociu şi inferior, din judeţele Maramureş şi Satu Mare.

De asemenea, până duminică, la ora 16:00, a fost emis Cod galben pe râurile din bazinele hidrografice Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş (judeţele Maramureş şi Satu Mare), afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior ai Someşului Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), afluenţii mici ai Someşului aferenţi sectorului aval Dej (judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Barcău – bazin superior şi mijlociu (judeţele Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţii din bazinul mijlociu (judeţele Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţii din bazinul mijlociu (judeţul Bihor).

„Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 04.02.2017, ora 06:00 – 04.02.2017, ora 16:00 pe unele râuri din bazinele hidrografice: bazinul superior al râului Tur, Firiza, Cavnic şi Mara”, precizează INHGA.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Tradiţia şi cultura sunt pilonii principali ai Germaniei
Tradiţia şi cultura sunt pilonii principali ai Germaniei
Germania găzduiește peste 80 de milioane de oameni – precum și o gamă diversă de religii, obiceiuri și tradiții. Aceasta este cunoscută pentru istoria sa lungă și bogată, una care a......
Piața auto românească a depășit, abia după șapte luni, rezultatele din 2020
Piața auto românească a depășit, abia după șapte luni, rezultatele din 2020
După patru luni în care a recuperat insuficient decalajul față de anul precedent piața auto din România a depășit, ...
Toţi locuitorii din Wuhan vor fi testaţi după descoperirea unor cazuri cu varianta Delta
Toţi locuitorii din Wuhan vor fi testaţi după descoperirea unor cazuri cu varianta Delta
Toţi cei 12 milioane de locuitori ai metropolei Wuhan vor fi testaţi pentru coronavirus, a declarat un oficial local marţi, ...
Startup-ul românesc Planable lansează funcționalități pentru TikTok
Startup-ul românesc Planable lansează funcționalități pentru TikTok
Planable, startup-ul românesc care a construit o platformă de colaborare pentru echipele de marketing, lansează noi funcționalități ...