Sprijinul mediului de afaceri britanic faţă de rămânerea Marii Britanii în UE scade

Sprijinul companiilor britanice faţă de rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană a scăzut în ultimele şase luni, dar rămâne totuşi majoritar, relevă un studiu publicat luni de cabinetul Deloitte şi preluat de AFP.
Economica.net - lun, 04 ian. 2016, 19:23
Sprijinul mediului de afaceri britanic faţă de rămânerea Marii Britanii în UE scade

Conform sondajului cuprins în studiu, 62% dintre directorii financiari din cadrul a 137 grupuri de afaceri apreciază că este în interesul companiilor ca Marea Britanie să rămână în UE, procent care cu şase luni în urmă era de 74%.

Circa 28% dintre cei intervievaţi au menţionat că opinia lor la acest capitol depinde de concesiile pe care premierul David Cameron le va obţine din partea UE la Consiliul European din luna februarie. Alţi 6% consideră că pentru companiile britanice o ieşire din UE ar fi benefică.

Mediul de afaceri britanic – mai ales societăţile centrului de afaceri din Londra (City-ul londonez) – este în general mai favorabil decât cetăţenii de rând rămânerii Marii Britanii în UE, având în vedere avantajele economice oferite de legăturile cu blocul comunitar. Dar autorul studiului, Ian Stewart, consideră că relativa diminuare sprijinului marilor corporaţii faţă de apartenenţa în continuare la UE ilustrează euroscepticismul în creştere manifestat în rândul populaţiei britanice.

Totuşi, potrivit unui sondaj distinct efectuat de cotidianul Financial Times, niciunul dintr-un grup de 100 de economişti intervievaţi nu a susţinut ieşirea Marii Britanii din UE, trei sferturi dintre ei apreciind că un eventual Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE) va avea efecte negative serioase asupra economiei britanice.

David Cameron şi-a formulat în luna noiembrie principalele patru solicitări de a căror soluţionare depinde decizia sa de a cere britanicilor să voteze pentru rămânerea în UE la referendumul pe care a promis să-l convoace în 2017, sau poate chiar anul viitor. Ulterior, el a calificat negocierile deja începute ca fiind foarte dificile.

Londra doreşte renunţarea la principiul adoptării monedei euro de către toate statele blocului comunitar, pe plan economic să se pună accentul în special pe sporirea competitivităţii UE, să se renunţe de asemenea la abordarea federalistă de adâncire continuă a integrării europene şi să se permită Marii Britanii să instituie măsuri pentru a limita imigraţia, mai ales prin suprimarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru noii veniţi.

În ansamblu, Marea Britanie doreşte o consolidare a statelor naţionale şi repatrierea unor atribuţii ce au fost transferate dinspre acestea către Comisia Europeană, astfel că solicitările Londrei au implicaţii pentru întregul bloc comunitar.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...