SUA marchează 15 ani de la atacurile teroriste de la New York şi Pentagon

Americanii marchează duminică 15 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, când trei avioane comerciale au lovit Turnurile Gemene din New York şi Pentagonul, din Washington D.C., în timp ce un al partea s-a prăbuşit pe un câmp din apropiere de Shanksville, în Pennsylvania – atacuri care au schimbat pentru totdeauna Statele Unite, relatează KTLA, preluată de News.ro.
Economica.net - Dum, 11 sept. 2016, 10:31
SUA marchează 15 ani de la atacurile teroriste de la New York şi Pentagon

„11 septembrie 2001 ne-a afectat pe fiecare dintre noi”, a declarat primarul New Yorkului, Bill de Blasio, sâmbătă, în timpul unei slujbe organizate la Catedrala St. Patrick, în memoria pompierilor morţi în atacuri. „Nici un new-yorkez nu a scăpat de durere în acea zi. Am simţit-o cu toţii. Suntem cu toţii afectaţi. Cu toţii am simţit-o. Cu toţii am suferit”, a adăugat el.

Cei aproape 3.000 de oameni, inclusiv cinci români, care au murit în atacuri sunt omagiaţi duminică, prin slujbe şi ceremonii organizate în toată ţara.

La Ground Zero, unde au fost Turnurile Gemene, va fi ţinut un moment de reculegere la ora locală 8.46 (15.46 ora României) – când primul avion a lovit Turnul de Nord.

Clopotele vor suna în tot New Yorkul, iar familiile victimelor atacurilor din 2001 – precum şi cele ale oamenilor care şi-au pierdut viaţa în atentatul din 1993, de la World Trade Center – vor citi numele celor morţi. Ceremonia va fi transmisă online.

La aceeaşi oră, la Casa Albă, preşedintele Barack Obama va ţine un moment de reculegere. Apoi va merge la Pentagon, unde va rosti un discurs. La ceremonia care va începe la ora locală 9.30 (16.30 ora României) vor participa şi secretarul american al Apărării Ash Carter, precum şi şeful Statului Major Interarme, generalul Joe Dunfold.

La Shanksville, în Pennsylvania, unde un avion deturnat s-a prăbuşit după ce pasagerii şi echipajul au încercat să îi imobilizeze pe terorişti, o slujbă va avea loc începând cu ora 9.45 (17.45 ora României). Sute de oameni sunt aşteptaţi.

Candidaţii la alegerile prezidenţiale din SUA, Hillary Clinton şi Donald Trump, vor vizita duminică Ground Zero, dar nu vor face declaraţii, pentru ca evenimentele organizate să rămână în afara sferei politice. De asemenea, televiziunile nu vor difuza duminică nici un clip electoral.

Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea priveşte terorismul şi securitatea.

Nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane şi le-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), în clădirea Pentagonului (Washington) şi pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi – cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

Atacurile au intensificat lupta împotriva terorismului, nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea. Administraţia SUA a creat Departamentul pentru Securitate Internă, care coordonează eforturile între agenţiile de informaţii. În plus, aeroporturile au sporit măsurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state în domeniul strângerii de informaţii a fost consolidată.

„Acum considerăm (lupta împotriva – n.r.) terorismului ca pe o responsabilitate principală a preşedinţilor şi liderilor noştri politici, într-un mod diferit faţă de înainte de 11 septembrie”, a explicat Daniel Byman, profesor de securitate naţională la Universitatea Georgetown şi consilier la Brookings Institution.

Te-ar mai putea interesa și
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei......
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident ...
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai ...
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New ...
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...