1EUR = 4.8641 RON | Bucureşti 30 º

News

Subsidiara din Slovacia a Sberbank finanţează construcţia unui parc fotovoltaic în judeţul Timiş

Sberbank Slovensko, subsidiara din Slovacia a Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a acordat un credit garantat până la suma de 7 milioane de euro firmelor Slovunit Energy din Slovacia şi Energy Deta din Timişoata pentru finanţarea construcţiei unui parc fotovolatic în judeţul Timiş.

03 noi, 2013 | Mediafax

Slovunit Energy deţine Energy Deta, care anul viitor va pune în funcţiune un parc de producţie a electricităţii în panouri fotovoltaice de 4 MW.

Parcul va fi construit pe o suprafaţă de aproximativ 9 hectare în localitatea Deta, judeţul Timiş, şi va fi compus din 16.765 de panouri fotovoltaice.

În prezent, în România există proiecte de producţie a energiei în panouri solare de peste 410 MW. Dintre sursele regenerabile de energie, cea eoliană este cea mai dezvoltată, cu peste 2.100 MW instalaţi, echivalentul a 10% din totalul unităţilor de generare a electricităţii.

Cel mai mare parc fotovoltaic din România este dezvoltat de o firma Green Vision Seven, controlată indirect de furnizorul chinez de panouri fotovoltaice Hareon. Unitatea va avea la momentul finalizării o capacitate de 82 MW şi este amplasată într-o localitate din judeţul Braşov.

Un alt parc fotovoltaic mare, de 45 MW, este dezvoltat de o firmă deţinută de grupul sud-coreean Samsung, în judeţul Giurgiu.

În diverse stadii de avizare sau construcţie se află mai multe parcuri fotovoltaice de dimnesiuni mari, respectiv de 32 MW, 35 MW sau 48 MW.

Din datele Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, reiese că parcurile fotovoltaice construite sau aflate în construcţie în România au, de ce le mai multe ori, puteri instalate de până la 10 MW.

Statul sprijină producţia de energie verde prin sistemul certificatelor vezi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a hotărât însă, în luna iunie, să reducă sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru producţia de energie din surse regenerabile. Decizia a fost criticată de companii şi de asociaţiile producătorilor de energie verde.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO