Suntem invadaţi de carne de import la preţuri sub costul de producţie. Ministerul Agriculturii ar putea notifica Bruxelles-ul

Producătorii români din industria cărnii de pasăre au înaintat Ministerului Agriculturii o analiză în care demonstrează cum pe rafturile magazinelor româneşti se pun carne de pasăre şi ouă aduse din alte ţări UE la preţuri mai mici decât costă la poarta fabricii din străinătate. Ministerul ar fi promis că raportul va ajunge în atenţia Comisiei Europene.
Alina Stanciu - mie, 23 mart. 2016, 22:03
Suntem invadaţi de carne de import la preţuri sub costul de producţie. Ministerul Agriculturii ar putea notifica Bruxelles-ul

Fermierii români din industria cărnii de pasăre atrag atenţia Comisiei Europene asupra unor practici pe care ei le consideră neloiale şi cu care se confruntă atunci când vor să îşi listeze marfa în marile lanţuri de hipermarketuri. În ultima vreme, comercianţii aduc din statele membre carne de pasăre şi ouă sub preţul cu care ferma de origine îşi vinde marfa. Producătorii au solicitat Ministerului să intervină, iar oficialii guvernamentali ar fi promis că vor prezenta Comisiei această problemă.

De asemenea, fermierii au solicitat înfiinţarea unei structuri care să verifice aceste practici comerciale. „Am cerut Ministerului să se creeze o entitate care să supravegheze competiţia. Am sesizat unele practici comerciale neloiale pe relaţia de import. Statele membre pot comercializa produse agroalimentare în orice alt stat membru fără taxe vamale, cu respectarea calităţii, a regulilor de etichetare etc, dar şi cu condiţia ca preţul de comercializare în alt stat membru să fie cel puţin egal cu cel de la poarta fermei. Altfel spus, nu trebuie să ne vândă marfă sub costul de producţie. Or, la noi Polonia trimite carcasa de pui cu 300 de euro (pe tonă -n.red) mai ieftin decât este preţul la ei la poarta fermei. La fel, ouăle vin cu 100 de euro mai puţin decât vinde el la poarta fermei”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

Potrivit acestuia, analiză elaborată de UCPR va fi trimisă spre analiză la Comisia Europeană pentru un punct de vedere. „Ori se subvenţionează produsele care pleacă afară (la export n.red), ori este un alt tip de practică neloială. Trebuie să vedem ce se întâmplă”.

Ce spune Ministerul

„A fost prezentată situația importurilor, exporturilor și a consumului de produse avicole în România, concluzionându-se că sunt necesare unele măsuri care să protejeze producătorii români, inclusiv prin întărirea sistemului de supraveghere a importurilor și exporturilor de produse alimentare şi a preţurilor practicate pe piaţă”, este mesajul trimis de Ministerul Agriculturii după o întâlnire cu UCPR, printr-un comunicat de presă. 

Au crescut importurile

Potrivit unei analize a UCPR pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică, la carne şi produsele din carne (toate tipurile de carne-14 poziţii tarifare) importurile au crescut în ultimii patru ani, de la 308.000 de tone în 2011 la 408.000 de tone în 2015. România este net importatoare de carne şi produse din carne, cu un deficit care a crescut de la 203 de milioane de euro în 2011 la 280 de milioane de euro anul trecut.

În ceea ce priveşte carnea de pasăre, importurile au crescut în perioada analizată de la 90.000 de tone la 133.000 de tone, iar valoric de la 114 milioane de euro la 148 de milioane de euro. Din punct de vedere valoric, România exportă însă mai mult decât importă. În 2015, exporturile de carne de pasăre au totalizat 80.000 de tone, în valoare de  faţă de 180 de milioane de euro, faţă de 2011 când s-au exportat 75.000 de tone, în valoare de 159 de milioane de euro.

Citeşte şi Revoluţie în magazine. Europa vrea să reglementeze relaţia dintre hipermarketuri şi furnizori

Producătorii cer protecţie faţă de lanţurile de magazine

Producătorii din industria cărnii mai susţin că actuala legislaţie nu îi protejează de practicile comerciale neloiale şi solicită guvernanţilor o lege naţională pe acesată temă. „Toate statele membre au propria legislaţie împotriva practicilor comerciale nelioale. Am solicitat completarea legislaţiei privind combaterea practicilor comerciale nelioale”, ne-a mai declarat Ilie Van.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
 Evoluţia slabă a economiei germane provoacă îngrijorări în ţările vecine, din Elveţia şi până în Polonia, ...