Surpriză în topul turiştilor străini care vin în România: moldovenii întră în top 10

Peste 1,2 milioane de turişti străini au venit în România în primele şase luni din acest an, în creştere cu 10,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Cei mai mulţi sunt din Germania, Israel şi Italia. Surpriza în top zece o reprezintă turiştii din Republica Moldova. 
Andrada Ghira - mie, 27 sept. 2017, 21:09
Surpriză în topul turiştilor străini care vin în România: moldovenii întră în top 10

Cei peste 1,2 milioane de turişti străini au cheltuit în prima jumătate din acest an 2,65 miliarde de lei pe sejurul în România, cu 111,5 milioane de lei mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele INS consultate de ECONOMICA.NET

Ponderea cea mai mare din aceşti bani a fost cheltuită în scop de afaceri: 1,63 miliarde de lei. Pe vacanţe, străinii au cheltuit puţin peste un miliard de lei. 

Iar în topul turiştilor care au vizitat ţara noastră sunt germanii, urmaţi de israelieni şi italieni. A crescut şi numărul turiştilor din Franţa, SUA, Marea Britanie, iar surpriza o reprezintă moldovenii, care au intrat pe locul 10. 

Numărul turiştilor din Republica Moldova a crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele INS din publicaţia Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor în primul semestru din 2017. Totuși, numărul moldovenilor care vin în România pentru concedii ar putea fi și mai mare, și asta pentru că mulți dintre ai au și cetățenie română. 

80% din cei aproape 35.000 de moldoveni care ne-au vizitat ţara au venit pe cont propriu şi doar 5.700 au venit prin intermediul agenţiilor de turism, mai arată datele INS. 

De ce vin mai mulți moldoveni în România? Stanislav Rusu, directorul general al Agenției Turismului din Republica Moldova spune că țara noastră devine mai atractivă pentru că își diversifică oferta turistică. 

„Pe lângă tradiționalul sejur la munte de sărbători, moldovenii preferă stațiunile balneo, vacanțe de aventură, zona Maramureșului, Delta, dar și tururi de orașe. De asemenea, zona ucraineană a devenit mai puțin populară din motivul securității”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Stanislav Rusu. 

Despre prețuri, oficialul moldovean spune că sunt acceptabile, dar mai trebuie lucrat la raportul calitate-preț în ceea ce privește sejururile pe litoral. 

„Opinia mea este că trebuie să ne unim eforturile pentru oferte mixte, în special pentru turiștii din Asia și Orientul Mijlociu. Noi am facilitat regimul de vize pentru unii dintre aceștia. Iar la lucrările adunării generale ale Organizației Mondiale a Turismului am discutat cu ministrul Dobre pe acest subiect. În curând vom veni cu oferte tentante pentru cetățenii Chinei, Japoniei, Qatar și Emiratele Arabe Unite. Ofertele mixte vor fi bazate pe Drumul Vinului, fortărețele medievale și Drumul mănăstirilor”, ne-a mai declarat Stanislav Rusu. 

Cine cheltuie cei mai mulţi bani 

La capitolul cheltuieli ocazionate de sejurul în România, cei mai mulţi bani au fost lăsaţi de israelieni. Aceştia au cheltuit 66,21 milioane de euro, cu 15 milioane de euro mai puţin decât în prima jumătate a anului trecut. Pe locul doi se află germanii, care au cheltuit 62,7 milioane de euro, urmaţi de italieni, cu 50,18 milioane de euri şi britanici, cu 40,6 milioane de euro. 

Clasamentul complet şi o comparaţie cu primul semestru din 2016 pot fi consultate în INFOGRAFICUL INTERACTIV de mai jos. 

 

Din ce țări au venit cei mai mulți turiști – TOP 10
Infogram
Te-ar mai putea interesa și
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând Beijingul de practici ''discriminatorii'' faţă de produsele europene, pe......
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu mai multe nume mari din sector
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu ...
Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a semnat contractul colectiv de muncă de la nivelul sectorului ...